RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17: Symmetry

We see many structures, objects and figures etc. which are evenly balanced and in pleasing proportions, by merely having a look at them we get to know that they are symmetrical. Some of the live examples are Taj Mahal and India Gate etc. These structures are beautiful because of their symmetry.

An object or a structure when cutting into two halves giving the same structure of equal length is called symmetry, and the line which passes through them is the line of symmetry. Students can download RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Symmetry PDF from the links provided here.

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17: Symmetry Download PDF

 

rd sharma solutions class 6 maths chapter 17
rd sharma solutions class 6 maths chapter 17
rd sharma solutions class 6 maths chapter 17
rd sharma solutions class 6 maths chapter 17
rd sharma solutions class 6 maths chapter 17
rd sharma solutions class 6 maths chapter 17
rd sharma solutions class 6 maths chapter 17
rd sharma solutions class 6 maths chapter 17
rd sharma solutions class 6 maths chapter 17
rd sharma solutions class 6 maths chapter 17
rd sharma solutions class 6 maths chapter 17
rd sharma solutions class 6 maths chapter 17
rd sharma solutions class 6 maths chapter 17
rd sharma solutions class 6 maths chapter 17
rd sharma solutions class 6 maths chapter 17
rd sharma solutions class 6 maths chapter 17
rd sharma solutions class 6 maths chapter 17
rd sharma solutions class 6 maths chapter 17
rd sharma solutions class 6 maths chapter 17
rd sharma solutions class 6 maths chapter 17
rd sharma solutions class 6 maths chapter 17
rd sharma solutions class 6 maths chapter 17
rd sharma solutions class 6 maths chapter 17

 

Access RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17: Symmetry

Exercise 17.1 page: 17.4

1. List any four symmetrical objects from your phone or school. Also, mention the line of symmetry.

Solution:

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.1 Image 1

2. Identify the symmetrical instruments from your mathematical instrument box.

Solution:

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.1 Image 2

3. Copy each of the following on a squared paper and compute them in such a way that the dotted line is the line of symmetry.

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.1 Image 3

Solution:

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.1 Image 4


Exercise 17.2 page: 17.5

1. Find the number of lines of symmetry in each of the following shapes.

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.2 Image 1

Solution:

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.2 Image 2

2. Copy the following drawings on squared paper and complete each one of them in such a way that resulting figure has two dotted lines as two lines of symmetry:

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.2 Image 3

Solution:

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.2 Image 4


Exercise 17.3 page: 17.11

1. Complete the following table:

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.3 Image 1

Solution:

Shape

Rough Figure

Number of lines of symmetry

(i) Scalene triangle

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.3 Image 2

0

(ii) Isosceles triangle

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.3 Image 3

1

(iii) Equilateral triangle

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.3 Image 4

3

(iv) Rectangle

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.3 Image 5

2

(v) Square

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.3 Image 6

4

(vi) Parallelogram

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.3 Image 7

0

(vii) Rhombus

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.3 Image 8

2

(viii) Line

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.3 Image 9

Infinitely many

(ix) Line Segment

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.3 Image 10

2

(x) Angle

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.3 Image 11

1

(xi) Isosceles trapezium

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.3 Image 12

1

(xii) Kite

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.3 Image 13

1

(xiii) Arrow-head

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.3 Image 14

1

(xiv) Semi-circle

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.3 Image 15

2

(xv) Circle

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.3 Image 16

Infinitely many

(xvi) Regular pentagon

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.3 Image 17

5

(xvii) Regular hexagon

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.3 Image 18

6

2. Consider the English alphabets A to Z. List among them the letters which have

(i) vertical line of symmetry. (like A)

(ii) horizontal lines of symmetry. (like B)

(iii) vertical and horizontal lines of symmetry. (like I)

(iv) no line of symmetry. (like Q)

Solution:

(i) Vertical line of symmetry. (like A)

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.3 Image 19

(ii) Horizontal lines of symmetry. (like B)

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.3 Image 20

(iii) Vertical and horizontal lines of symmetry. (like I)

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.3 Image 21

(iv) No line of symmetry. (like Q)

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.3 Image 22

3. Can you draw a triangle having:

(i) exactly one line of symmetry

(ii) exactly two lines of symmetry.

(iii) three lines of symmetry.

(iv) no line of symmetry.

Solution:

(i) Exactly one line of symmetry.

Yes, an equilateral triangle.

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.3 Image 23

(ii) Exactly two lines of symmetry.

No.

(iii) Three lines of symmetry.

Yes, an equilateral triangle.

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.3 Image 24

(iv) No line of symmetry.

Yes, a scalene triangle.

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.3 Image 25

4. On a squared paper, sketch the following:

(i) A triangle with a horizontal line of symmetry but no vertical line of symmetry.

(ii) A quadrilateral with both horizontal and vertical lines of symmetry.

(iii) A quadrilateral with a horizontal line of symmetry but no vertical line of symmetry.

(iv) A hexagon with exactly two lines of symmetry.

(v) A hexagon with six lines of symmetry.

Solution:

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.3 Image 26

5. Draw neat diagrams solving the line (or lines) of symmetry and give the specific name to the quadrilateral having:

(i) only one line of symmetry. How many such quadrilaterals are there?

(ii) its diagonals as the only lines of symmetry.

(iii) two lines of symmetry other than diagonals.

(iv) more than two lines of symmetry.

Solution:

(i) Only one line of symmetry.

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.3 Image 27

(ii) Diagonals as the only lines of symmetry.

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.3 Image 28

(iii) Two lines of symmetry other than diagonals.

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.3 Image 29

(iv) More than two lines of symmetry.

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.3 Image 30

6. Write the specific names of all the three quadrilaterals which have only one line of symmetry.

Solution:

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.3 Image 31

7. Trace each of the following figures and draw the lines of symmetry, if any:

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.3 Image 32

Solution:

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.3 Image 33

8. On squared paper copy the triangle in each of the following figures. In each case draw the line(s) of symmetry if any and identify the type of the triangle.

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.3 Image 34

Solution:

(i) It is an isosceles triangle having only one line of symmetry.

(ii) It is an equilateral triangle having three lines of symmetry.

(iii) It is a right angled triangle having no line of symmetry.

(iv) It is an isosceles triangle having one line of symmetry.

9. Find the lines of symmetry for each of the following shapes:

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.3 Image 35

Solution:

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.3 Image 36

10. State whether the following statements are true or false:

(i) A right-angled triangle can have at most one line of symmetry.

(ii) An isosceles triangle with more than one line of symmetry must be an equilateral triangle.

(iii) A pentagon with one line of symmetry can be drawn.

(iv) A pentagon with more than one line of symmetry must be regular.

(v) A hexagon with line of symmetry can be drawn.

(vi) A hexagon with more than two lines of symmetry must be regular.

Solution:

(i) True

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.3 Image 37

(ii) True

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.3 Image 38

(iii) True

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.3 Image 39

(iv) True

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.3 Image 40

(v) True

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.3 Image 41

(vi) True

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Ex 17.3 Image 42

Objective Type Questions page: 17.14

Mark the correct alternative in each of the following:

1. The total number of lines of symmetry of a scalene triangle is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) None of these

Solution:

The option (d) is the correct answer.

The total number of lines of symmetry of a scalene triangle is 0.

2. The total number of lines of symmetry of an isosceles triangle is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) None of these

Solution:

The option (a) is the correct answer.

The total number of lines of symmetry of an isosceles triangle is 1.

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Objective Type Questions Image 1

3. An equilateral triangle is symmetrical about each of its
(a) altitudes
(b) medians
(c) angle bisectors
(d) all the above

Solution:

The option (d) is the correct answer.

An equilateral triangle is symmetrical about each of its altitudes, angle bisectors and medians.

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Objective Type Questions Image 2

4. The total number of lines of symmetry of a square is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Solution:

The option (d) is the correct answer.

The total number of lines of symmetry of a square is 4.

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Objective Type Questions Image 3

5. A rhombus is symmetrical about
(a) each of its diagonals
(b) the line joining the mid-points of its opposite sides
(c) perpendicular bisectors of each of its sides
(d) none of these

Solution:

The option (a) is the correct answer.

A rhombus is symmetrical about each of its diagonals.

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Objective Type Questions Image 4

6. The number of lines of symmetry of a rectangle is
(a) 0
(b) 2
(c) 4
(d) 1

Solution:

The option (b) is the correct answer.

The number of lines of symmetry of a rectangle is 2.

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Objective Type Questions Image 5

7. The number of lines of symmetry of a kite is
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 3

Solution:

The option (b) is the correct answer.

The number of lines of symmetry of a kite is 1.

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Objective Type Questions Image 6

8. The number of lines of symmetry of a circle is
(a) 0
(b) 1
(c) 4
(d) unlimited

Solution:

The option (d) is the correct answer.

The number of lines of symmetry of a circle is unlimited.

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Objective Type Questions Image 7

9. The number of lines of symmetry of a regular hexagon is
(a) 1
(b) 3
(c) 6
(d) 8

Solution:

The option (c) is the correct answer.

The number of lines of symmetry of a regular hexagon is 6.

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Objective Type Questions Image 8

10. The number of lines of symmetry of an n-sided regular polygon is
(a) n
(b) 2n
(c) n/2
(d) none of these

Solution:

The option (a) is the correct answer.

The number of lines of symmetry of an n-sided regular polygon is n.

11. The number of lines of symmetry of the letter O of the English alphabet is
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 3

Solution:

The option (c) is the correct answer.

The number of lines of symmetry of the letter O of the English alphabet is 2.

12. The number of lines of symmetry of the letter Z of the English alphabet is
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 3

Solution:

The option (a) is the correct answer.

The number of lines of symmetry of the letter Z of the English alphabet is 0.


RD Sharma Solutions Class 6 Maths Chapter 17 – Symmetry

Exercise 17.1 Solutions

Exercise 17.2 Solutions

Exercise 17.3 Solutions

Objective Type Questions

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *