Food Microbiology MCQs

1. Which of the following produces citric acid?

(a) Aspergillus

(b) Pseudomonas

(c) Saccharomyces

(d) Clostridium

Sol: (a) Aspergillus.

2. Which of the following organism is nitrogen-fixing and found in rice fields in symbiotic association with Azolla?

(a) Frankia

(b) Tolypothrix

(c) Spirulina

(d) Anabaena

Sol: (d) Anabaena.

3. Which of the following is used as a biofertilizer for soyabean crop?

(a) Rhizobium

(b) Azotobacter

(c) Nostoc

(d) Azospirillum

Sol: (a) Rhizobium.

4. A common biopesticide for preventing plants from butterfly caterpillars is 

(a) Trichoderma

(b) Baculovirus

(c) Glomus

(d) Bacillus thuringiensis

Sol: (d) Bacillus thuringiensis.

5. Yeast is used for the production of

(a) Tetracycline

(b) Butanol

(c) Ethanol

(d) Citric Acid

Sol: (c) Ethanol.

6. Which alga can be used as food for the human being?

(a) Chlorella

(b) Polysiphonia

(c) Ulothrix

(d) Spirogyra

Sol: (a) Chlorella.

7. Which of the following microorganisms is not used as a biofertilizer?

(a) Rhizobium

(b) Nostoc

(c) Mycorrhiza

(d) Agrobacterium

Sol: (d) Agrobacterium.

8. Find the incorrectly matched pair

(a) Serratia – Drug addiction

(b) Spirulina – Single cell protein

(c) Rhizobium – Biofertilizer

(d) Streptomyces – Antibiotic

Sol: (a) Serratia – Drug addiction.

9. Trichoderma harzianum is useful for

(a) Bioremediation of contaminated soils

(b) Gene transfer in higher plants

(c) Reclamation of wastelands

(d) Biological control of soilborne plant pathogens

Sol: (d) Biological control of soilborne plant pathogens.

10. Which of the following organisms is used in alcoholic fermentation?

(a) Pseudomonas

(b) Aspergillus

(c) Saccharomyces

(d) Penicillium

Sol: (c) Saccharomyces.

 

Stay tuned with BYJU’S Biology for more MCQs and other Biology related topics.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class