RD Sharma Solutions for Class 8 Chapter - 7 Factorization Exercise 7.2

RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 7 Ex 7.2 PDF Free Download

RD Sharma Solutions for Class 8 Maths Exercise 7.2 Chapter 7 Factorization are available here. The expert faculty at BYJU’S have formulated solutions based on the marks allotted for each step of a problem. The main objective is to help students in solving problems in turn which makes the subject easier to understand. Our experts have provided chapter-wise solutions which helps students perform well in the exam. Students can download RD Sharma Solutions from the links given below.

In Exercise 7.2 of Chapter 7 Factorization, we shall study the concepts based on the factorization of algebraic expressions when a common monomial factor occurs in each term.

Download the pdf of RD Sharma For Class 8 Maths Exercise 7.2 Chapter 7 Factorization

 

rd sharma class 8 maths chapter 7
rd sharma class 8 maths chapter 7
rd sharma class 8 maths chapter 7

Access other Exercises of RD Sharma Solutions for Class 8 Maths Chapter 7 Factorization

Exercise 7.1 Solutions

Exercise 7.3 Solutions

Exercise 7.4 Solutions

Exercise 7.5 Solutions

Exercise 7.6 Solutions

Exercise 7.7 Solutions

Exercise 7.8 Solutions

Exercise 7.9 Solutions

Access Answers to RD Sharma Solutions for Class 8 Maths Exercise 7.2 Chapter 7 Factorization

Factorize the following:

1. 3x – 9

Solution:

The greatest common factor in the given two terms is 3

3x – 9

3 (x – 3)

2. 5x – 15x2

Solution:

The greatest common factor in the given two terms is 5x

5x – 15x2

5x (1 – 3x)

3. 20a12b2 – 15a8b4

Solution:

Greatest common factor in the given two terms is 5a8b2

20a12b2 – 15a8b4

5a8b2 (4a4 – 3b2)

4. 72x6y7 – 96x7y6
Solution:

Greatest common factor in the given two terms is 24x6y6

72x6y7 – 96x7y6

24x6y6 (3y – 4x)

5. 20x3 – 40x2 + 80x

Solution:

Greatest common factor in the given three terms is 20x

20x3 – 40x2 + 80x

20x (x2 – 2x +4)

6. 2x3y2 – 4x2y3 + 8xy4

Solution:

Greatest common factor in the given three terms is 2xy2

2x3y2 – 4x2y3 – 8xy4

2xy2 (x2 – 2xy + 4y2)

7. 10m3n2 + 15m4n – 20m2n3

Solution:

Greatest common factor in the given three terms is 5mn2

10m3n2 + 15m4n – 20m2n3

5m2n (2mn + 3m2 – 4n2)

8. 2a4b4 – 3a3b5 + 4a2b5

Solution:

Greatest common factor in the given three terms is a2b4

2a4b4 – 3a3b5 + 4a2b5

a2b4 (2a2 – 3ab + 4b)

9. 28a2 + 14a2b2 – 21a4

Solution:

Greatest common factor in the given three terms is 7a2

28a2 + 14a2b2 – 21a4

7a2 (4a + 2b2 – 3a2)

10. a4b – 3a2b2 – 6ab3

Solution:

Greatest common factor in the given three terms is ab

a4b – 3a2b2 – 6ab3

ab (a3 – 3ab – 6b2)

11. 212mn – 3lm2n + 4lmn2

Solution:

Greatest common factor in the given three terms is lmn

2l2mn – 3lm2n + 4lmn2

lmn (2l – 3m + 4n)

12. x4y2 – x2y4 – x4y4

Solution:

Greatest common factor in the given three terms is x2y2

x4y2 – x2y4 – x4y4

x2y2 (x2 – y2 – x2y2)

13. 9x2y + 3axy

Solution:

Greatest common factor in the given three terms is 3xy

9x2y + 3axy

3xy (3x + a)

14. 16m – 4m2

Solution:

Greatest common factor in the given two terms is 4m

16m – 4m2

4m (4 – m)

15. -4a2 + 4ab – 4ca

Solution:

Greatest common factor in the given three terms is – 4a

-4a2 + 4ab – 4ca

-4a (a – b + c)

16. x2yz + xy2z + xyz2

Solution:

Greatest common factor in the given three terms is xyz

x2yz + xy2z + xyz2

xyz (x + y +z)

17. ax2y + bxy2 + cxyz

Solution:

Greatest common factor in the given three terms is xy

ax2y + bxy2 + cxyz

xy (ax + by + cz)


 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *