NCERT Exemplar Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals

The NCERT Exemplar problems are important for students in their exam preparations. Students will get advanced knowledge of their subjects, which are important from an examination point of view. To help students, the NCERT Exemplar Solutions have been developed to solve the exercise problems in the chapters. Also, all these solutions are according to the latest CBSE guidelines.

The 8th chapter of NCERT Exemplar Solutions for Class 12 Maths is the Application of Integrals. Students will learn here the application of integrals with the method of finding the area under simple curves, the area of the region bounded by a curve and a line and area between two curves. Students who want to clear their doubts and understand how to solve the exercise problems in a step-by-step manner can access the solutions PDF of NCERT Exemplar Solutions for Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals, available in the link below.

Download the PDF of NCERT Exemplar Solutions For Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals

 

ncert exemplar sol class 12 mathematics ch 8 1
ncert exemplar sol class 12 mathematics ch 8 2
ncert exemplar sol class 12 mathematics ch 8 3
ncert exemplar sol class 12 mathematics ch 8 4
ncert exemplar sol class 12 mathematics ch 8 5
ncert exemplar sol class 12 mathematics ch 8 6
ncert exemplar sol class 12 mathematics ch 8 7
ncert exemplar sol class 12 mathematics ch 8 8
ncert exemplar sol class 12 mathematics ch 8 9

 

Access Answers to NCERT Exemplar Class 12 Maths Chapter 8 Application of Integrals

Exercise 8.3 Page No: 176

1. Find the area of the region bounded by the curves y2 = 9x, y = 3x.

Solution:

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 8 - 1

Given curves are y2 = 9x and y = 3x

Now, solving the two equations we have

(3x)2 = 9x

9x2 = 9x

9x2 – 9x = 0 ⇒ 9x(x – 1) = 0

Thus, x = 0, 1

So, the area of the shaded region is given by

= ar(region OAB) – ar (Δ OAB)

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 8 - 2

Therefore, the required area is ½ sq.units.

2. Find the area of the region bounded by the parabola y2 = 2px, x2 = 2py.

Solution:

Given parabolas are y2 = 2px …. (i) and x2 = 2py …. (ii)

Now, from equation (ii) we have

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 8 - 3y = x2/2p

Putting the value of y in equation (i), we have

(x2/2p)2 = 2px

x4/4p2 = 2px

x4 = 8p3x

x4 – 8p3x = 0

x(x3 – 8p3) = 0

So, x = 0 or x3 – 8p3 = 0 ⇒ x = 2p

Now, the required area is

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 8 - 4

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 8 - 5

Therefore, the required area is 4/3 p2 sq. units.

3. Find the area of the region bounded by the curve y = x3 and y = x + 6 and x = 0.

Solution:

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 8 - 6Given curves are y = x3, y = x + 6 and x = 0

On solving y = x3 and y = x + 6, we have

x3 = x + 6

x3 – x – 6 = 0

x2(x – 2) + 2x(x – 2) + 3(x – 2) = 0

(x – 2) (x2 + 2x + 3) = 0

It’s seen that x2 + 2x + 3 = 0 has no real roots

So, x = 2 is the only root for the above equation.

Now, the required area of the shaded region is given by

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 8 - 7

4. Find the area of the region bounded by the curve y2 = 4x and x2 = 4y.

Solution:

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 8 - 8Given curves are y2 = 4x … (i) and x2 = 4y … (ii)

On solving the equations, we get

From (ii),

y = x2/4

Putting value of y in (i), we have

(x2/4)2 = 4x

x4/16 = 4x

x4 = 64x

x4 – 64x = 0

So, x = 0, 4

Now, the required area is the shaded region

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 8 - 1

5. Find the area of the region included between y2 = 9x and y = x

Solution:

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 8 - 9Given curves are y2 = 9x and y = x

Solving the above equations, we have

x2 = 9x ⇒ x2 – 9x = 0

x(x – 9) = 0

So, x = 0, 9

Now, the required area is

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 8 - 10

Therefore, the required area is 27/2 sq. units.

6. Find the area of the region enclosed by the parabola x2 = y and the line y = x + 2

Solution:

Given, equation of parabola x2 = y and line y = x + 2

Solving the above equations, we get

x2 = x + 2

x2 – x – 2 = 0

x2 – 2x + x – 2 = 0

x(x – 2) + 1(x – 2) = 0

(x + 1) (x – 2) = 0

So, x = -1, 2

Now,

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 8 - 11
NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 8 - 12

Therefore, the area of the required region is 9/2 sq. units.

7. Find the area of region bounded by the line x = 2 and the parabola y2 = 8x

Solution:

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 8 - 13

Given, equation of line x = 2 and parabola y2 = 8x

Putting value of x in the other equation, we have

y2 = 8(2)

y2 = 16

So, y = ± 4

Now, the required area is

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 8 - 14

Therefore, the area of the region = 32/3 sq. units

8. Sketch the region {(x, 0) : y = √(4 – x2)} and x-axis. Find the area of the region using integration.

Solution:

Given, {(x, 0) : y = √(4 – x2)}

So, y2 = 4 – x2

x2 + y2 = 4 which is a circle.

Now, the required area

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 8 - 15
NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 8 - 16

9. Calculate the area under the curve y = 2 √x included between the lines x = 0 and x = 1.

Solution:

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 8 - 17
NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 8 - 18

10. Using integration, find the area of the region bounded by the line 2y = 5x + 7, x-axis and the lines x = 2 and x = 8.

Solution:

Given, 2y = 5x + 7, x-axis, x = 2 and x = 8

Let’s draw the graph of 2y = 5x + 7 ⇒ y = (5x + 7)/2

x 1 -1
y 6 1

Now, let’s plot the straight line on a graph with other lines.

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 8 - 19The area of the required region is

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 8 - 20

Therefore, the required area the region = 96 sq. units

11. Draw a rough sketch of the curve y = √(x – 1) in the interval [1, 5]. Find the area under the curve and between the lines x = 1 and x = 5.

Solution:

Given curve y = √(x – 1)

⇒ y2 = x – 1

Plotting the curve and finding the area of the shaded region between the lines x = 1 and x = 5, we have

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 8 - 21
NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 8 - 22

Therefore, the area of the required region = 16/3 sq.units

12. Determine the area under the curve y = √(a2x2) included between the lines x = 0 and x = a.

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 8 - 23Solution:

Given curve y = √(a2x2) and lines x = 0 and x = a

y = √(a2x2) ⇒ y2 = a2x2

x2 + y2 = a2 which is equation of a circle.

Now, the required region is found by plotting the curve and lines.

So, the area of the shaded region is

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 8 - 24

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 8 - 25

Therefore, the required area = πa2/4

13. Find the area of the region bounded by y = √x and y = x.

Solution:

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 8 - 26Given equations of curve y = √x and line y = x

Solving the equations y = √x ⇒ y2 = x and y = x, we get

x2 = x

x2 – x = 0

x(x – 1) = 0

So, x = 0, 1

Now, the required area of the shaded region

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 8 - 27

Therefore, the required area = 1/6 sq.units.

14. Find the area enclosed by the curve y = –x2 and the straight-line x + y + 2 = 0.

Solution:

Given curve y = –x2 or x2 = –y and the line x + y + 2 = 0

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 8 - 28Solving the two equation, we get

x – x2 + 2 = 0

x2 – x + 2 = 0

x2 – 2x + x – 2 = 0

x(x – 2) + 1 (x – 2) = 0

(x – 2) (x + 1) = 0

So, x = -1, 2

Now,

The area of the required shaded region

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 8 - 29

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 8 - 30

Therefore, the required area = 9/2 sq.units

15. Find the area bounded by the curve y = √x , x = 2y + 3 in the first quadrant and x-axis.

Solution:

Given curve y = √x and line x = 2y + 3, first quadrant and x-axis.

Solving y = √x and x = 2y + 3, we get

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 8 - 31NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 8 - 32

Long Answer (L.A.)

16. Find the area of the region bounded by the curve y2 = 2x and x2 + y2 = 4x.

Solution:

Given equation of curves are y2 = 2x and x2 + y2 = 4x

Solving the equations, we have

x2 – 4x + y2 = 0

x2 – 4x + 4 – 4 + y2 = 0

(x – 2)2 + y2 = 4

It’s clearly seen that the equation of the circle having its centre (2, 0) and radius 2.

Solving x2 + y2 = 4x and y2 = 2x

x2 + 2x = 4x

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 8 - 33x2 + 2x – 4x = 0

x2 – 2x = 0

x(x – 2) = 0

So, x = 0, 2

Now, the area of the required region is given as

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 8 - 34

17. Find the area bounded by the curve y = sin x between x = 0 and x = 2p.

Solution:

NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 8 - 35
NCERT Exemplar Solutions Class 12 Mathematics Chapter 8 - 36

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *