BUSINESS STUDIES FOR CLASS 12 CHAPTER 6 STAFFING MCQS ALONG WITH ANSWERS

Free CBSE Business Studies Multiple Choice Questions for Class 12 along with answers, Chapter 6: Staffing. Business Studies MCQs for Class 12 chapter-wise with answers are prepared based on the current exam pattern. Students can tackle MCQs with answers to realise their spadework level.

1. When Jaskaran Singh applied for the post of Computer teacher in a school in Bhubaneswar, he was asked to prepare a PowerPoint presentation on a particular topic during the selection procedure. Identify the type of selection test being mentioned in the above lines.

(a) Trade test

(c) Intelligence test

(b) Personality test

(d) Interest test

Answer: (a) Trade test

2. Identify the correct sequence of the steps involved in the selection process.

(a) Medical Examination, Contract of Employment, Reference and Background Checking, Selection Decision, Job Offer

(b) Reference and Background Checking, Selection Decision, Contract of Employment, Medical Examination, Job Offer

(c) Job Offer, Reference and Background Checking, Selection Decision, Medical Examination, Contract of Employment

(d) Reference and Background Checking, Selection Decision, Medical Examination, Job Offer, Contract of Employment

Answer: (d) Reference and Background Checking, Selection Decision, Medical Examination, Job Offer, Contract of Employment

3. Identify the correct sequence of the steps involved in the staffing process.

(a) Recruitment, Estimating the Manpower Requirements, Placement, and Orientation, Selection

(b) Estimating the Manpower Requirements, Selection, Placement, and Orientation, Recruitment

(c) Selection, Estimating the Manpower Requirements, Recruitment, Placement, and Orientation

(d) Estimating the Manpower Requirements, Recruitment, Selection, Placement, and Orientation

Answer: (d) Estimating the Manpower Requirements, Recruitment, Selection, Placement, and Orientation

4. Which of the following activities lie within the scope of the Human Resource Department?

(a) Formulating compensation and incentive plans

(b) Ensuring healthy labour relations and union-management relations

(c) Creating provision for social security and welfare of employees

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

5. Which type of training is provided to the new employees of an organisation in order to familiarise them with the organisational rules and policies, their superior and subordinate, and so on?

(a) Vestibule training

(b) Apprenticeship training

(c) Internship training

(d) Induction training

Answer: (d) Induction training

6. Under the _______ method of training, a trainee is put under the guidance of a master worker.

(a) Internship training

(b) Vestibule training

(c) Apprenticeship training

(d) Induction training

Answer: (c) Apprenticeship training

7. Which of the following is not a benefit of training and development to an organisation?

(a) Help to avoid wastage of efforts and money

(b) Enhance employee productivity

(c) Lead to a better career of the individual

(d) Reduce absenteeism and increase employee turnover

Answer: (b) Enhance employee productivity

8. __________ are used to know the pattern of interests or involvement of a person.

(a) Trade test

(b) Personality test

(c) Intelligence test

(d) Interest test

Answer: (d) Interest test

9. Many big organisations maintain a close liaison with the universities, vocational schools, and management institutes to recruit qualified personnel for various jobs. This is known as _______.

(a) Placement agencies and management consultants

(b) Direct recruitment

(c) Labour contractors

(d) Campus recruitment

Answer: (d) Campus recruitment

10. __________ a very useful source of recruitment for hiring casual or ‘badli’ workers to whom compensation is provided on a daily wage basis.

(a) Placement agencies and management consultants

(b) Direct recruitment

(c) Labour contractors

(d) Advertising on television

Answer: (b) Direct recruitment

11. Under this method of recruitment, an organisation maintains a database of unsolicited applicants in their offices. Which is the method?

(a) Direct recruitment

(b) Casual callers

(c) Labour contractors

(d) Advertising on television

Answer: (b) Casual callers

12. _________ is suitable for filling casual vacancies when the workload is high or when a certain number of permanent workers are absent.

(a) Direct recruitment

(b) Labour contractors

(c) Advertising on television

(d) Placement agencies and management consultants

Answer: (a) Direct recruitment

13. It refers to the horizontal movement of employees along with the organisational structure. What is it?

(a) Transfer

(b) Promotion

(c) Training

(d) Demotion

Answer: (a) Transfer

14. The various activities involved in the process of recruitment include ________.

(a) Identification and assessment of the different sources of recruitment

(b) Selecting the most suitable source or sources

(c) Inviting applications from the prospective candidates

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

15. ___________ is the process of introducing the selected employee to other employees and familiarising him with the rules and policies of the organisation.

(a) Orientation

(b) Selection

(c) Training

(d) Recruitment

Answer: (a) Orientation

We trust that the offered Business Studies MCQs for Class 12 with respect to Chapter 6: Staffing will help you. Assuming you have any questions with respect to CBSE Class 12 Business Studies Staffing MCQs, drop a remark underneath, and we will hit you up at the most punctual.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*