RD Sharma Solutions Class 6 Playing With Numbers Exercise 2.8

RD Sharma Solutions Class 6 Chapter 2 Exercise 2.8

RD Sharma Class 6 Solutions Chapter 2 Ex 2.8 PDF Download

Exercise: 2.8

1.) Find the largest number which divides 615 and 963 leaving remainder 6 in each case.

Answer:

We have to find the largest number which divides (615 – 6) and (963 – 6) exactly.

Therefore, the required number = HCF of 609 and 957

Resolving 609 and 957 into prime factors, we have:

609 = 3 x 7 x 29

957 = 3 x 11 x 29

Therefore, HCF of 609 and 957 = 29 x 3 = 87

Hence, the required largest number is 87.

2.) Find the largest number that divides 285 and 1249 leaving remainders 9 and 7 respectively.

Answer:

We have to find the greatest number which divides (285 – 9) and (1,249 – 7) exactly.

The required number will be given by the HCF of 276 and 1242.

Resolving 276 and 1242 into prime factors, we have:

276 =2 x 2 x 3 x 23

1242 =2x3x3x3x 23

HCF of 276 and 1242 is 2 x 3 x 23 = 138.

3.) What is the largest number that divides 626, 3127 and 15628 leaving remainders 1, 2 and 3 respectively.

Answer:

We have to find the largest number which divides (626 – 1), (3,127 – 2), and (15,628 – 3) exactly.

The required number will be given by the HCF of 625, 3,125 and 15,625.

Resolving 625, 3125, and 15625 into prime factors, we have:

625=5 x 5 x 5 x 5 3,

125=5 x5x5x5x5 15,

625=5 x5x5x5x5x5

Therefore, HCF of 625, 3125 and 15625 = 5 x 5 x 5 x 5 = 625 Hence, the required largest number is 625.

4.) The length, breadth and height of the room are 8cm 25cm, 6m 75 cm and 4m 50 cm, respectively. Determine the longest rod which can measure the three dimensions of the room exactly.

Answer:

Given:

Length of the room = 8 m 25 cm = 825 cm

Breadth of the room = 6 m 75 cm = 675 cm

Height of the room = 4 m 50 cm = 450 cm

The longest rod will be given by the HCF of 825, 675 and 450.

Prime factorization of 825 = 3 x 5 x 5 x 11

Prime factorization of 675 = 3 x 3 x 3 x 5 x 5

Prime factorization of 450 =2 x 3 x 3 x 5 x 5 Therefore, HCF of 825, 675 and 450 = 3 x 5 x 5 = 75

Thus, the required length of the longest rod is 75 cm.

5.) A rectangular courtyard is 20 m 16 cm long and 15m 60 cm broad. It is to be paved with square roots of the same size. Find the least possible number of such stones.

Answer:

Length of the rectangular courtyard = 20 m 16 cm = 2,016 cm

Breadth of the rectangular courtyard = 15 m 60 cm = 1,560 cm

Least possible side of the square stones used to pave the rectangular courtyard = HCF of (2,016 and 1,560)

Prime factorization of 2,016 =2 x 2 x 2 x 2 x 2 x 3 x 3 x 7

Prime factorization of 1,560 = 2 x 2 x 2 x 3 x 5 x 13 HCF of (2,016, 1,560) = 2 x 2 x 2 x 3= 24

Least possible side of square stones used to pave the rectangular courtyard is 24 cm. Number of square stones used to pave the rectangular courtyard

=Area of rectangular courtyard Area of square stone =2016 cm x 1560 cm (24 cm) 2=5460 Thus, the least number of square stones used to pave the rectangular courtyard is 5,460.

6.) Determine the longest tape which can be used to measure exactly the lengths 7m, 3m 85 cm and 12 m 95 cm?

Answer:

Given: Length of the first tape = 7 m = 700 cm

Length of the second tape = 3 m 85 cm = 385 cm

Length of the third tape = 12 m 95 cm = 1,295 cm

The length of the longest tape will be the HCF of 700, 385, and 1,295.

Prime factorization of 700 = 2 x 2 x 5 x 5 x 7

Prime factorization of 385 = 5 x 7 x 11

Prime factorization of 1,295 = 5 x 7 x 37 I-ICF of 700, 385, and 1,295 = 5 x 7 = 35

Required length of the longest tape = 35 cm

7.) 105 goats, 140 donkeys and 175 cows have to b taken across a river .Three is only one boat which will have to make many trips in order to do so .The lazy boatman has his own conditions for transporting them. He insists that he will take the same number of animals in every trip and they have to be of the same kind .He will naturally like to take the largest possible number each time. Can you tell how many animals went in each trip?

Answer:

We have to find the largest possible number of animals. Thus, we will have to find the HCF of 105, 140, and 175.

Prime factorization of 105 = 3 x 5 x 7

Prime factorization of 140 = 2 x 2 x 5 x 7

Prime factorization of 175 = 5 x 5 x 7

Required HCF = 5 x 7 = 35 Hence, 35 animals went in each trip.

8.) Two brands of chocolates are available in packs of 24 and 15 respectively. If in need to but an equal number of chocolates of both kinds, what is the least number of boxes of each kind I would need to buy?

Answer:

Let the brand ‘A’ contain 24 chocolates in one packet and brand ‘B’ contain 14 chocolates in one packet.

Equal number of chocolates of each kind can be found out by taking LCM of the number of chocolates in each packet.

Therefore, LCM of 15 and 24 is:

Required LCM = 2 x 2 x 2 x 3 x 5 =120

Therefore, minimum 12o chocolates of each kind should be purchased.

Number of boxes of brand ‘A’ which needs to be purchased = 120 \(\div\) 24 = 5

Number of boxes of brand ‘B’ which needs to be purchased = 120 \(\div\) 15 = 8

9.) During a sale, colour pencils were being sold in packs of 24 each and crayons in packs of 32 each. If you want full packs of both and the same number of pencils and crayons, how many of each would need to buy?

Answer:

To find the required number of pencils and crayons, we need to find the LCM of 24 and 32.

Prime factorization of 24 = 2 x 2 x 2 x 3

Prime factorization of 32 = 2 x 2 x 2 x 2 x 2

Required LCM of 24 and 32 =2x2x2x2x2x3= 96

Thus, number of pencils and crayons needed to be bought is 96 each, i.e. 96•24=4 packs of color pencils and 96 \(\div\) 32 = 3 packs of crayons.

10.) Reduce each of the following fractions to the lowest terms:

Answer:

(i) \(\frac{161}{207}\)

For reducing the given fraction to the lowest terms, we have to divide its numerator and denominator by their HCF.

Now, we have to find the HCF of 161 and 207.

Prime factorization of 161 = 7 x 23

Prime factorization of 207 = 3 x 3 x 23

Therefore, HCF of 161 and 207 = 23

Now, 161+23207+23=79

Hence, 79 is the required fraction.

(ii) \(\frac{296}{481}\)<

For reducing the given fraction to the lowest terms, we have to divide its numerator and denominator by their HCF.

Now, we have to find the HCF of 296 and 481.

Prime factorization of 296 = 2 x 2 x 2 x 37

Prime factorization of 481 = 13 x 37

Therefore, HCF of 296 and 481 = 37

Now, 296+37481+37=813

Hence, 813 is the required fraction.

11.) A merchant has 120 liters of oil of one kind, 180 liters of another kind and 340 liters of third kind. He wants to sell the oil by filling the three kinds of oil in tins of equal capacity. What should be the greatest capacity of such a tin?

Answer:

The maximum capacity of the required tin is the HCF of the three quantities of oil.

Prime factorization of 120 = 2 x 2 x 2 x 3 x 5

Prime factorization of 180 = 2 x 2 x 3 x 3 x 5

Prime factorization of 240 =2 x 2 x 2 x 2 x 3 x 5

Therefore, HCF of 120, 180, and 240 = 2 x2 x3 x 5 = 60

Hence, the required greatest capacity of the tin must be 60 liters.