BUSINESS STUDIES FOR CLASS 12 CHAPTER 11 MARKETING MCQS ALONG WITH ANSWERS

Free CBSE Business Studies Multiple Choice Questions for Class 12 along with answers Chapter 11: Marketing. Business Studies MCQs for Class 12 chapter-wise with answers are prepared based on the current exam pattern. Students can tackle MCQs with answers to realise their spadework level.

1. Under which of the following conditions does a business need not maintain a high level of inventory?

(a) When a higher level of customer services need to be provided

(b) When a high degree of accurate sales forecast can be made

(c) When the responsiveness of the distribution system is low

(d) All of the above

Answer: (b) When a high degree of accurate sales forecast can be made

2. Under which of the following conditions will the company not be able to provide a high level of customer service?

(a) When it maintains a high level of inventory

(b) When it maintains a low level of inventory

(c) When it owns a large number of warehouses

(d) None of the above

Answer: (b) When it maintains a low level of inventory

3. Under which of the following situations is a company not likely to fix a lower price for its product?

(a) When the competition has introduced a substitute product

(b) If the demand for a product is inelastic

(c) When the company wants to attain market share leadership

(d) When the demand for the product is low

Answer: (b) If the demand for a product is inelastic

4. Under which of the following conditions is a marketer not likely to fix the price of his products at the higher-end?

(a) When he faces a high degree of competition

(b) When he wants to attain market share leadership

(c) When the product is unique in terms of packaging, product difference, and product differentiation

(d) When the demand for the product is low

Answer: (c) When the product is unique in terms of packaging, product difference and product differentiation

5. The labelling of a pack of oats cookies explains how the product is beneficial in adding fibre to the diet and the other related health benefits. Identify the related function of labelling being described in the given case.

(a) Describes the product and specifies its content

(b) Identification of the product or brand

(c) Grading of products

(d) Helps in promotion of the products

Answer: (d) Helps in promotion of the products

6. What does the symbol given below denote?

(a) Brand name

(b) Brand mark

(c) Trademark

(d) Generic name

Answer: (c) Trademark

7. Which of the following can be marketed?

(a) Red Cross society persuading to donate blood

(b) Kerala Tourism persuading people to visit Kerala for health tourism

(c) Political parties persuading to vote for a particular candidate

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

8. Which of the following statements does not reflect a condition to be satisfied for an exchange to take place?

(a) Involvement of at least two parties – the buyer and the seller is mandatory

(b) Each party should be capable of offering something of value to the other

(c) Exchange can take place if the buyers and sellers are not able to communicate with each other

(d) Each party should have the freedom to accept or reject the other party’s offer

Answer: (c) Exchange can take place if the buyers and sellers are not able to communicate with each other.

9. Which of the following is a feature of the marketing process?

(a) Satisfying needs and wants of the consumers

(b) Creating a market offering

(c) Developing an exchange mechanism

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

10. Which of the following statements is not true with regard to the concept of a product?

(a) It is a bundle of utility

(b) It is a source of satisfaction

(c) It is confined to physical product

(d) All of the above

Answer: (c) It is confined to physical products.

11. According to the modem marketing concept, which of the following statements is true?

(a) It refers to the group of people who do not have the ability but willingness to buy a particular product

(b) It refers to only the set of people who have the purchasing power to buy a particular product

(c) It refers to the set of actual and potential buyers for a product

(d) It refers only to the people who show interest in a particular product

Answer: (c) It refers to the set of actual and potential buyers for a product

12. The term ‘market’ may be understood in which of the following contexts?

(a) Geographical area covered

(b) Type of buyers

(c) Quantity of goods transacted

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

13. Karam Limited is offering a travel package for 15 destinations worldwide with free insurance on the bookings for the month of December 2019. Identify the feature of marketing being described in the above lines.

(a) Needs and wants

(b) Creating a market offering

(c) Customer value

(d) Exchange mechanism

Answer: (c) Customer value

14. In order to promote the habit of health and hygiene among weaker sections of society, Abhyas Limited has launched low-cost packs of hand wash. Identify the type of marketing philosophy being adopted by the company.

(a) Product concept

(b) Production concept

(c) Marketing concept

(d) Societal marketing concept

Answer: (b) Production concept

15. In order to get feedback about its new product launch, Taggi Limited conducted an online survey through a short questionnaire. Identify the marketing function being mentioned in the given line.

(a) Gathering and analysing market information

(b) Marketing planning

(c) Product designing and development

(d) Packaging and labelling

Answer: (a) Gathering and analysing market information

We trust that the offered Business Studies MCQs for Class 12 with responses Chapter 11: Marketing will help you. Assuming you have any questions with respect to CBSE Class 12 Business Studies, Marketing MCQs, drop a remark underneath, and we will hit you up at the most punctual.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*