NCERT Exemplar Solutions for Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry

The right tool is always required for students to prepare well for their examinations. The NCERT Exemplar textbooks act as a tool in providing advanced knowledge on concepts of Class 6 to 12 for CBSE students. The NCERT Exemplar Solutions can be accessed by students for clearing any doubts and also for solving the exercise problems. The solutions are created by individual subject experts at BYJU’S, according to the latest CBSE guidelines. This ensures students score high marks in their examinations.

Chapter 11 of the NCERT Exemplar Solutions for Class 12 Mathematics is Three Dimensional Geometry. The chapter will have exemplar questions based on direction cosines and ratios of a line, the relation between the direction cosines of a line, direction cosines of a line passing through two points, the angle between two lines, the equation of a plane perpendicular to a given vector and passing via a given point equation of a plane in normal form coplanarity of two lines, etc. To help students with their exam preparations the solutions PDF of NCERT Exemplar Solutions for Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry is available in the link given below.

Download the PDF of NCERT Exemplar Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry

 

ncert exemplar sol class 12 mathematics ch 11 01
ncert exemplar sol class 12 mathematics ch 11 02
ncert exemplar sol class 12 mathematics ch 11 03
ncert exemplar sol class 12 mathematics ch 11 04
ncert exemplar sol class 12 mathematics ch 11 05
ncert exemplar sol class 12 mathematics ch 11 06
ncert exemplar sol class 12 mathematics ch 11 07
ncert exemplar sol class 12 mathematics ch 11 08
ncert exemplar sol class 12 mathematics ch 11 09
ncert exemplar sol class 12 mathematics ch 11 10
ncert exemplar sol class 12 mathematics ch 11 11
ncert exemplar sol class 12 mathematics ch 11 12
ncert exemplar sol class 12 mathematics ch 11 13
ncert exemplar sol class 12 mathematics ch 11 14

 

Access answers to NCERT Exemplar Solutions For Class 12 Maths Chapter 11 Three Dimensional Geometry

Exercise 11.3 Page No: 235

Short Answer (S.A.)

1. Find the position vector of a point A in space such that NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 11 - 1 is inclined at 60º to OX and at 45° to OY and NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 11 - 2 = 10 units.

Solution:

We know that, cos2 α + cos2 β + cos2 γ = 1

cos2 60o + cos2 45o + cos2 γ = 1

(1/2)2 + (1/√2)2 + cos2 γ = 1

¼ + ½ + cos2 γ = 1

cos2 γ = 1 – ¾ = ¼

So, cos γ = ± ½ ⇒ cos γ = ½ [Rejecting cos γ = – ½, as γ < 90o]

Now,

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 11 - 3

2. Find the vector equation of the line which is parallel to the vector NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 11 - 4and which passes through the point (1, –2, 3).

Solution:

We know that the equation of line is

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 11 - 5

3. Show that the lines

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 11 - 6

Also, find their point of intersection.

Solution:

Given equation are,

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 11 - 7

4. Find the angle between the lines

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 11 - 8

Solution:

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 11 - 9

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 11 - 10

5. Prove that the line through A (0, –1, –1) and B (4, 5, 1) intersects the line through C (3, 9, 4) and D (– 4, 4, 4).

Solution:

Given points, A (0, –1, –1) and B (4, 5, 1)

C (3, 9, 4) and D (– 4, 4, 4).

Cartesian form of equation AB is

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 11 - 11

6. Prove that the lines x = py + q, z = ry + s and x = p¢y + q¢, z = r¢y + s¢ are perpendicular if pp¢ + rr¢ + 1 = 0.

Solution:

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 11 - 12

7. Find the equation of a plane which bisects perpendicularly the line joining the points A (2, 3, 4) and B (4, 5, 8) at right angles.

Solution:

Given coordinates are A (2, 3, 4) and B (4, 5, 8)

Now, the coordinates of the mid-point C are (2+4/2, 3+5/2, 4+8/2) = (3, 4, 6)

And, the direction ratios of the normal to the plane = direction ratios of AB

= 4 – 2, 5 – 3, 8 – 4 = (2, 2, 4)

Equation of the plane is

a(x – x1) + b(y – y1) + c(z – z1) = 0

2(x – 3) + 2(y – 4) + 4(z – 6) = 0

2x – 6 + 2y – 8 + 4z – 24 = 0

2x + 2y + 4z = 38

x + y + 2z = 19

Thus, the required equation of plane is x + y + 2z = 19 or
NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 11 - 13

8. Find the equation of a plane which is at a distance 3√3 units from origin and the normal to which is equally inclined to coordinate axis.

Solution:

As the normal to the plane is equally inclined to the axes we have,

cos α = cos β = cos γ

So, cos2 α + cos2 α + cos2 α = 1

3 cos2 α = 1 ⇒ cos α = ± 1/√3

And, cos α = cos β = cos γ = ± 1/√3

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 11 - 14

Thus, the equation of the plane is x + y + z = 9

9. If the line drawn from the point (–2, – 1, – 3) meets a plane at right angle at the point (1, – 3, 3), find the equation of the plane.

Solution:

Given, points (–2, – 1, – 3) and (1, – 3, 3)

Direction ratios of the normal to the plane are (1 + 2, -3 + 1, 3 + 3) = (3, -2, 6)

Now, the equation of plane passing through one point (x1, y1, z1) is

a(x – x1) + b(y – y1) + c(z – z1) = 0

3(x – 1) – 2(y + 3) + 6(z – 3) = 0

3x – 3 – 2y – 6 + 6z – 18 = 0

3x – 2y + 6z – 27 = 0 ⇒ 3x – 2y + 6z = 27

Thus, the required equation of plane is 3x – 2y + 6z = 27.

10. Find the equation of the plane through the points (2, 1, 0), (3, –2, –2) and (3, 1, 7).

Solution:

Given points are (2, 1, 0), (3, –2, –2) and (3, 1, 7)

As the equation of the plane passing through the points (x1, y1, z1), (x2, y2, z2) and (x3, y3, z3) is

(x – 2) (-21) – (y – 1)(7 + 2) + z (3) = 0

-21 (x – 2) – 9(y – 1) + 3z = 0

-21x + 42 – 9y + 9 + 3z = 0

-21x – 9y + 3z + 51 = 0 ⇒ 7x + 3y – z – 17 = 0

Thus, the required equation of plane is 7x + 3y – z – 17 = 0.

11. Find the equations of the two lines through the origin which intersect the line

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 11 - 15at angles of π/3 each.

Solution:

Any point in the given line is

x – 3/ 2 = y – 3/1 = z/1 = λ

x = 2λ + 3, y = λ + 3 and z = λ

Let it be the coordinates of P

So, the direction ratios of OP are (2λ + 3 – 0), (λ + 3 – 0) and (λ – 0) ⇒ 2λ + 3, λ + 3, λ

But the direction ratios of the line PQ are 2, 1, 1

Now, we know that

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 11 - 16

λ2 + 3λ + 3 = 4λ2 + 9 + 12λ (On squaring on both sides)

2 + 9λ + 6 = 0

λ2 + 3λ + 2 = 0

(λ + 1)( λ + 2) = 0

λ = -1, -2

So, the direction are:

[2(-1) + 3, -1 + 3, -1] = (-2, 2, -1) when λ = -1 and

[2(-2) + 3, -2 + 3, -2] = (-1, 1, -2) when λ = -2.

Thus, the required equation of planes are

x/1 = y/2 = z/-1 and x/-1 = y/1 = z/-2

12. Find the angle between the lines whose direction cosines are given by the equations l + m + n = 0, l2 + m2n2 = 0.

Solution:

Given equations are,

l + m + n = 0 ….. (i)

l2 + m2n2 = 0 …. (ii)

From equation (i), we have n = – (l + m)

Putting the value of n is equation (ii), we get

l2 + m2 + [-(l + m)]2 = 0

l2 + m2 – l2 – m2 – 2lm = 0

-2lm = 0

lm = 0 ⇒ (- m – n)m = 0 [Since, l = – m – n]

(m + n)m = 0 ⇒ m = 0 or m = -n

⇒ l = 0 or l = -n

Now, the direction cosines of the two lines are

0, -n, n and -n, 0, n ⇒ 0, -1, 1 and -1, 0, 1

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 11 - 17

Thus, the required angle π/3.

13. If a variable line in two adjacent positions has direction cosines l, m, n and l + dl, m + dm, n + dn, show that the small angle dq between the two positions is given by

dq2 = dl2 + dm2 + dn2

Solution:

Given that l, m, n and l + dl, m + dm, n + dn are the direction cosines of a variable line in two positions

l2 + m2 + n2 = 1 ….. (i) and

(l + dl)2 + (m + dm)2 + (n + dn)2 = 1 …. (ii)

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 11 - 18

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 11 - 19

14. O is the origin and A is (a, b, c). Find the direction cosines of the line OA and the equation of plane through A at right angle to OA.

Solution:

Given, O (0, 0, 0) and A(a, b, c)

So, the direction ratios of OA = a – 0, b – 0, c – 0 = a, b, c

And, the direction cosines of line OA

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 11 - 20

Now, the direction ratios of the normal to the plane are (a, b, c).

We know that, the equation of the plan passing through the point A(a, b, c) is

a(x – a) + b(y – b) + c(z – c) = 0

ax – a2 + by – b2 + cz – c2 = 0

ax + by + cz = a2 + b2 + c2

Thus, the required equation of the plane is ax + by + cz = a2 + b2 + c2

15. Two systems of rectangular axis have the same origin. If a plane cuts them at distances a, b, c and a¢, b¢, c¢, respectively, from the origin, prove that

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 11 - 21

Solution:

Let’s take OX, OY, OZ and ox, oy, oz to be two rectangular systems.

And, the equations of two planes are

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 11 - 22

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 11 - 23

Long Answer (L.A.)

16. Find the foot of perpendicular from the point (2, 3, –8) to the line NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 11 - 24
Also, find the perpendicular distance from the given point to the line.

Solution:

Given,

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 11 - 25is the equation of the line.

Now, the coordinates of any point Q on the line are

x = -2λ + 4, y = 6λ and z = -3λ + 1 and the given point is P(2, 3, -8)

The direction ratios of PQ are -2λ + 4 – 2, 6λ – 3, -3λ + 1 + 8 i.e. -2λ + 2, 6λ – 3, -3λ + 9

And the direction ratios of the given line are -2, 6, -3.

If PQ ⊥ line, then

-2(-2λ + 2) + 6(6λ – 3) – 3(-3λ + 9) = 0

4λ – 4 + 36λ – 18 + 9λ – 27 = 0

49λ – 49 = 0

λ = 1

Now, the foot of the perpendicular is -2(1) + 4, 6(1), -3(1) + 1 i.e. 2, 6, -2

Hence, the distance PQ is

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 11 - 26

Thus, the required coordinates of the foot of perpendicular are 2, 6, -2 and the required distance is 3√5 units.

17. Find the distance of a point (2, 4, –1) from the line

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 11 - 27

Solution:

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 11 - 28

18. Find the length and the foot of perpendicular from the point (1, 3/2, 2) to the plane 2x – 2y + 4z + 5 = 0.

Solution:

Given plane is 2x – 2y + 4z + 5 = 0 and point (1, 3/2, 2)

The direction ratios of the normal to the plane are 2, -2, 4

So, the equation of the line passing through (1, 3/2, 2) and direction ratios are equal to the direction ratios of the normal to the plane i.e. 2, -2, 4 is

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 11 - 29

Now, any point in the plane is 2λ + 1, -2λ + 3/2, 4λ + 2

Since, the point lies in the plane, then

2(2λ + 1) – 2(-2λ + 3/2) + 4(4λ + 2) + 5 = 0

4λ + 2 + 4λ – 3 + 16λ + 8 + 5 = 0

24λ + 12 = 0 λ = ½

So, the coordinates of the point in the plane are

2(-1/2) + 1, -2(-1/2) + 3/2, 4(-1/2) + 2 = 0, 5/2, 0

Thus, the foot of the perpendicular is (0, 5/2, 0) and the required length

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 11 - 30

19. Find the equations of the line passing through the point (3,0,1) and parallel to the planes x + 2y = 0 and 3y z = 0.

Solution:

Given point is (3, 0, 1) and the equation of planes are

x + 2y = 0 …. (i) and 3y – z = 0 …. (ii)

Equation of any line l passing through (3, 0, 1) is

l: (x – 3)/a = (y – 0)/b = (z – 1)/c

Now, the direction ratios of the normal to plane (i) and plane (ii) are (1, 2, 0) and (0, 3, 1).

As the line is parallel to both the planes, we have

1.a + 2.b + 0.c = 0 ⇒ a + 2b + 0c = 0 and

0.a + 3.b – 1.c = 0 ⇒ 0a + 3b – c = 0

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 11 - 31

20. Find the equation of the plane through the points (2, 1, –1) and (–1, 3, 4) and perpendicular to the plane x – 2y + 4z = 10.

Solution:

We know that, equation of the plane passing through two points (x1, y1, z1) and (x2, y2, z2) with its normal’s direction ratios is

a(x – x1) + b(y – y1) + c(z – z1) = 0 …. (i)

Now, if the plane is passing through two points (2, 1, -1) and (-1, 3, 4) then

a(x2 -x1) + b(y2 – y1) + c(z2 – z1) = 0

a(-1 – 2) + b(3 – 1) + c(4 + 1) = 0

-3a + 2b + 5c = 0 …. (ii)

As the required plane is perpendicular to the given plane x – 2y + 4z = 10, then

1.a – 2.b + 4.c = 10 …. (iii)

On solving (ii) and (iii) we get,

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 11 - 32

So, a = 18λ, b = 17λ and c = 4λ

Thus, the required plane is

18λ (x – 2) + 17λ (y – 1) + 4λ (z + 1) = 0

18x – 36 + 17y – 17 + 4z + 4 = 0

⇒ 18x + 17y + 4z – 49 = 0

21. Find the shortest distance between the lines given by NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 11 - 33and NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 11 - 34

Solution:

Given equations of lines are

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 11 - 35

22. Find the equation of the plane which is perpendicular to the plane 5x + 3y + 6z + 8 = 0 and which contains the line of intersection of the planes x + 2y + 3z – 4 = 0 and 2x + y z + 5 = 0.

Solution:

The given planes are

P1: 5x + 3y + 6z + 8 = 0

P2: x + 2y + 3z – 4 = 0

P3: 2x + y – z + 5 = 0

Now, the equation of the plane passing through the line of intersection of P1 and P3 is

(x + 2y + 3z – 4) + λ(2x + y – z + 5) = 0

(1 + 2λ)x + (2 + λ)y + (3 – λ)z – 4 + 5λ = 0 …. (i)

From the question its understood that plane (i) is perpendicular to P1, then

5(1 + 2λ) + 3(2 + λ) + 6(3 – λ) = 0

5 + 10λ + 6 + 3λ + 18 – 6λ = 0

7λ + 29 = 0

λ = -29/7

Putting the value of ; in equation (i), we get
NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 11 - 36

-15x – 15y + 50z – 28 – 145 = 0

-15x – 15y + 50z – 173 = 0 ⇒ 51x + 15y – 50z + 173 = 0

Thus, the required equation of plane is 51x + 15y – 50z + 173 = 0.

23. The plane ax + by = 0 is rotated about its line of intersection with the plane z = 0 through an angle α. Prove that the equation of the plane in its new position is

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 11 - 37

Solution:

Given planes are: ax + by = 0 …. (i) and z = 0 …. (ii)

Now, the equation of any plan passing through the line of intersection of plane (i) and (ii) is

(ax + by) + kz = 0 ⇒ ax + by + kz = 0 …. (iii)

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 11 - 38

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 11 - 39

24. Find the equation of the plane through the intersection of the planes NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 11 - 40and NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 11 - 41 whose perpendicular distance from origin is unity.

Solution:

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 11 - 42

Thus, the required equations of planes are;

4x + 2y – 4z – 6 = 0 and -2x – 4y + 4z – 6 = 0.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *