Class 8 Maths Chapter 4 Practical Geometry MCQs

Class 8 Maths Chapter 4 Practical Geometry MCQs (Questions and Answers) are provided here online for students. These objective questions are designed as per CBSE syllabus (2021-2022) and NCERT guidelines. The chapter-wise objective questions are provided here to make every student understand each concept and help them to score good marks in exams. Also, learn important questions for class 8 Maths here at BYJU’S.

Practice more and test your skills on Class 8 Maths Chapter 4 Practical Geometry MCQs with the given PDF here.

MCQs Questions on Class 8 Practical Geometry

Multiple choice questions (MCQs) are available for Class 8 Chapter 4 Practical Geometry with each question consisting of four options, out of which one is the correct answer. Students have to solve the question and select the correct answer.

1. What is the appropriate condition to construct a quadrilateral?

A. When four sides and one diagonal are given

B. When three sides and one diagonal are given

C. When two sides and one diagonal are given

D. None of the above

Answer: A

2. If two diagonals and three sides are given, then:

A. A quadrilateral cannot be constructed

B. A quadrilateral can be constructed

C. Insufficient information

D. Any polygon can be constructed

Answer: B

3. To construct a quadrilateral, we need to know two adjacent side and _____ angles.

A. One

B. Two

C. Three

D. All four angles

Answer: C

4. To construct a quadrilateral, we need to know two diagonals and _____ sides.

A. One

B. Two

C. Three

D. All four sides

Answer: C

5. To construct a quadrilateral, we need to know three sides and _____ included angles.

A. One

B. Two

C. Three

D. All four angles

Answer: B

6. To construct a square, we need to know:

A. All the interior angles

B. All the side lengths

C. Only one interior angle

D. Only one side length

Answer: D

Explanation: A square has all its sides equal and all the interior angles measure 90 degrees. Hence, if the length of one side is known, then we can construct a square easily.

7. To construct a rectangle, we need to know:

A. All the interior angles

B. All the Sides

C. Only Length and breadth

D. Only one angle measure

Answer: C

Explanation: A rectangle has its parallel sides equal and all the interior angles measure 90 degrees. Hence, if the length and breadth rectangle is known, then we can construct it easily.

8. If two diagonals are given, then we can construct a:

A. Rhombus

B. Rectangle

C. Kite

D. Parallelogram

Answer: A

Explanation: The two diagonals of a rhombus bisect each other at 90 degrees.

9. How many measurements are required to construct a quadrilateral, uniquely?

A. Four

B. Five

C. Six

D. Three

Answer: B

10. To construct a parallelogram we need to know:

A. Length of its parallel sides

B. Measure of interior angles

C. Two adjacent sides and one angle

D. Two adjacent sides and two angles

Answer: C

Explanation: Parallelogram has its parallel sides equal. Also, if one angle is known to us, then we can determine the other angle since the two angles are supplementary.

11. A polygon that has a minimum number of sides is:

A. Triangle
B. Square
C. Rectangle
D. Angle

Answer: A.

Explanation: A triangle is a polygon that has three sides.

Note: Angle is not a polygon, because it is not a closed shape. The arms of an angle extend indefinitely.

12. If n is the number of sides, then the number of diagonals of a polygon is:

A. n/2
B. n/3
C. n(n-3)/2
D. n(n-3)/3

Answer: C. n(n-3)/2

Explanation: For a quadrilateral, n = 4
n(n-3)/2 = 4(4-3)/2 = 4/2 = 2
Thus, a quadrilateral has two diagonals.

13. The sum of all the interior angles of a hexagon is:

A. 720°
B. 540°
C. 360°
D. 180°

Answer: A. 720°

Explanation: Number of sides in hexagon, n = 6
Sum of interior angles = (n-2) x 180°
= (6 – 2) x 180°
= 720°

14. If the sum of interior angles of a regular polygon is 540°. Find the name of the polygon.

A. Quadrilateral
B. Pentagon
C. Hexagon
D. Septagon

Answer: B. Pentagon

Explanation: By the angle sum of interior angles of a polygon, if n is the number of sides, then;
Sum of interior angles = (n-2) x 180°
540° = (n – 2) x 180°
n – 2 = 540°/180° = 3
n = 3 + 2 = 5
Thus, the polygon is a pentagon.

15. ______ measurements can determine a quadrilateral uniquely.

A. Three
B. Four
C. Five
D. Six

Answer: C. Five

16. The sum of exterior angles of a polygon is equal to:

A. 180°
B. 360°
C. 540°
D. 720°

Answer: B. 360°

Explanation: The sum of exterior angles of any polygon is always equal to 360°.

17. All the sides of a regular polygon are:

A. Equal in length
B. Unequal in length
C. Parallel to each other
D. None of these

Answer: A. Equal in length

Explanation: A regular polygon has all its sides equal in length and all its angles equal in measure.

18. If a polygon has 8 sides, then the number of diagonals it has is:

A. 8
B. 16
C. 20
D. 24

Answer: C. 20

Explanation: The formula to find the number of diagonals is:
D = n (n – 3)/2, where n is the number of sides
D = 8 ( 8 – 3)/2
D = 8 (5)/2
D = 20

19. Can we draw a square with a side length equal to 7cm?

A. Yes
B. No
C. Cannot be determined
D. None of the above

Answer: A. Yes

Explanation: A square has all its sides equal in length and all the angles are equal to 90 degrees. Therefore, we can take any five measurements to construct a square.

20. If a quadrilateral constructed has two distinct consecutive sides equal in length, then it is a:

A. Rhombus
B. Kite
C. Parallelogram
D. Rectangle

Answer: B. Kite

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class