CameraIcon
CameraIcon
SearchIcon
MyQuestionIcon


Question

There’s a well understood correlation that as the economy of a country improves, so the health of its citizens improves. What may be less obvious is that the opposite is also true improving the health of a nation’s citizens can directly result in economic growth, because there will be more people able to conduct effective activities in the workforce. Improving the health of nation’s citizens can directly result in economic growth.

Health presents a challenge for all nations; in a study by the Pew Research Center, a median of 85% of respondents believe it was a problems in their country. Effective public health systems are essential for providing care for the sick, and for instituting measures that promote wellness and prevent disease. For developed economies, ageing populations place a heavy strain on health care networks. In developing nations a lack of resources or inadequate infrastructure present separate challenges. In many lower and middle income countries, infectious diseases are our major focus. HIV/AIDS, tuberculosis, and malaria take a huge toll, both in loss of life and reducing the workforce. That said, non-communicable diseases in developing countries are growing. These are diseases we typically associate with wealthier countries-cancer, hypertension, diabetes and heart disease.

Fortunately, technology makes it easier to prevent, detect and treat these conditions. With the development of electronic health records, remote treatment, and the ability to share data online, we have an array of new healthcare solutions available, even in low-income settings.

Q21. With reference of the above passage, which of the following statements is/are true?
1. The idea that non-communicable diseases are more common in developed countries is now invalid.
2. Public health services of a nation’s citizens is very important for the betterment of health.
3. Development of country leas to a better standard of living which in turn leads to better health of its citizens.
Select the correct answer using the code given below:

यह साफ जाहिर है कि जैसे-जैसे एक देश की अर्थव्यवस्था बेहतर होती है, उसके नागरिकों के स्वास्थ्य भी बेहतर होते जाते हैं। यह कम संभव है कि इसकी विपरीत स्थिति भी सच हो। राष्ट्र के नागरिकों के बेहतर स्वास्थ्य सीधे तौर पर आर्थिक विकास का परिणाम हो सकता है, क्योंकि कार्यवल में अधिक-से-अधिक लोग प्रभावी गतिविधियों के, संचालन में सक्षम हैं।

प्यू शोध/अनुसंधान केन्द्र के अध्ययनानुसार, स्वास्थ्य सभी राष्ट्रों के लिए एक चुनौती है; उत्तरदाताओं के 85% की माध्यिका विश्वास करती हैं कि यह उनके देश की समस्या है। प्रभावी सार्वजनिक स्वास्थ्य व्यवस्थाएं बीमार के लिए सेवा तथा उपायों की शुरूआत, जो स्वस्स्थ होने को बढ़ावा दे तथा रोग से बचाव करे, के लिए अत्यावश्यक है। विकसित अर्थव्यवस्थाओं में, बढ़ती जनसंख्या की आयु स्वास्थ्य सेवा संजालों पर गहरे तनाव उत्पन्न करते हैं। विकासशील राष्ट्रों में, संसाधनों का अभाव या अपर्याप्त आधारभूत संरचना अलग ही चुनौतियों उपस्थित करती हैं। कम और मध्यम आय वाले अनेक देशों में, संक्रामक रोग हमारे प्रमुख ध्यान-केन्द्र में हैं। HIV/AIDS, तपेदिक और मलेरिया द्वारा अनेक जानें जाती है और कार्यबल में कमी करते हैं। कहा जाता है कि विकासशील देशों में गैर संचारी रोग बढ़ रहे हैं। कैंसर, उच्च रक्तचाप, मधुमेह और हृदय रोग ऐसे रोग हैं, जो समृद्ध देशों से आमतौर पर जुड़े हैं।

सौभाग्य से प्रौद्योगिकी द्वारा, इन परिस्थितियों का पता लगाना, रोकना एवं इलाज करना, आसान हो गया है। इलेक्ट्रॉनिक स्वास्थ्य रिकार्डों का विकास, दूरस्थ चिकित्सा एवं ऑनलाइन डाटा साझा करने की क्षमता द्वारा अब हम स्वास्थ्य देखभाल समाधान के नये दौर में पहुँच गये हैं, यहाँ तक कि कम आय वाले देशों में भी।

उपर्युक्त परिच्छेद के संदर्भ में, निम्नलिखित कथनों में से कौन-सा/से कथन सही है/हैं?
1. यह विचार कि गैर संचारी रोग विकसित देशों में अधिक सामान्य हैं, अब अवैध है।
2. सार्वजनिक स्वास्थ्य व्यवस्थाएँ एक देश के नागरिकों के स्वास्थ्य-सुधार के लिए बहुत महत्त्वपूर्ण हैं।
3. देश का विकास जीवन के बेहतर मानक का नेतृत्व करता है, जो वदले में, इसके नागरिकों के बेहतर स्वास्थ्य का नेतृत्व करता है।
नीचे दिए गये कूट का प्रयोग कर सही उत्तर चुनिए।


A
Only 1 and 2

केवल 1 और 2
loader
B
Only 2

केवल 2
loader
C
Only 2 and 3

केवल 2 और 3
loader
D
All of the above
उपर्युक्त सभी
loader

Solution

The correct option is B Only 2

केवल 2
Option (b) is the correct choice Statement 1 is nowhere mentioned in the passage. The passage only states that there are more cases in underdeveloped countries as compared to earlier. Statement 3 is incorrect as we cannot state anything about the standard of living based on the passage. Statement 2 is clearly stated in the passage.

विकल्प (b) ही चयन है। कथन 1 का परिच्छेद में कहीं उल्लेख नहीं है। परिच्छेद केवल अभिव्यक्त करता है कि अविकसित देशों में पूर्व की तुलना में अधिक मामले हैं। कथन 3 गलत है, क्योंकि परिच्छेद के आधार पर हम ‘जीवन-मानक’ के बारे में कुछ भी व्यक्त नहीं कर सकते हैं। कथन 2 परिच्छेद में स्पष्टत: अभिव्यक्त है।

All India Test Series

Suggest Corrections
thumbs-up
 
0


similar_icon
Similar questions
View More



footer-image