1
You visited us 1 times! Enjoying our articles? Unlock Full Access!
Question

# A shopkeeper buys an article at a discount of 30% and pays sales-tax at the rate of 8%. The shopkeeper, in turn, sells the article to a customer at the printed price and charges sales tax at the same rate. If the printed price of the article is Rs. 2,500; find:(i) the price paid by the shopkeeper(ii) the price paid by the customer(ii) the VAT (Value Added Tax) paid by the shopkeeper.

A
(i) Rs. 1,890 (ii) Rs. 2,700 (iii) Rs. 60
Right on! Give the BNAT exam to get a 100% scholarship for BYJUS courses
B
(i) Rs. 1,990 (ii) Rs. 2,600 (iii) Rs. 60
No worries! Weâ€˜ve got your back. Try BYJUâ€˜S free classes today!
C
(i) Rs. 2,163 (ii) Rs. 2,500 (iii) Rs. 60
No worries! Weâ€˜ve got your back. Try BYJUâ€˜S free classes today!
D
(i) Rs. 2,336 (ii) Rs. 2,400 (iii) Rs. 60
No worries! Weâ€˜ve got your back. Try BYJUâ€˜S free classes today!
Open in App
Solution

## The correct option is A (i) Rs. 1,890 (ii) Rs. 2,700 (iii) Rs. 60(i)The amount paid by shopkeeperList Price=Rs.2500Discount rate=30%Discount=30% of 2500=30100×2500=Rs.750Then the price of the article after discount=2500−750=Rs.1750Rate of sales tax=8%∴Tax paid by the shopkeeper=8% of 1750⇒8100×1750=Rs.140∴ shopkeeper paid the amount =1750+140=Rs.1890(ii)The shopkeeper sell the article at printed price to the customer at 6% sales tax∴ sales tax paid by the customer =8% of 2500=8100×2500=Rs.200Then the price paisd by the customer=2500+200=Rs.2700(iii)VAT paid by the shopkeeperVAT=tax paid by the customer-Tax paid by the shopkeeperVAT=200−140=Rs.60

Suggest Corrections
1
Join BYJU'S Learning Program
Related Videos
Sales Tax and Value Added Tax
MATHEMATICS
Watch in App
Explore more
Join BYJU'S Learning Program