Reasoning Analogy for All Government Exams

Analogies turn out to be a common topic in the reasoning ability section for all major Government exams, especially Banks, Insurance, SSC and Railways. 

The weightage of questions asked for reasoning analogy may vary from 1-4 marks in the various competitive examinations and candidates can easily score marks in these not so complex questions. 

Aspirants can check the detailed logical reasoning syllabus for various Government exams at the linked article.

Practise more and score more in the Reasoning Ability section for various Government exams!

Test your preparation now with the help of links mentioned below:

In this article, we shall discuss more about the reasoning analogies and tips to solve it. Also, some sample questions have been given in the article, to make the concept even more understandable to the candidates. 

Given below are a few links that may help you ace the reasoning ability section for the upcoming Government exams:

Reasoning Analogy Questions with Solutions PDF:-Download PDF Here

Reasoning Analogy – Concept & Basics

Before solving the questions, it is important that an aspirant understands the concept of analogy. Analogy is a word used in terms of comparing two things or finding a relation between two things.

Similarly, in questions related to Analogy in reasoning, options are given which may or may not be related to each other and candidates need to find the odd option out.

The analogy questions may be asked in various forms. Given below are the type of questions asked for analogies:

  • Numerical Analogy (Odd One Out) – A set of options may be given based on a certain pattern and one of them may be unlikely to follow the pattern and candidates need to choose the odd one out
  • Numerical Analogy (Choose a similar pair) – An analogy may be given in the question and candidates may have to find a similar analogy, based on the same pattern from the given options
  • Alphabetical/Word Analogy (Odd One Out) – Options for different word analogy may be given, in which one may not be following the set pattern, candidates need to find that odd one out from the given options
  • Alphabetical/Word Analogy (Choose a similar pair) – An analogy may be given based on a set pattern and candidates may have to find the word analogy pair from the given options, which follows the exact same pattern

Once a candidate solves questions based on the above-mentioned types of analogies, he/she may get a better idea about the concept and also about how to answer these questions. 

Other Reasoning Related Links:

Tips & Tricks to Solve Reasoning Analogy

Given below are a few tips which may help you prepare for the reasoning analogy questions and also help you solve the questions faster:

  • The first thing to solve an analogy question is to judge the pattern that is being followed in the given analogy
  • If a candidate is unable to analyse the pattern followed, he/she must refer to the options given. It shall simply analysing the pattern
  •  For numerical questions, squares, cubes, multiplication, addition, etc. based patterns may be followed. So ensure that you recheck these pattern as well
  • It is easy to score marks in questions based on analogy as they are direct and not very complicated
  •  Having knowledge of basic static GK shall also be important for these questions

Candidates can check the 3 sutras to prepare for reasoning ability at the linked article.

Sample Questions – Reasoning Analogy

Given below are a few sample questions on reasoning analogy based on the latest pattern and considering the type of questions which may be asked.

Q 1. From the given options, find the pair which is similar to the given pair: 8:4

  1. 27:9
  2. 216:32
  3. 72:24
  4. 45:5
  5. 37:13

Answer: (1) 27:9

Solution: 

The pattern followed is “Cube of a number: square of the same number”

So, (2×2×2) : (2×2) 

= 8:4

Similarly, (3×3×3) : (3×3)

= 27:9

Q 2. From the given options, choose the odd one out.

  1. Bangladesh: Taka
  2. Brazil: Real
  3. Cyprus: Dollar
  4. Iran: Rial
  5. Japan: Yen

Answer: (3) Cyprus: Dollar; All the other options given are correct in terms of country and their currency. The currency of Cyprus is Euro

Q 3. What shall come in place of (?) Questions mark? 

Flow : River :: Stagnant : ?

  1. Canal
  2. Dam
  3. Ocean
  4. Pool
  5. Sea

Answer: (4) Pool; Water in river flows whereas the water in a pool is stagnant

Q 4. Find the odd one out from the given options.

  1. Book: Author
  2. Art: Artist
  3. Invention: Scientist
  4. Potter: Potter
  5. Patients: Doctors

Answer: (5) Patients: Doctors;  In all the other options, the creation is given in the first half and the creator in the second half

Q 5. Find the odd one out from the given pairs.

  1. 5:15
  2. 24:70
  3. 33:99
  4. 121:363
  5. 1:3

Answer: (2)24:70

Solution:

The pattern followed is 3 multiplied by the first digit gives the second digit

5×3 = 15 which gives 5:15

24×3 = 72 and the given option is 24:70

33×3 = 99 which gives 33:99

121×3 = 363 which gives 121:363

1×3 = 3 which gives 1:3

Government Exam 2020

Q 6. Which of the given options is correct with respect to the given pair: “Fire: Death”

  1. Hunger: Starvation
  2. Rain: Snow
  3. Fire: Extinguisher
  4. Black: Board
  5. Pen:  Pencil

Answer: (1) Hunger: Starvation

Solution: The cause if Fire and the effect is death. Similarly, the cause is hunger and the effect is Starvation

Q 7. Find the out one out from the given options.

  1. Kathakali: Kerala
  2. Mohiniyattam: Tamil Nadu
  3. Sattriya: Assam 
  4. Kuchipudi: Andhra Pradesh
  5. Bharatnatyam: Tamil Nadu

Answer: (2)Mohiniyattam: Tamil Nadu; Mohiniyattam is a dance form of Kerala and all the other options have a correct pairing of dance forms and the state of origin

Q 8. Out the given pairs, which of the following is incorrect?

  1. Sardar Patel Stadium: Ahmedabad
  2. Eden Garden: Kolkata
  3. Jawaharlal Nehru Stadium: New Delhi
  4. M. Chinnaswamy Stadium: Chennai
  5. D.Y.Patil Stadium: Mumbai

Answer: (3)Jawaharlal Nehru Stadium; New Delhi; Jawaharlal Nehru Stadium is in Guwahati

Q 9. From the set of pairs given below, find the odd one out.

  1. Australia: Kangaroo
  2. Bangladesh: Tiger
  3. Canada: North America Beaver
  4. Finland: Brown Bear
  5. India: Peacock

Answer: (5)India: Peacock; Peacock is the National Bird of India. In all the other options, countries along with their National Animal have been given

Q 10. What will come in place of question marks in the given series?

ABD: FGI : : PQS : ?

  1. TUW
  2. UVX
  3. XYZ
  4. TUV
  5. UVW

Answer: UVX; Pattern followed for “ABD: FGI” is two alphabets placed in continuation and the third alphabet after a gap of one. Followed by one gap and again the same pattern. The same is done with “PQS: UVX”

Reasoning Analogy Questions with Solutions PDF:-Download PDF Here

The questions given above shall give you a better understanding of the concept and also give you an idea as to what type of questions may be asked from the reasoning analogy topic. 

Candidates who are looking forward to applying for any of the upcoming Government exams must start their preparation now and ensure that the proper study material and books to prepare from.

Aspirants who need any kind of assistance in terms of study material, notes, preparation tips or exam information can turn to BYJU’S.

Given below are the links which may help you prepare for the upcoming competitive exams:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *