1
You visited us 1 times! Enjoying our articles? Unlock Full Access!
Question

# One day Prakash started late for office by 1 hour, so he increased his normal speed by 5 km/hr so that he reaches on time. Find the normal time taken to reach his office if his office is at a distance of 60 km from his house.

A

3 hrs

No worries! We‘ve got your back. Try BYJU‘S free classes today!
B

5 hrs

No worries! We‘ve got your back. Try BYJU‘S free classes today!
C

6 hrs

No worries! We‘ve got your back. Try BYJU‘S free classes today!
D

4 hrs

Right on! Give the BNAT exam to get a 100% scholarship for BYJUS courses
Open in App
Solution

## The correct option is D 4 hrs Take a middle answer option, say 5 hours Normal speed = 60/5 = 12 kmph Speed increased to 12 + 5 = 18 kmph. 60/18 = 3.33 hours, the difference is more than 1 hour. This is not the answer. We can also eliminate 6 hours, as that will result in a higher time difference. Answer is either 3 or 4 hours (answer is close to 5) Trying for 4 hours, Normal speed = 60/4 = 15 kmph Speed increased to 20 kmph 60/20 = 3. 4 – 3 = 1. This is the answer. Option (d)

Suggest Corrections
1
Join BYJU'S Learning Program
Related Videos