1

Question

Question 1 (iii)

In which of the following situations does the list of numbers involved make an arithmetic progression and why?

(iii) The cost of digging a well after every metre of digging, when it costs Rs. 150 for the first metre and rises by Rs. 50 for each subsequent metre.

In which of the following situations does the list of numbers involved make an arithmetic progression and why?

(iii) The cost of digging a well after every metre of digging, when it costs Rs. 150 for the first metre and rises by Rs. 50 for each subsequent metre.

Open in App

Solution

Cost of digging first metre = Rs. 150

Cost of digging first 2 metres = 150 + 50 = Rs. 200

Cost of digging first 3 metres = 200 + 50 = Rs. 250

Cost of digging first 4 metres = 250 + 50 = Rs. 300

Clearly; 150, 200, 250, 300 … forms an A.P. because every term is 50 more than the preceding term.

Cost of digging first 2 metres = 150 + 50 = Rs. 200

Cost of digging first 3 metres = 200 + 50 = Rs. 250

Cost of digging first 4 metres = 250 + 50 = Rs. 300

Clearly; 150, 200, 250, 300 … forms an A.P. because every term is 50 more than the preceding term.

84

View More

Join BYJU'S Learning Program

Join BYJU'S Learning Program