MCQs ON DEVELOPMENT

Development in economic matters is a part of financial matters that spotlights working on monetary, fiscal, and social conditions in non-industrial nations. Advanced financial matters consider factors like wellbeing and health, working conditions, domestic and global policies, and approaches, education, and economic situations with an emphasis on further developing conditions in the planet’s least fortunate nations.

The field additionally looks at both macroeconomic and microeconomic variables, identifying with the construction of creating economies and domestic and global financial development.

Below is a list of multiple-choice questions and answers on Development to help students understand the topic better.

1. Since the second half of the twentieth century, a number of scientists have been warning that _____.

A) Per capita income is unstable.

B) Levels of resources are not sustainable.

C) Levels of development are not sustainable.

D) Health and nutrition are declining.

Answer C) Levels of development are not sustainable.

2. According to the Human Development Report, 2018, United Nations Development Programme, which two countries have a higher life expectancy at birth than India?

A) Pakistan and Nepal.

B) Pakistan and Bangladesh.

C) Nepal and Bangladesh.

D) Srilanka and Myanmar.

Answer C) Nepal and Bangladesh.

3. Why does Kerala have a low Infant Mortality Rate?

A) Suitable climate.

B) Pollution Free environment.

C) Good water.

D) Adequate provision of basic health and educational facilities.

Answer D) Adequate provision of basic health and educational facilities.

4. If women are engaged in paid work, what difference does it make?

A) No difference.

B) No dignity.

C) Their dignity in the household and society increases.

D) Their dignity in the household and society decreases.

Answer C) Their dignity in the household and society increases.

5. Human Development Index compares countries based on which of the following levels of people?

A) Health status.

B) Per Capita Income.

C) Educational level.

D) All of the options are correct.

Answer A) Health status.

6. Which one of the following is a development goal for an industrialist?

A) To get better wages.

B) To get more electricity.

C) To get more days of work

D) All of the above options are correct.

Answer B) To get more Electricity.

7. Pick out the correct meaning listed below to define ‘average income’.

A) The average income in a country is the income of only employed people.

B) The average income is the same as per capita income.

C) The average income includes the value of property held.

D) Average income of the country means the total income of the country.

8. Which one of the following statements defines ‘Literacy Rate’?

A) Total literate population divided by the literate population.

B) Proportion of illiterate population in the 18 years and above age group.

C) It measures the proportion of literate proportion in the 7 years and above age group.

D) A total literate population divided by the total population.

Answer B) Proportion of illiterate population in the 18 years and above age group.

9. The countries with a per capita income of US $955 (2017) or less are termed as ______.

A) Developing countries.

B) Developed countries.

C) Rich countries.

D) Low Income countries.

Answer D) Low Income countries.

10. Which one of the following criteria is the basis to measure the development of a country according to UNDP?

A) Educational levels of the people.

B) Health status of the people.

C) Per capita income.

D) All the options are correct.

Answer D) All the options are correct.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published.

*

*