Biotechnology: Principles and Processes MCQs

The stream of Biotechnology entails the various approaches and techniques of utilizing live entities or even enzymes from the entities for the production of things that are useful to humans. The development of DNA vaccines, in vitro fertilization, genetic engineering, are all part of biotechnology. It encompasses approaches of both traditional and modern molecular biotechnology.

The chapter covers the following subtopics – Principles of Biotechnology, tools of Recombinant DNA technology, processes of Recombinant DNA Technology.

Important MCQs on Biotechnology: Principles and Processes

Explore some important MCQs on this topic below.

1. Which of the following is related to genetic engineering?

a) Plasmid

b) Mutation

c) Plastid

d) Heterosis

2. Manipulation of DNA in genetic engineering became possible due to the discovery of

a) Primase

b) Transcriptase

c) DNA ligase

d) Restriction endonuclease

3. PCR and Restriction fragment length polymorphism are the methods for

a) Genetic fingerprinting

b) DNA sequencing

c) Genetic transformation

d) Study of enzymes

4. The plasmid

a) Is the genetic part in addition to DNA in microorganisms

b) Is a component of the cell wall of bacteria

c) Genes found inside the nucleus

d) Helps in respiration

5. Which one of the following techniques made it possible to genetically engineer living organisms?

a) Hybridization

b) Heavier isotope labelling

c) X-ray diffraction

d) Recombinant DNA techniques

6. The sequence that controls the copy number of the linked DNA in the vector, is termed

a) Selectable marker

b) Recognition site

c) Palindromic sequence

d) Ori site

7. An analysis of chromosomal DNA using the Southern hybridization technique does not use

a) PCR

b) Blotting

c) Electrophoresis

d) Autoradiography

8. Antibiotics in genetic engineering are used

a) As sequences from where replication starts

b) To keep the cultures free of infection

c) To select healthy vectors

d) As selectable markers

9. There is a restriction endonuclease called EcoRI. What does the “co” part in it stand for?

a) coli

b) Coelom

c) Coenzyme

d) Colon

10. Genetic engineering is possible because

a) We can see DNA by electron microscope

b) The phenomenon of transduction in bacteria is well understood

c) Restriction endonucleases purified from bacteria can be used in vitro

d) We can cut DNA at specific sites by endonucleases like DNase I

11. Plasmids present in the bacterial cells are

a) Linear double helical RNA molecules

b) Linear double helical DNA molecules

c) Circular double helical RNA molecules

d) Circular double helical DNA molecules

12. The bacteria generally used for genetic engineering is

a) Clostridium

b) Bacillus

c) Pseudomonas

d) Agrobacterium

13. DNA precipitation out of a mixture of biomolecules can be achieved by treatment with

a) Chilled chloroform

b) Methanol at room temperature

c) Chilled ethanol

d) Isopropanol

14. Which one of the following is used in gene cloning?

a) Plasmids

b) Mesosomes

c) Lomasomes

d) Nucleoids

15. The DNA molecule to which the gene of interest is integrated for cloning is called

a) Vector

b) Carrier

c) Template

d) Transformer

16. The linking of antibiotic resistance gene with the plasmid vector became possible with

a) Exonucleases

b) Endonucleases

c) DNA polymerase

d) DNA ligase

17. In bacterial chromosomes, the nucleic acid polymers are

a) Linear RNA molecule

b) Of two types – DNA and RNA

c) Circular DNA molecule

d) Linear DNA molecule

18. DNA or RNA segment tagged with a radioactive molecule is called

a) Plasmid

b) Probe

c) Clone

d) Vector

19. For transformation, microparticles coated with DNA to be bombarded with gene gun are made up of

a) Gold or Tungsten

b) Silicon or Platinum

c) Platinum or Zinc

d) Silver or Platinum

20. The cutting of DNA at a specific location became possible with the discovery of

a) Probes

b) Restriction enzymes

c) Ligases

d) Selectable markers

Biotechnology: Principles and Processes Answer Keys

1(a)

2(d)

3(a)

4(a)

5(d)

6(d)

7(a)

8(d)

9(a)

10(c)

11(d)

12(d)

13(c)

14(a)

15(a)

16(d)

17(c)

18(b)

19(a)

20(b)

These were some important MCQs on Biotechnology: Principles and Processes. Explore related articles on Biology, at BYJU’S.

Also see:

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class