Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation MCQs

Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation MCQs (Questions and Answers) are available online for students. These objective questions are designed by subject experts, according to CBSE syllabus (2021-2022) and NCERT guidelines. The chapter-wise multiple-choice questions are provided at BYJU’S to make all students learn each concept and help them to score better marks in exams. Also, learn important questions for class 8 Maths here.

Practice more and test your skills on Class 8 Maths Chapter 14 Factorisation MCQs with the given PDF here.

MCQs on Class 8 Factorisation

Multiple choice questions (MCQs) are given for Class 8 Factorisation chapter. All the questions have to be solved by students, and then they need to select the right answer.

1. The factorisation of 12a2b+15ab2 gives:

A. 3ab(4ab+5)

B. 3ab(4a+5b)

C. 3a(4a+5b)

D. 3b(4a + 5b)

Answer: B

Explanation: 12a2b+15ab2

12a2b = 3 x 4 x a x a x b

15ab2 = 3 x 5 x a x b x b

The common factors are 3ab.

12a2b+15ab2 = 3ab(4a+5b)

2. The factorisation of 12x+36 is

A. 12(x+3)

B. 12(3x)

C. 12(3x+1)

D. x(12+36x)

Answer: A

Explanation: 12x + 36

12 x + 12 . 3

=12(x+3)

3. On factorising 14pq + 35pqr, we get:

A. pq(14+35r)

B. p(14q+35qr)

C. q(14p+35pr)

D. 7pq(2+5r)

Answer: D

Explanation: 14pq + 35pqr

= 2.7.p.q + 5.7.p.q.r

= 7pq(2+5r)

4. The factors of 6xy – 4y + 6 – 9x are:

A. (3x + 2) (2y + 3)

B. (3x – 2) (2y – 3)

C. (3x – 2) (2y + 3)

D. (3x –+2) (2y – 3)

Answer: B

Explanation: 6xy – 4y + 6 – 9x

= 6xy – 4y – 9x + 6

= 2y (3x – 2) – 3 (3x – 2)

= (3x – 2) (2y – 3)

5. The factors of x2+xy+8x+8y are:

A. (x+y) (x+8)

B. (2x+y) (x+8)

C. (x+2y) (x+8)

D. (x+y) (2x+8)

Answer: A

Explanation: x2+xy+8x+8y

= x(x+y)+8(x+y)

=(x+y)(x+8)

6. The factors of 4y2 – 12y + 9 is:

A. (2y+3)2

B. (2y-3)2

C. (2y-3)(2y+3)

D. None of the above

Answer: B

Explanation: 4y2 – 12y + 9

4y2 = (2y)2 & 9 = 32 & 12y = 2.3.2y

4y2 – 12y + 9 = (2y)2 – 2 × 3 × (2y) + (3)2

= (2y – 3)2 [By algebraic identities: (a-b)2 = a2+b2-2ab

7. The factors of 49p2 – 36 are:

A. (7p+6)2

B. (7p-6)2

C. (7p – 6 ) ( 7p + 6)

D. None of the above

Answer: C

Explanation: 49p2 – 36 = (7p)2 – ( 6 )2 = (7p – 6 ) ( 7p + 6)

8. The factors of m2 – 256 are:

A. (m + 4)2

B. (m – 4)2

C. (m – 4) (m+4)

D. None of the above

Answer: D

Explanation: m2 = (m)2 and 256 = (16)2

By using the algebraic identity, a2-b2 = (a+b).(a-b), we get (m+16).(m-16).

9. When we factorise x2+5x+6, then we get:

A. (x +2) (x + 3)

B. (x – 2) (x – 3)

C. (x × 2) + (x × 3)

D. (x × 2) – (x × 3)

Answer: A

Explanation: The factors of a form:

(x + a) (x + b) = x2 + (a + b) x + ab

x2+5x+6

a+b = 5 and ab = 6

x2+5x+6 = (x +2) (x + 3)

10. The factors of 3m2 + 9m + 6 are:

A. (m + 1) (m + 2)

B. 3(m + 1) (m + 2)

C. 6(m + 1) (m + 2)

D. 9(m + 1) (m + 2)

Answer: B

Explanation: 3m2 + 9m + 6 = 3(m2 + 3m + 2)

= 3 [m2 + m + 2m + 2]

= 3 [m(m + 1)+ 2( m + 1)]

= 3 [(m + 1) (m + 2)]

11. The common factor of a3b3 and ab2 is:

A. a2b2

B. ab2

C. a2b

D. ab

Answer: B. ab2

a3b3 = a x a x a x b x b x b

ab2 = a x b x b

The common factors are: a × b × b = ab2

12. The common factor of a3b2 and a4b is:

A. a4b2

B. a4b

C. a3b2

D. a3b

Answer: D. a3b

Explanation: Same as question no.11

13. The common factor 12a and 30 is:

A.6

B. 12

C. 30

D. 6a

Answer: A. 6

12a = 2 x 2 x 3 x a

30 = 2 x 3 x 5

14. The common factors of 10a, 20b and 30c are:

A. ab

B. ac

C. 10abc

D. 10

Answer: 10

10a = 2 x 5 x a

20b = 2 x 2 x 5 x b

30c = 2 x 3 x 5 x c

15. The common factor of 6x3y4z2, 21x2y and 15x3 is:
A. 3x2

B. 3x3

C. 6x3

D. 6x2

Answer: A. 3x2

Explanation: Same as question number 14.

16. The common factor of 24a3b4, 36a4c4 and 48a3b2c is:

A. 12a3

B. 24a3

C. 36a3

D. 48a3

Answer: A. 12a3

Explanation:

24a³b4 = 2 × 2 × 2 × 3 × a × a × a × b × b × b × b

36a4c4 = 2 × 2 × 3 × 3 × a × a × a × a × c × c × c × c

48a3b2c = 2 × 2 × 2 × 2 × 3 × a × a × a × b × b × c

17. The factorisation of 12x2y + 15xy2 is:

A. 3xy2 (4x + 5y)

B. 3x2y (4x + 5y)

C. 3xy (4x + 5y)

D. 3x2y2 (4x + 5x)

Answer: C. 3xy (4x + 5y)

12x2y + 15xy2 = 3xy (4x + 5y)

18. The factorisation of 5x – 20 is:

A. 5(x-5)

B. 5(x-4)

C. 5(x-3)

D. 5(x-20)

Answer: B. 5(x-4)

Explanation: 5x – 20 = 5 (x – 4)

19. The factorisation of 8x + 4y is:

A. 8(x+4y)

B. 4(2x+4y)

C. 8(x+y)

D. 4(2x+y)

Answer: D. 4(2x + y)

20. The factors of xyz are:

A. x

B. y

C. z

D. All of the above

Answer: D.

x, y and z are all the factors of xyz.

3 Comments

  1. Can you add some more questions?

  2. The questions are really good.
    Thank you
    Trijeet Ganguly

  3. thankyou
    these are very helpful

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class