Free CBSE Business Studies Multiple Choice Questions for Class 11 along with answers, Chapter 9: Small Business. Business Studies MCQs for Class 11 chapter-wise with answers are prepared based on the current exam pattern. Students can tackle MCQs with answers to realise their spadework level.

1. The small scale industry can enjoy the status of ________ if it supplies not less than 50% of its production to another industry, referred to as the parent unit.

(a) Village industries

(b) Micro Business industry

(c) Export oriented unit

(d) Ancillary small industry

Answer: (d) Ancillary small industry

2. A tiny unit is defined as an industrial or business enterprise whose investment in plant and machinery is not more than ___________.

(a) Rs.25 Lakhs

(b) Rs.30 Lakhs

(c) Rs.35 Lakhs

(d) Rs.50 Lakhs

Answer: (a) Rs.25 Lakhs

3. Which of the following comes under the Modern Small Industries?

(a) Coir

(b) Handicrafts

(c) Khadi

(d) Powerlooms

Answer: (d) Powerlooms

4. _____ is defined as one in which the investment in fixed assets of plant and machinery does not exceed rupees one crore.

(a) Limited Companies

(b) Large Scale industry

(c) Small Scale Industry

(d) None of the above

Answer: Answer: (c) Small Scale Industry

5. Expand EOUs

(a) Essential Operating units

(b) Export Order Units

(c) Export Oriented units

(d) Essential Order units

Answer: (c) Export Oriented units

6. Any industry located in a rural area that produces any goods, renders any service with or without the use of power is known as ________.

(a) City Industry

(b) Town Industry

(c) Village Industry

(d) District Industry

Answer: (c) Village Industry

7. Which of the following is organised by individuals?

(a) Cottage industry

(b) Railway industry

(c) Chemical industry

(d) None of the above

Answer: (a) Cottage Industry

8. The small-scale industry can enjoy the status of _______ unit if it exports more than 50% of its production.

(a) Domestic unit

(b) Export oriented units

(c) Small scale unit

(d) Import oriented units

Answer: (b) Export oriented units

9. In India, the Village and Small Industries Sector consists of both traditional and modern small industries. This sector has ___________subgroups.

(a) Eleven

(b) Five

(c) Ten

(d) Eight

Answer: (d) Eight

10. Small scale industries owned and managed by women entrepreneurs have a share capital of not less than __________.

(a) 25 percent

(b) 50 percent

(c) 51 percent

(d) 20 percent

Answer: (c) 51 percent

11. ________ is/are also known as Rural industries or Traditional industries.

(a) Food industry

(b) Cottage industry

(c) Agricultural industry

(d) None of the above

Answer: (b) Cottage industry

12. Micro enterprises are those whose investment in plant and machinery does not exceed rupees ______.

(a) Rs.5 Lakhs

(b) Rs.3 Lakhs

(c) Rs.1 Lakh

(d) Rs.2 Lakhs

Answer: (c) Rs.1 Lakh

13. Limit of investment in a small scale industry is _________.

(a) One crore

(b) Two crores

(c) Five crores

(d) Ten crores

Answer: (a) One crore

14. Which of the following is part of the Village and Small Industries Sector?

(a) Handicrafts

(b) Sericulture

(c) Handlooms

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

15. A small-scale service and business enterprise are ones whose investment in fixed assets of plant and machinery excluding land and building does not exceed ______.

(a) Rs.25 Lakhs

(b) Rs.30 Lakhs

(c) Rs.10 Lakhs

(d) Rs.15 Lakhs

Answer: (c) Rs.10 Lakhs

We trust that the offered Business Studies MCQs for Class 11 with answers Chapter 9: Small Business will help you. Assuming you have any questions with respect to CBSE Class 11 Business Studies, Small Business MCQs, drop a remark underneath, and we will hit you up at the most punctual.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*