Statistics MCQs

Statistics provides an extensive range of concepts and introduction to the subject which includes all the questions provided in the chapter provided in the Statistics syllabus. Statistics is a section of mathematics that manages the collection, interpretation, analysis and presentation of numerical data. In other words, Statistics is a collection of quantitative data.

The rationale of statistics is to accord sets of information to be contrasted so that the analysts can focus on sequential differences and trends. Analysts examine the data in order to reach inferences concerning its meaning.

Given below are important MCQs on Statistics to analyze your understanding of the topic. The answers are also given for your reference.

Statistics MCQs

1. A numerical value used as a summary measure for a sample, such as a sample mean, is known as a

A) Population Parameter

B) Sample Parameter

C) Sample Statistic

D) Population Mean

Answer: C

2. Statistics branches include

A) Applied Statistics

B) Mathematical Statistics

C) Industry Statistics

D) Both A and B

Answer: D

3. To enhance a procedure the control charts and procedures of descriptive statistics are classified into

A) Behavioural Tools

B) Serial Tools

C) Industry Statistics

D) Statistical Tools

Answer: A

4. Sample statistics are also represented as

A) Lower Case Greek Letter

B) Roman Letters

C) Associated Roman Alphabets

D) Upper Case Greek Letter

Answer: B

5. Individual respondents, focus groups, and panels of respondents are categorised as

A) Primary Data Sources

B) Secondary Data Sources

C) Itemized Data Sources

D) Pointed Data Sources

Answer: A

6. The variables whose calculation is done according to the height, length, and weight are categorised as

A) Discrete Variables

B) Flowchart Variables

C) Measuring Variables

D) Continuous Variables

Answer: A

7. A method used to examine inflation rate anticipation, unemployment rate, and capacity utilization to produce products is classified as

A) Data Exporting Technique

B) Data Importing Technique

C) Forecasting Technique

D) Data Supplying Technique

Answer: C

8. Graphical and numerical methods are specialized process utilized in

A) Education Statistics

B) Descriptive Statistics

C) Business Statistics

D) Social Statistics

Answer: B

9. The scale applied in statistics which imparts a difference of magnitude and proportions is considered as

A) Exponential Scale

B) Goodness Scale

C) Ratio Scale

D) Satisfactory Scale

Answer: C

10. Review of performance appraisal, labour turnover rates, planning of incentives, and training programs and are examples of

A) Statistics in Production

B) Statistics in Marketing

C) Statistics in Finance

D) Statistics in Personnel Management

Answer: D

Stay tuned to BYJU’S for more MCQ’s on Statistics, question papers, sample papers, syllabus and Commerce notifications.

Also Check: