# Calculation of Intervals

## Trending Questions

**Q.**How long will it take the minute hand to move from

- 3 minutes
- 2 minutes
- 15 minutes
- 10 minutes

**Q.**How long will it take the minute hand to move from:

- 8 minutes
- 30 minutes
- 40 minutes
- 15 minutes

**Q.**The hour hand takes _______ steps each of 1 hour to complete one rotation.

- 12
- 5
- 60
- 1

**Q.**A light flashes at an interval of 9 minutes. If it was swtiched on at 11 O' clock, will it flash at 11:45 ?

**Q.**The minute hand takes ____ steps each of 5 minutes to complete one rotaion.

- 5
- 10
- 14
- 12

**Q.**A train runs late by an hour and 40 minutes and reaches the destination at 4:20 a.m. It should have been at the station at

- 2:40 a.m.
- 3:40 a.m.
- 6:00 a.m.
- 1:40 a.m.

**Q.**The minute hand takes

- 12
- 6
- 3

**Q.**

A shop sells batteries in packs of 4 & packs of 2. Simon & nick want two batteries each. They buy a pack of four and share the cost equally.

How much does each pay?

£ 0.59

£ 0.80

£ 0.74

£ 0.65

**Q.**Susan is 15 minutes late for a meeting she was supposed to attend at 2:45 p.m. So, she reached the meeting hall at

- 2:30 p.m.
- 2:45 p.m.
- 3:00 p.m.
- 3:15 p.m.
- 3:00 a.m.

**Q.**Raman is 30 minutes late for a meeting he was supposed to attend at 3:45 p.m. So, he reached the meeting hall at

- 4:15 p.m.
- 4:00 p.m.
- 3:15 p.m.

**Q.**Nisha's mother is baking cookies for her. She starts baking them at 3:30 and cookies need 45 minutes to bake. At what time she should take them out of the oven?

- 3:75
- 4:15
- 4:00
- 4:30

**Q.**Find the time duration between 9:30 a.m. to 4:30 p.m.?

- 7 Hours
- 5 Hours
- 6 Hours
- 8 Hours

**Q.**The students of 4th grade are writing a test of 30 minutes duration. The test starts at 10:10. At what time the teacher collects the answer sheets?

- At 10:30
- At 10:40
- At 10:20
- At 10:50

**Q.**Alex was waiting for his train at the station. The train was delayed by 1 hour 50 minutes. Around what time will the train arrive if the actual arrival time was 9 : 00 am?

**Q.**If a boy reaches his school at 7:40 a.m. and he finds out that he is 10 minutes late, then the actual in-time is

- 7:20 a.m.
- 7:30 p.m.
- 7:30 a.m.
- 7:50 a.m.
- 7:50 p.m.

**Q.**The flight was supposed to land at 11:40 am. But, it was delayed by 35 minutes. When did the flight land? Give the answer in 24 hour format.

- 12:15 am
- 12:15 pm
- 00:15
- 12:15

**Q.**In an analog clock, the hour hand makes one rotation in 12 hours.

- True
- False

**Q.**A train runs late by an hour and 40 minutes and reaches the destination at 4:20 a.m. It should have been at the station at

- 1:40 a.m.
- 6:00 a.m.
- 3:40 a.m.
- 2:40 a.m.

**Q.**Sibi started playing games at 4:30 in the evening. She stopped at 6:00 PM. How much time did she play?

- 1 hour
- 2 hour 30 minutes
- 1 hour 30 minutes
- 2 hours

**Q.**Shalini went to park at 5:00 pm and left at 6:30 pm. How long did she play in the park?

- 1 hour 10 minutes
- 2 hours 10 minutes
- 2 hours 10 minutes
- 1 hour 30 minutes

**Q.**A man needs to prepare 7 plates of french fries for his friends. He takes 15 minutes to prepare 1 plate. If he started by 11 O'clock by what time he will be able to finish preparing all the plates?

- Quarter past 12
- Half past 12
- 12 O'clock
- Quarter to 1

**Q.**A train runs late by an hour and 40 minutes and reaches the destination at 4:20 a.m. It should have been at the station at

- 2:40 a.m.
- 3:40 a.m.
- 6:00 a.m.
- 1:40 a.m.

**Q.**Susan is 15 minutes late for a meeting she was supposed to attend at 2:45 p.m. So, she reached the meeting hall at

- 2:30 p.m.
- 2:45 p.m.
- 3:00 p.m.
- 3:15 p.m.

**Q.**At 4:30 a.m. the minute hand points at 6.

- True
- False

**Q.**In an analog clock, the hour hand makes one rotation in 12 hours.

- True
- False

**Q.**The time duration from 7:45 a.m. to 7:45 p.m.is 12 hours.

- True
- False

**Q.**HOW MANY MINUTES WILL A WHEEL BE TURNING ROUND 895702 TIMES IF IT TURNS 158 TIMES IN A MINUTE HOW MANY HOURS AND MINUTES WILL IT BE

**Q.**At 4:30 a.m. the minute hand points at 6.

- True
- False

**Q.**Quarter past 4 = 04:15

&

Quarter to 4 = 04:45

- True
- False

**Q.**Ridhima starts baking a cake at 10:00 a.m. and finishes at 11:00 a.m. She took two hours in total to bake the cake.

- True
- False