Class 9 Maths Chapter 12 Heron’s Formula

Class 9 Maths Chapter 12 (Heron’s Formula) MCQs are available online here, with solved answers. The objective questions are prepared chapter-wise, as per the CBSE syllabus and NCERT curriculum. These questions are provided with detailed explanations. Also, check Important Questions for Class 9 Maths.

MCQs on Class 9 Heron’s Formula

Choose the correct answer and solve the MCQs on Heron’s formula.

1) Area of the triangle is equal to:

a. Base x Height

b. 2(Base x Height)

c. ½(Base x Height)

d. ½ (Base + Height)

Answer: c

2) If the perimeter of an equilateral triangle is 180 cm. Then its area will be:

a. 900 cm2

b. 900√3 cm2

c. 300√3 cm2

d. 600√3 cm2

Answer: b

Explanation: Given, Perimeter = 180 cm

3a = 180 (Equilateral triangle)

a = 60 cm

Semi-perimeter = 180/2 = 90cm

Now as per Heron’s formula,

\(A = \sqrt{s(s-a)(s-b)(s-c)}\)

Hence, if we put the values here, we get:

A = 900√3

3) The sides of a triangle are 122 m, 22 m and 120 m respectively. The area of the triangle is:

a. 1320 sq.m

b. 1300 sq.m

c. 1400 sq.m

d. 1420 sq.m

Answer: a

Explanation: Given,

a = 122 m

b = 22 m

c = 120 m

Semi-perimeter, s = (122+22+120)/2 = 132 m

Using heron’s formula:

\(A = \sqrt{s(s-a)(s-b)(s-c)}\)

Put the values of s, a, b and c, to get the answer equal to 1320 sq.m.

4) The area of triangle with given two sides 18cm and 10cm respectively and perimeter equal to 42 cm is:

a. 20√11 cm2

b. 19√11 cm2

c. 22√11 cm2

d. 21√11 cm2

Answer: d

Explanation: Perimeter = 42

a+b+c=42

18+10+c=42

c=42-28=14 cm

Semiperimeter, s = 42/2 = 21cm

Using Heron’s formula:

\(A = \sqrt{s(s-a)(s-b)(s-c)}\)

Put the values of s, a, b and c, to get the answer equal to 21√11 cm2

5) The sides of a triangle are in the ratio 12: 17: 25 and its perimeter is 540cm. The area is:

a. 1000 sq.cm.

b. 5000 sq.cm.

c. 9000 sq.cm.

d. 8000 sq.cm.

Answer: c

Explanation: The ratio of the sides is 12: 17: 25

Perimeter = 540 cm

Let the sides of the triangle be 12x, 17x and 25x.

Hence,

12x+17x+25x = 540 cm

54x = 540 cm

x = 10

Therefore,

a = 12x=12 x 10 = 120

b = 17x = 17 x 10 = 170

c = 25x = 25 x 10 = 250

Semi-perimeter, s = 540/2 = 270 cm

Putting the values of s, a, b and c in the Heron’s formula, we will get the area equal to 9000 sq.cm.

6) The equal sides of the isosceles triangle are 12 cm, and the perimeter is 30 cm. The area of this triangle is:

a. 9√15 sq.cm

b. 6√15 sq.cm

c. 3√15 sq.cm

d. √15, sq.cm.

Answer: a

Explanation: Given,

Perimeter = 30cm

Semiperimeter, s = 30/2 = 15cm

a = b = 12cm

c=?

a+b+c = 30

12 +12+c=30

c=30-24 = 6cm

By putting the values of s, a, b and c in the Heron’s formula, we can get the value of area.

7) A quadrilateral whose sides are 3cm, 4cm, 4cm, 5cm and one of the diagonal is equal to 5cm as per the below figure. The area of the quadrilateral is:

Class 9 Maths Chapter 12 MCQs 1

a. 19.17 sq.cm

b. 15.17 sq.cm

c. 20.17 sq.cm

d. 22.17 sq.cm.

Answer: b

Explanation: Using Pythagoras theorem, in ΔABC,

AC2 = AB2 + BC2

⇒ 52 = 32 + 42

⇒ 25 = 25

Hence, ABC is a right triangle.

Area of ΔABC = ½ x 3 x 4 = 6 sq.cm

Semiperimeter of ΔACD = (5+5+4)/2 = 14/2 = 7cm

Area of ΔACD can be determined by using Heron’s formula.

Therefore, the area of quad.ABCD = Area of ΔABC + Area of ΔACD

8) The area of an equilateral triangle having side length equal to √3/4cm is:

a. 2/27 sq.cm

b. 2/15 sq.cm

c. 3√3/64 sq.cm

d. 3/14 sq.cm

Answer: c

Explanation: Here, a = b = c = √3/4

Find the semi-perimeter of the triangle and use Heron’s formula to find the answer.

9) The sides of a parallelogram are 100 m each and length of the longest diagonal is 160m. The area of a parallelogram is:

a. 9600 sq.m

b. 9000 sq.m

c. 9200 sq.m

d. 8800 sq.m

Answer: a

Explanation: The diagonal divides the parallelogram into two equivalent triangles. Hence, its area will be equal to the sum of the area of the two triangles.

Hence, we can determine the area of the two triangles using Heron’s formula.

10) The sides of a triangle are in the ratio of 3: 5: 7 and its perimeter is 300 cm. Its area will be:

a. 1000√3 sq.cm

b. 1500√3 sq.cm

c. 1700√3 sq.cm

d. 1900√3 sq.cm

Answer: b

Explanation: Take the reference of Q.No.5

5 Comments

  1. Thanks it will help in my paper ok in lockdown

  2. Please help me download it in form of pdf

  3. Thank you .its very helpful while preparing for exam

  4. I loved this very much

  5. This is too helpful and the story was that like
    There was my paper of this lesson mcq’s so i couldn’t no how to find in lesson i just search on google and i got this
    Next day my paper gone too good and i am too appreciate with this

    Thank you a lot and i hope i will learn from this how to find from lesson
    Thank you
    Thank you so much
    And love you Byju’s

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *