MCQs On Vitamins and Minerals

An Overview

Vitamins and minerals are micronutrients, found abundantly in natural food sources. They are essential nutrients required for growth, development and to maintain optimal health. Both vitamins and minerals combine to perform various vital roles in the human body.

Explore more: Vitamins and minerals

Here are solved important MCQs on vitamins and minerals, types, food sources, significance, function and their deficiency disorders.

1. The total number of essential vitamins required for the proper functioning of the human body is ______________.

(a) 12

(b) 13

(c) 15

(d) 22

Sol: (b) 13.

2. Which of the following vitamins cannot be produced by our body?

(a) vitamin A

(b) vitamin K

(c) vitamin C

(d) All of the above

Sol: (d) All of the above.

3. Which of the following minerals controls growth and body weight?

(a) Iodine

(b) Calcium

(c) Phosphorous

(d) All of the above

Sol: (a) Iodine.

4. Which of the following vitamins is called a water-soluble vitamin?

(a) vitamin A

(b) vitamin D

(c) vitamin C

(d) vitamin K

Sol: (c) vitamin C.

_5. _________ helps in the regulation of blood volume and blood pressure.

(a) Iron

(b) Iodine

(c) Sodium

(d) Phosphorous

Sol: (c) Sodium.

6. Which of the following are examples of macro minerals?

(a) Sodium

(b) Calcium

(c) Chloride

(d) All of the above

Sol: (d) All of the above.

7. Excessive intake of calcium in our diet results in ___________.

(a) Stroke

(b) Diarrhoea

(c) Constipation

(d) Kidney stones

Sol: (d) Kidney stones.

8. Which of the following vitamins are called fat-soluble vitamins?

(a) vitamin B

(b) vitamin E

(c) vitamin C

(d) vitamin B2

Sol: (b) vitamin E.

9. Onions, broccoli, fresh fruits, milk, eggs, iodized salt are good sources of _________.

(a) Phosphorus

(b) Sodium

(c) Iodine

(d) Both (b) and (c)

Sol: (d) Both (b) and (c).

10. Passion fruit and pomegranate are rich in which mineral?

(a) Phosphorous

(b) Calcium

(c) Manganese

(d) None of the above

Sol: (a) Phosphorous.

Also Refer: MCQs on Vitamins

Stay tuned with BYJU’S Biology for more MCQs on Vitamins and Minerals and other Biology related topics.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class