CameraIcon
CameraIcon
SearchIcon
MyQuestionIcon
MyQuestionIcon
Question

Read the following passage and answer the question that follows:

All girls and boys have the right to a childhood where they can play, rest and be protected from harm, abuse and exploitation. But for thousands of children in Niger, childhood is cut short by marriage. UNICEF estimates that around 3 in 4 young girls were married before the age of 18, and 1 in 4 before the age of 15. Poverty is a major driver of child marriage in Niger, bringing with it the hope of economic prosperity and an increase in social status for both girls and their parents.

Q. According to the author, the main reason for rampant child marriage in Niger is due to:

A

The children are married off at a very young age to protect them from harm, abuse and exploitation
No worries! We‘ve got your back. Try BYJU‘S free classes today!
B

It is an age-old tradition that’s being carried out as a part of their culture and tradition.
No worries! We‘ve got your back. Try BYJU‘S free classes today!
C

Three in four girls and one in four girls get married before the age of 18 and 15 respectively.
No worries! We‘ve got your back. Try BYJU‘S free classes today!
D

Hope for a better economic prosperity and social status for the girl and family which in turn is driven by poverty.
Right on! Give the BNAT exam to get a 100% scholarship for BYJUS courses
Open in App
Solution

The correct option is D
Hope for a better economic prosperity and social status for the girl and family which in turn is driven by poverty.
Explanation:

Option (a) is incorrect, that is not the reason for child marriage as per the passage.

Option (b) is incorrect, there is nothing mentioned about tradition or culture in the passage, so it can be discarded.

Option (c) is incorrect, the statistical values are proof that child marriage is rampant in the area, not its cause.

Option (d) is correct, the reason for child marriage is explained in the following lines, “Poverty is a major driver of child marriage in Niger, bringing with it the hope of economic prosperity and an increase in social status for both girls and their parents.” This is given in option (d).

flag
Suggest Corrections
thumbs-up
0
similar_icon
Similar questions
Q. Read the following passage and answer the question that follows.

All girls and boys have the right to a childhood where they can play, rest and be protected from harm, abuse and exploitation. But for thousands of children in Niger, childhood is cut short by marriage. UNICEF estimates that around 3 in 4 young girls were married before the age of 18, and 1 in 4 before the age of 15. Poverty is a major driver of child marriage in Niger, bringing with it the hope of economic prosperity and an increase in social status for both girls and their parents.

Q. According to the author, the main reason for rampant child marriage in Niger is due to

निम्नलिखित गद्यांश को पढ़ें और निम्नलिखित प्रश्न का उत्तर दें।

सभी लड़कियों और लड़कों को बचपन का अधिकार है जहां वे खेल सकते हैं, आराम कर सकते हैं और क्षति, दुष्प्रयोग और शोषण से सुरक्षित रह सकते हैं,लेकिन नाइजर में हजारों बच्चों की शादी के कारण बचपन छोटा हो जाता है। यूनिसेफ का अनुमान है कि 4 में से 3 लड़कियों की शादी 18 साल की उम्र से पहले और 4 में से 1 की शादी 15 साल की उम्र से पहले कर दी गई। गरीबी नाइजर में बाल विवाह का एक प्रमुख कारक है, जो लड़कियों और उनके माता-पिता दोनों के लिए सामाजिक स्थिति में वृद्धि और आर्थिक समृद्धि की आशा लाता है।

Q. लेखक के अनुसार, नाइजर में बड़े पैमाने पर बाल विवाह का मुख्य कारण है

View More
Join BYJU'S Learning Program
similar_icon
Related Videos
thumbnail
lock
Sex Ratio
GEOGRAPHY
Watch in App
Join BYJU'S Learning Program
CrossIcon