1

Question

An article is marked at Rs. 4,500 and the rate of sales-tax on it is 6%. A trader buys this article at some discount and sells it to a customer at the marked price. If the trader pays Rs. 81 as VAT, find:

(i) how much per cent discount does the trader get ?

(ii) the total money paid by the trader, including tax, to buy the article.

Open in App

Solution

The correct option is **A** 30%;Rs.3,339

Marked price of the article =Rs.4500

Rate of sales tax =6%

VAT paid by the trader =Rs.81

C.P for the customer=Rs.4500

Sales tax paid=4500×6100=Rs.270

So sales tax paid by the trader=270−81=Rs.189

C.P for the trader=4500×189270=Rs.3150

(1)

Amount of discount=4500−3150=Rs.1350

Rate of discount=1350×1004500=30%

(2)

Total amount paid by the trader=3150+6%of3150

⇒3150+6100×3150

⇒3150+189=Rs.3339

0

View More

Join BYJU'S Learning Program

Join BYJU'S Learning Program