MCQs on Nutrition in plants

All living organisms, including humans, plants and animals, require food for their survival and existence. Similar to humans and animals, plants also need specific essential nutrients for their growth and development.

Along with sunlight, water, oxygen, carbon dioxide and other plant growth regulators, plants do require certain essential nutrients for their proper functioning of cells and tissues. These essential nutrients include boron, calcium, chlorine, copper, iron, magnesium, manganese, molybdenum, nitrogen, phosphorus, potassium, sulphur and zinc.

Explore more: Nutrition in plants

Here are solved important MCQs on Nutrition in plants

1. How many essential nutrients does a plant require?

(a) 15

(b) 17

(c) 16

(d) 20

Sol: (b) 17.

2. Which of the following minerals plays a major role in energy storage and transfer of ADP into ATP molecules?

(a) Phosphorus

(b) Magnesium

(c) Molybdenum

(d) None of the above

Sol: (a) Phosphorus.

3. Plants absorb nutrients through their _______.

(a) Roots

(b) Stem

(c) Leaves

(d) Flowers

Sol:(a) Roots.

4. Which of the following minerals helps in improving both the quantity and quality of dry matter in leafy vegetables and protein in grain crops?

(a) Iron

(b) Copper

(c) Nitrogen

(d) Molybdenum

Sol: (c) Nitrogen.

5. Which of the following statements is false about nutrition?

(a) Nitrogen and phosphorus are macronutrients

(b) Plant hormones are nutrients

(c) Manganese and molybdenum are micronutrients

(d) Nutrition provides energy for carrying out various functions.

Sol: (b) Plant hormones are nutrients.

6. Which of the following minerals is required by the plants in large quantities?

(a) Chlorine

(b) Phosphorus

(c) Manganese

(d) Molybdenum

Sol: (b) Phosphorus.

7. Chlorosis is yellowing of the leaves, caused due to the deficiency of ________.

(a) Zinc

(b) Potassium

(c) Manganese

(d) All of the above

Sol: (d) All of the above.

8. The main mode of nutrition in plants is __________.

(a) Autotrophic

(b) Heterotrophic

(c) Saprophytic

(d) None of the above

Sol:(a) Autotrophic.

9. Which of the following minerals is required for the synthesis of chlorophyll?

(a) Copper

(b) Potassium

(c) Nitrogen

(d) Iron

Sol: (d) Iron.

10. Which of the following minerals is a constituent of cell membranes and nucleic acids?

(a) Zinc

(b) Potassium

(c) Phosphorous

(d) Manganese

Sol: (c) Phosphorous.

Also Refer: Facts about nutrition in plants

Stay tuned with BYJU’S Biology for more MCQs on nutrition in plants, their types, importance and other Biology related topics.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class