RD Sharma Solutions Class 6 Knowing Our Numbers Exercise 1.6

RD Sharma Solutions Class 6 Chapter 1 Exercise 1.6

RD Sharma Class 6 Solutions Chapter 1 Ex 1.6 PDF Free Download

Exercise 1.6

Q1) Round off each of the following numbers to nearest tens :

i)84

ii)98

iii)984

iv)808

v)998

vi)12,096

vii)10,908

viii)28,925

Sol :

i) 80

ii) 100

iii) 980

iv) 810

v) 1,000

vi) 12,100

vii)10,910

viii)28,930

Q2) Round off each of the following numbers to nearest hundreds :

i) 3,985

ii) 7289

iii) 8074

iv) 14,627

v) 28,826

vi) 4,20,387

vii)43,68,973

viii) 7,42,898

Sol :

i) 4,000

ii) 7,300

iii) 8,100

iv) 14,600

v) 28,800

vi) 4,20,400

vii) 43,69,000

viii)7,42,900

Q3) Round off each of the numbers to nearest thousands :

i) 2401

ii) 9600

iii) 4278

iv) 7832

v) 9567

vi) 26,019

vii) 20,963

viii) 4,36,952

Sol :

i) 2000

ii) 10000

iii) 4000

iv) 8000

v) 10000

vi) 26000

vii) 21000

viii) 4,37,000

Q4) Round off each of the following numbers to nearest tens , hundreds and thousands.

i) 964

ii) 1049

iii) 45,634

iv) 79,085

Sol :

Tens :

i) 970

ii) 1050

iii) 45,630

iv) 79,090

Hundreds :

i)1000

ii) 1000

iii) 45,600

iv) 79,100

Thousands :

i) 1000

ii) 1000

iii) 46000

iv) 79000

Q5. Round off the following measures to the nearest hundreds :

i) Rs 666

ii) Rs 850

iii) Rs 3,428

iv) Rs 9,080

v) 1265 km

vi) 417 m

vii) 550 cm

viii) 2486 m

ix) 360 gm

x) 940 kg

xi) 273 l

xii) 820 mg

Sol :

i) Rs. 700

ii) Rs. 900

iii) Rs. 3,500

iv) Rs.9100

v) 1300 km

vi) 400 m

vii) 600 cm

viii) 2500 m

ix) 400 gm

x) 900 kg

xi) 300 l

xii) 800 mg

Q6. List all numbers which are rounded off to the nearest ten as 370.

Sol :

365 , 366 , 367 , 368 , 369 , 370 , 371 , 372 , 373 , 374

Q7. Find the smallest and the greatest numbers which are rounded off to the nearest hundreds as 900.

Sol :

Smallest number: 850

Greatest number: 949

Q8. Find the smallest and the greatest numbers which are rounded off to the nearest thousands as 9000.

Sol :

Smallest number: 8,500

Greatest number: 9,499


Practise This Question

Solve for x:
2x+5=3(x+2)