MCQs on Pteridium Pteris Dryopteris For NEET

Pteris is a fern-species belonging to the family Pteridaceae. These are indigenous to subtropical and tropical regions. Explore important questions and answers on Pteridium Pteris Dryopteris for NEET here.

1. In Dryopteris the dehiscence of sporangium is controlled by

(a) Indusium

(b) Sorus

(c) Tapetum

(d) Annulus

Answer: (d)

2. Pick the incorrect statement

(a) Antheridia develop on ventral surface of prothallus

(b) Archegonia has one binucleate neck canal cell

(c) Antherozoids are sickle-shaped and multi flagellate

(d) Mature archegonia secretes maleic acid

Answer: (c)

3. In this portion of the Dryopteris (fern plant), the stele is arranged in the form of a ‘C’

(a) Old Rachis

(b) Rhizome

(c) Lamina

(d) Young Rachis

Answer: (d)

4. The differentiating factor between Pteris and Funaria is in having

(a) swimming antherozoids

(b) an independent gametophyte

(c) dependant sporophyte

(d) dominant sporophytic phase

Answer: (d)

5. The opening mechanism in Dryopteris of sporangium is functional by

(a) Annulus

(b) Stalk

(c) Stomium

(d) None of the above

Answer: (c)

6. The sori in Pteris are

(a) reniform and discontinuous

(b) vermiform and discontinuous

(c) circular and discontinuous

(d) linear and continuous

Answer: (d)

7. The common aspect of two distinct generations in a single life history is observed in

(a) Spirogyra

(b) Mango

(c) Pteris (Dryopteris)

(d) Bacillus

Answer: (c)

8. Meiosis in Dryopteris/Pteridophytes occurs at this time

(a) formation of sex organs

(b) formation of spores

(c) formation of prothallus

(d) formation of gamete

Answer: (b)

9. Alternation of generation is distinctly found in

(a) Viruses

(b) Bacteria

(c) Rhizopus

(d) Pteris (Fern)

Answer: (d)

10. The condition of monoecious is found in

(a) Pteridium

(b) Pinus

(c) Selaginella

(d) Cycas

Answer: (a)

You just solved objective type questions on Pteridium Pteris Dryopteris. Students can learn other important MCQs on NEET at BYJU’S.

Other Important MCQs for NEET Biology:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *