CameraIcon
CameraIcon
SearchIcon
MyQuestionIcon
MyQuestionIcon
1
You visited us 1 times! Enjoying our articles? Unlock Full Access!
Question

Question 1 (i)
In which of the following situations does the list of numbers involved make an arithmetic progression and why?
(i) The taxi fare after each km when the fare is Rs. 15 for the first km and Rs. 8 for each additional km.

Open in App
Solution

It can be observed that,
Taxi fare for 1st km = Rs. 15
Taxi fare for first 2 km = 15 + 8 = Rs. 23
Taxi fare for first 3 km = 23 + 8 = Rs. 31
Taxi fare for first 4 km = 31 + 8 = Rs. 39

Clearly 15, 23, 31, 39 … forms an A.P. because every term is 8 more than the preceding term.

flag
Suggest Corrections
thumbs-up
4
Join BYJU'S Learning Program
Join BYJU'S Learning Program
CrossIcon