MCQs on Chromosomal Basis of Inheritance

1. The term chromosome was coined by ___________.

(a) Sutton

(b) Boveri

(c) Waldeyer

(d) Hoffmeister

Sol: (c) Waldeyer.

2. Chromosomes found in the salivary gland of Drosophila is___________.

(a) Polytene

(b) Lampbrush

(c) Supernumerary

(d) B-chromosomes

Sol: (a) Polytene.

3. Lampbrush chromosomes occur in___________.

(a) Oocytes

(b) Cancer cells

(c) Lymph glands

(d) Salivary glands

Sol: (a) Oocytes.

4. Which of the following is true about the Chromatids?

(a) It is a haploid chromosome

(b) It is a complete chromosome

(c) It is a duplicate chromosome

(d) It is one-half of the replicated chromosome

Sol: (d) It is one-half of the replicated chromosome.

5. The centromere is that part of the chromosome where___________.

(a) Nicking occurs

(b) Chromatids are attached

(c) Nucleoli are formed

(d) Crossing-over takes place

Sol: (b) Chromatids are attached.

6. The ends of the chromosome are called ___________.

(a) Satellites

(b) Centromeres

(c) Telomeres

(d) Kinetochore

Sol: (c) Telomeres.

7. Chromosomes were first observed by___________.

(a) Fleming

(b) Waldeyer

(c) Strasburger

(d) Hoffmeister

Sol: (d) Hoffmeister.

8. A chromosome with sub-terminal centromere is___________.

(a) Acrocentric

(b) Acentric

(c) Metacentric

(d) Telocentric

Sol: (a) Acrocentric.

9. The giant chromosome with a number of chromonemeta is___________.

(a) Hetrochromosome

(b) Polytene chromosome

(c) Lampbrush chromosome

(d) Supernumerary chromosome

Sol: (b) Polytene chromosome.

10. A chromosome with centromere near the middle is called___________.

(a) Metacentric

(b) Acrocentric

(c) Telocentric

(d) Submetacentric

Sol: (d) Submetacentric.

11. Puffs or balbiani rings in the salivary gland chromosome are the sites of___________.

(a) Protein synthesis

(b) RNA synthesis

(c) DNA replication

(d) DNA duplication

Sol: (b) RNA synthesis.

12. Chromosomal theory of inheritance was proposed by___________.

(a) Sutton in 1902

(b) Boveri in 1902

(c) Correns in 1909

(d) Sutton and Boveri in 1902

Sol: (d) Sutton and Boveri in 1902.

13. More than 200 chromosomes occur in___________.

(a) Dog

(b) Amoeba

(c) Chicken

(d) Gorilla

Sol: (b) Amoeba.

14. A colour blind daughter may be born if the___________.

(a) Father is normal and the mother is a carrier

(b) Father is normal and the mother is colour blind

(c) Father is colour blind and mother is a carrier

(d) Father is colour blind and mother is normal

Sol: (c) Father is colour blind and mother is a carrier.

15. A somatic cell in a human male contains___________.

(a) No gene on the sex chromosome

(b) Genes on only on sex chromosomes

(c) Two genes for every sex-linked character

(d) Only one sex-linked gene for each character

Sol: (d) Only one sex-linked gene for each character.

16. The blue-green algae and bacteria contain ___________.

(a) Three linkage groups

(b) Two linkage groups

(c) One linkage group

(d) None of the above

Sol: (c) One linkage group.

17. What is the number of linkage groups in the Drosophila?

(a) Two

(b) Four

(c) Eight

(d) None of the above

Sol: (b) Four.

18. Gene for colour blindness in man is located on ___________.

(a) Both X and Y chromosome

(b) Y-chromosome only

(c) X-chromosome only

(d) Either X-chromosome or Y-chromosome

Sol: (c) X-chromosome only.

19. Chromosomal constitution in human females can be best written as___________.

(a) 46

(b) 44+2

(c) 44A+XY

(d) 44A+XX

Sol: (d) 44A+XX.

20. Which of the following disease is sex-linked?

(a) Hepatitis

(b) Leukaemia

(c) Malignancy

(d) Colour blindness

Sol: (d) Colour blindness.

Stay tuned with BYJU’S Biology for more MCQs and other Biology related topics.

1 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class