CameraIcon
CameraIcon
SearchIcon
MyQuestionIcon
MyQuestionIcon
Question

Find the ratio of:

(a) Rs.5 to 50 paise (b) 15 kg to 210 g

(c) 9 m to 27 cm (d) 30 days to 36 hours

Open in App
Solution

Ratio of two quantities can only be found when both the quantities have same measurements/units.

(a) Rs.5 to 50 paise

1 rupee = 100 paise

5 rupee = 5×100=500 paise

Rs.550 paise=50050=101

Hence, the required ratio is 10:1.

(b) 15 kg to 210 g

1 kg = 1000 g

15 kg = 15×1000=15000 g

15 kg210 g=15000210=5007

Hence, the required ratio is 500:7.

(c) 9 m to 27 cm

1 m = 100 cm

9 m = 900 cm

9 m27 cm=90027=1003

Hence, the required ratio is 100:3.

(d) 30 days to 36 hours

1 days = 24 hrs

30 days = 24×30=720 hrs

30 days36 hours=72036=201

Hence, the required ratio is 20:1.


flag
Suggest Corrections
thumbs-up
21
BNAT
mid-banner-image