Class 8 Maths Chapter 8 Comparing Quantities MCQs

Class 8 Maths Chapter 8 (Comparing Quantities) MCQs are provided online for free. These multiple-choice questions are prepared by our subject experts according to CBSE syllabus (2020-2021) and NCERT guidelines. The objective questions are also available chapter-wise at BYJU’S to make students learn each concept thoroughly and help them to score better marks in exams. Also, learn important questions for class 8 Maths here.

MCQs on Class 8 Comparing Quantities

Multiple choice questions (MCQs) are available for Class 8 Comparing Quantities chapter. All the problems have four multiple options, in which one is the right answer. Students have to solve each question and choose the correct answer.

1. The ratio of speed of cycle 12 km per hour to the speed of scooter 36 km per hour is

A. 1:2

B. 1:3

C. 1:4

D. None of the above

Answer: B

Explanation: Speed of cycle/Speed of scooter = 12/36 = ⅓

2. The ratio of 10m to 10 km is:

A. 1/10

B. 1/100

C. 1/1000

D. 1000

Answer: C

Explanation: 10m/10km = 10m/10000m = 1/1000

3. The percentage of 3:4 is:

A. 75%

B. 50%

C. 25%

D. 100%

Answer: A

Explanation: 3:4 = ¾

(3×100)/(4×100) = ¾ x 100% = 0.75 x 100% = 75%

4. The percentage of 2:5

A. 20%

B. 50%

C. 60%

D. 40%

Answer: D

Explanation: 2:5 = ⅖ = ⅖ x 100% = 0.4 x 100% = 40%

5. If 50% of students are good at science out of 20 students. Then the number of students good at science is:

A. 10

B. 15

C. 5

D. 11

Answer: A

Explanation: 50% of students out of 20 students = 50% of 20

= (50/100) x 20

= ½ x 20

= 10

6. The price of a motorcycle was Rs. 34,000 last year. It has increased by 20% this year. The price of motorcycle now is:

A. Rs. 36,000

B. Rs. 38,800

C. Rs. 40,800

D. Rs. 32,000

Answer: C

Explanation: 20% of Rs.34,000 = 20/100 x 34,000 = Rs.6800

New price = Rs. 34,000+Rs.6800

= Rs. 40,800

7. An item marked at Rs. 840 is sold for Rs. 714. The discount % is:

A. 10%

B. 15%

C. 20%

D. 25%

Answer: B

Explanation: Discount = Marked Price – Sale Price

= 840 – 714

= Rs. 126

Discount % = (126/840) x 100% = 15%

8. A person got a 10% increase in his salary. If his salary was Rs. 50000, then the new salary is:

A. Rs. 55000

B. Rs. 60000

C. Rs. 45000

D. Rs. 65000

Answer: A

Explanation: Previous salary = Rs. 50000

10% of Rs.50000 = (10/100) x 50000 = Rs. 5000

New salary = Rs. 50000 + Rs. 5000

= Rs. 55000/-

9. The cost of the article was Rs. 15500 and Rs. 500 was spent on its repairing. If it is sold for a profit of 15%. The selling price of the article is:

A. Rs.16400

B. Rs.17400

C. Rs.18400

D. Rs.19400

Answer: C

Explanation: Total cost = 15500+500 = 16000

Profit % = (Profit/Cost price) x 100

Profit = (Profit% x Cost price)/100

P = (15×16000)/100 = 2400

Selling Price = Profit + cost price = 2400 + 16000 = Rs.18400

10. Waheeda bought an air cooler for Rs. 3300 including a tax of 10%. The price of the air cooler before VAT was added is:

A. Rs. 2000

B. Rs. 3000

C. Rs. 2500

D. Rs. 2800

Answer: B

Explanation:10% VAT on Rs.100 will make it Rs.110

So, for price including VAT Rs.110, the original price is Rs.100

Then, Price including VAT Rs. 3300, the original price = Rs. (100/110) x 3300 = Rs. 3000

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class