CameraIcon
CameraIcon
SearchIcon
MyQuestionIcon
MyQuestionIcon
Question

A car moves with a speed of 40 km/hr for 15 minutes and then with a speed of 60 km/hr for the next 15 minutes. What is the total distance covered by the car? Also, find the average speed of the car. [5 MARKS]

Open in App
Solution

Steps: 1 Marks
Distance: 2 Mark
Average Speed: 2 Mark

15 minutes =1560hrs=0.25 hrs

Distance covered in first 15 minutes =speed×time

=40×0.25=10 km

Speed of car changes to 60 km/hr and it travels for another 15 min.

Distance covered in next 15 minutes =speed×time

=60×0.25=15 km

Total distance covered in 30 minutes = 10 + 15 = 25 km

Average speed =Total DistanceTotal time
=250.5
= 50 km/hr


flag
Suggest Corrections
thumbs-up
1
BNAT
mid-banner-image