CameraIcon
CameraIcon
SearchIcon
MyQuestionIcon
MyQuestionIcon
0
You visited us 0 times! Enjoying our articles? Unlock Full Access!
Question

Hasan buys two kinds of cloth material for school uniforms, shirt material that costs him Rs. 50 per metre and the trouser material costs him Rs. 90 per metre. For every 3 metre of shirt material, he buys 2 metres of the trouser material. He sells the materials at 12% and 10% profit respectively. His total sale is Rs. 36600. How much trouser material did he buy?

Open in App
Solution

The cost price of the shirt material =Rs. 50

The cost price of the trouser material =Rs. 90

For every 3 metres of shirt material, he buys 2 metres of trousers.

Shirt material purchasedTrouser material purchased=32

Let the shirt material purchased =3x metres

and, the trouser material purchased =2x metres

The total cost of 3x metres shirt material =3x×50=Rs. 150x

The selling price of 3x metres shirt material @ 12% profit = C.P + Profit

=150x+12% of 150x=150x(1+12100)=150x×112100=Rs. 168x

The total cost of 2x metres trouser material =2x×90=Rs. 180x

The selling price (S.P) of 2x metres trouser material @ 10% profit =180x+10% of 180x=180x(1+10100)=180x×110100=Rs. 198x

Total Sale is given as Rs. 36600

S.P of total shirt material + S.P of total trouser material =Rs. 36600

168x+198x=36600

366x=36600

x=100

So, the total trouser material hasan bought=2x=2×100=200 metres


flag
Suggest Corrections
thumbs-up
11
similar_icon
Similar questions
View More
Join BYJU'S Learning Program
similar_icon
Related Videos
thumbnail
lock
Depreciation
MATHEMATICS
Watch in App
Join BYJU'S Learning Program
CrossIcon