RD Sharma Solutions Class 6 Knowing Our Numbers Exercise 1.2

RD Sharma Solutions Class 6 Chapter 1 Exercise 1.2

RD Sharma Class 6 Solutions Chapter 1 Ex 1.2 PDF Download

Exercise 1.2

Q1) Write each of the following numbers in digits by using international place value chart. Also, write them in expanded form.

i) Seven million three hundred three thousand two hundred six

ii) Fifty five million twenty nine thousand seven

iii) Six billion one hundred ten million three thousand seven

Sol :

i) 7,303,206

Expanded form = 7 x 1000000 + 3 x 100000 + 0 x 10000 + 3 x 1000 + 2 x 100 + 0 x 10 + 6 x 1

ii) 55,029,007

Expanded form = 5 x 10000000 + 5 x 1000000 + 0 x 100000 + 2 x 10000 + 9 x 1000 + 0 x 100 + 0 x 10 + 7 x 1

iii) 6,110,003,007

Expanded form = 6 x 1000000000 + 1 x 100000000 + 1 x 10000000 + 0 x 1000000 + 0 x 100000 + 0 x 10000 + 3 x 1000 + 0 x 100 + 0 x 10 + 7 x 1

Q2) Rewrite each of the following numerals with proper commas in the international system of numeration

i) 513625

ii) 4035672

iii) 65954923

iv) 70902005

Sol :

i) 513,625 or Five hundred thirteen thousand six hundred twenty five.

ii) 4,035,672 or Four million thirty five thousand six hundred seventy two.

iii) 65,954,923 or Sixty five million nine hundred fifty four thousand nine hundred twenty three

(iv) 70,902,005 or Seventy million nine hundred two thousand five

Q3) Write each of the following numbers in the international system of numeration :

i) Forty three lakh four thousand eighty four.

ii) Six crore thirty four lakh four thousand forty four.

iii) Seven lakh thirty five thousand eight hundred ninety nine only.

Sol :

i) 4,304,084 or Four million three hundred four thousand eighty four.

ii) 63,404,044 or Sixty three million four hundred four thousand forty four.

(iii)735,899 or Seven hundred thirty five thousand eight hundred ninety nine.

Q4) Write the following numbers in the Indian system of numeration :

i)Six million five hundred forty three thousand two hundred ten.

ii)Seventy six million eighty five thousand nine hundred eighty seven

iii) Three hundred twenty five million four hundred seventy nine thousand eight hundred thirty eight.

Sol :

i) 65, 43,210 or Sixty five lakh forty three thousand two hundred ten.

ii)7, 60,85,987 or Seven crore sixty lakh eighty five thousand nine hundred eighty seven.

iii) 32, 54,79,838 or Thirty two crore fifty four lakh seventy nine thousand eight hundred thirty eight.

Q5) A certain nine digit number has only ones in ones period, only twos in the thousands period and only threes in millions period. Write this number in words in the Indian system.

Sol :

The number is 333,222,111

In Indian system , the number is written as 33,32,22,111 thirty – three crore thirty – two lakh twenty thousand one hundred and eleven.

Q6) How many thousands make a million ?

Sol :

1,000 thousands makes a million

Q7) How many millions make a billion ?

Sol :

1,000 millions make a billion

Q8) (i) How many lakhs make a million?

ii) How many lakhs make billion?

Sol :

i) Ten lakhs make a million

ii) Ten thousand lakhs make a billion

Q.9) Write each of the following in numerical form :

i) Nighty-Eight million seven hundred eight thousand four.

ii) Six hundred seven million twelve thousand eighty four.

iii) Four billion twenty five million forty five thousand.

Sol :

i) 98,708,004

ii) 607,012,084

iii) 4,025,045,000

Q.10) Write the number names of each of the following in international system of numeration :

i) 435,002

ii) 1,047,509

iii) 59,064,523

iv) 25,201,905

Sol :

i) Four hundred thirty-five thousand and two

ii) One million, forty-seven thousand, five hundred and nine

iii) Fifty-nine million, sixty-four thousand, five hundred and twenty-three

iv) Twenty-five million, two hundred one thousand, nine hundred and five