Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations in One Variable MCQs

Class 8 Maths Chapter 2  Linear Equations in One Variable MCQs (Questions and Answers) are available online here for students. These objective questions are designed as per the CBSE board syllabus (2021-2022) and NCERT guidelines. The chapter-wise questions are provided here for students to make them understand each concept and help to score better marks in exams. Also, learn important questions for class 8 Maths here at BYJU’S.

Practice more and test your skills on Class 8 Maths Chapter 2 Linear Equations in One Variable MCQs with the given PDF here.

MCQs on Class 8 Linear Equations in One Variable

Multiple choice questions (MCQs) are available for Class 8 Linear Equations in One Variable with each problem consisting of four options, out of which one is the correct answer. Students have to solve the problem and select the correct answer. Verify your solution with the answers provided here.

1. Which of the following is not a linear equation in one variable?

A. 33z+5 = 0

B. 33(x+y) = 0

C. 33x+5 = 0

D. 33y+5 = 0

Answer: B

Explanation: In 33(x+y) = 0, x and y are two variables.

2. The solution of 2x-3=7 is:

A. 5

B. 7

C. 12

D. 11

Answer: A

Explanation: 2x-3=7

2x=7+3=10

x=10/2 = 5

3. The solution of 2y + 9 = 4 is:

A. 9/2

B. 4/9

C. -⅖

D. -5/2

Answer: D

Explanation: 2y+9 = 4

2y = 4-9 = -5

y=-5/2

4. The solution of y/5 = 10 is:

A. 15

B. 10

C. 50

D. 5

Answer: C

Explanation: y/5 = 10

y = 5×10 = 50

5. What should be added to -7/3 to get 3/7?

A. 21/58

B. 58/21

C. 47/21

D. 50/21

Answer: B

Explanation: Let the number be x

-7/3+x = 3/7

x=3/7+7/3 = (9+49)/21 = 58/21

6. The perimeter of the rectangle is 20cm. If the length of the rectangle is 6cm, then its breadth will be:

A. 4 cm

B. 6 cm

C. 10 cm

D. 14 cm

Answer: A

Explanation: Perimeter of rectangle = 2(Length+Breadth)

20 = 2(6+x)

6+x = 20/2

6+x = 10

x = 10-6

x=4 cm

7. The age of the father is three times the age of the son. If the age of the son is 15 years old, then the age of the father is:

A. 50 years

B. 55 years

C. 40 years

D. 45 years

Answer: D

Explanation: Let the age of the father is x

Given: x = 3 × (age of son) = 3 × (15) = 45 years

8. The difference between two whole numbers is 66. The ratio of the two numbers is 2: 5. The two numbers are:

A. 60 and 6

B. 100 and 33

C. 110 and 44

D. 99 and 33

Answer: C

Explanation: Let the two numbers be 2x and 5x since they are in the ratio of 2:5.

The difference between 5x and 2x = 66

5x – 2x = 66

3x = 66

x = 22

Hence, 2x = 2(22) = 44 and 5x = 5(22) = 110.

9. Three consecutive integers add up to 51. The integers are:

A. 16,17,18

B. 15,16,17

C. 17,18,19

D. 18,19,20

Answer: A

Explanation: Let the three consecutive integers be x, x+1, x+2

x+(x+1)+(x+2) = 51

3x+3 = 51

3x = 51 – 3

x = 48/3 = 16

x+1 = 16+1=17

x+2 = x+2 = 18

10. The solution for 3m = 5m – (8/5) is:

A. 8/5

B. ⅘

C. 5/4

D. 4/3

Answer: B

Explanation: 3m = 5m – (8/5)

8/5 = 5m – 3m

2m = 8/5

m = 8/10 = 4/5

11. The degree of x2 – 5x + 2 = x3 is:

A. 3
B. 2
C. 1
D. 0

Answer: A. 3

Explanation: Degree is the highest power of the variable in an equation. Therefore, in the given equation, the highest degree is 3.

12. The degree of equation x2 – 9 = 2x2 is:

A. 0
B. 1
C. 2
D. 3

Answer: C. 2
Explanation: Degree is the highest power of the variable in an equation. Therefore, in the given equation, the highest degree is 2.

13. What is the value of x if x + 9 = 12?

A. 2
B. 3
C. 8
D. 6

Answer: B. 3
Explanation: x + 9 = 12
X = 12 – 9
X = 3

14. If a number is divided by 8 it gives 6 as the value. Find the number.

A. 36
B. 42
C. 48
D. 56

Answer: C. 48
Explanation: Let X be the number
X/8 = 6
X = 8 x 6 = 48

15. Solve 2x + 9 = 4.

A. X = 6
B. X = -5/2
C. X = -3/2
D. X = -9/2

Answer: B. X = -5/2

2x + 9 = 4
2x = 4 – 9
2x = -5
x = -5/2

16. Find the value of x if 2x + 10 = 76.

A. 33
B. 7.6
C. 66
D. 32

Answer: A. 33
Explanation: 2x + 10 = 76
2x = 76 – 10
2x = 66
x = 66/2
x = 33

17. The perimeter of a rectangle is 40 cm. If its width is 10 cm, then find the length.

A. 10
B. 20
C. 30
D. 40

Answer: A. 10

Explanation: Perimeter of a rectangle = 40 cm
Width = 10 cm
Let the length be x.
Perimeter of rectangle = 2(length + width)
40 = 2 (x + 10)
40/2 = x + 10
20 = x + 10
x = 20 – 10 = 10
Thus, the length is also 10 cm.
Hence, we can say, that the given rectangle is basically a square, with all its sides equal.

18. If x is an even number, then the next even number is:

A. x+1
B. x+2
C. x+3
D. x+4

Answer: B. x+2
Explanation: If x = 2, then x + 2 = 2 + 2 = 4

19. The difference between the two numbers is 30. If the bigger number is x, then what is the smaller number?

A. x – 30
B. 30 – x
C. 30x
D. None of these

Answer: A. x – 30
Explanation: x – small number = 30
Small number = x – 30

20. When a number is added to itself, it becomes 24. What is the number?

A. 2
B. 4
C. 12
D. 21

Answer: C. 12
Explanation: Let the number be x.
x + x = 24
2x = 24
x = 24/2
x = 12

32 Comments

  1. it is good for learning MCQ for online exam in lockdown

    1. yes u r right, they are very helping as many schools are considering mcq as the most important queestion in our exams

      1. Akashi Srivastava

        ya that’s true even in my school the test paper contains more than 80% of the paper with mcq questions. surly BYJU’S is one pf the best learning apps I have ever seen. becz it clears all my doubts.

  2. IT is good for learning MCQs in lockdown for online exams.

  3. Very helpful during online MCQ test.
    Easy for learning too.

  4. Nice you help me very very much thank you

  5. I really loved byjus 👍👍

  6. Really helpful

  7. It’s really helpful

  8. It helped me a lot during my MCQ Tests

  9. Really helpfully

  10. Could have given more questions

    Nice
    Liked it as it helps for exams
    But could’ve given a few more q’s

  11. Helpful for me

  12. Really helpful during online test

  13. It’s really very useful for me in preparation of my exams

  14. I loveed this app! It is so helpful..

  15. I loved this app! It is so helpful..

  16. this was helpful

    1. It was really helpful.. The questions too were very nice but why in the last question i.e 10th question -8/5 became 8/5…?? Where did the minus sign gone..??

      1. The sign of the number changes when we move it from one side of the equality sign (=) to the other side.
        Here, -8/5 is moved from Right-hand side to left-hand side, thus it became positive whereas ‘3m’ is moved from LHS to RHS and it became negative.

  17. This app is very helpful

  18. Thank you so much. This was very helpful for me!

  19. Very helpful during exams

  20. This was useful for me since i have an exam next week with the portion LINEAR EQUATIONS IN ONE VARIABLE. Thank you sooo much byjus.

  21. It’s very helpful during the exam and it’s so easy and their are also by which we can also able to learn the concept

  22. It is very nice and helpful to me in marhs exams

  23. Super it is so help full

  24. I really like to study with byjus app. It really helps me during my exams.

  25. It’s to help full thanks

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class