Class 8 Maths Chapter 11 Mensuration MCQs

Class 8 Maths Chapter 11 (Mensuration) MCQs are available online with solved answers for students. These multiple-choice questions are formulated by experts, according to the CBSE syllabus (2020-2021) and NCERT curriculum. The objective questions are given chapter-wise at BYJU’S to make all the students learn each concept and lead them to score better marks in exams. Also, learn important questions for class 8 Maths here.

MCQs on Class 8 Mensuration

Multiple choice questions (MCQs) are given for Class 8 Mensuration chapter.

1. If the length and breadth of a rectangle are 10cm and 5cm, respectively, then its area is:

A. 100 sq.cm

B. 150 sq.cm

C. 115 sq.cm

D. 200 sq.cm

Answer: B

Explanation: Length = 10 cm

And breadth = 5 cm

Area of rectangle = Lenght x breadth

= 10 x 5

= 150 cm2

2. The area of a rhombus whose diagonals are of lengths 10 cm and 8.2 cm is:

A. 41 cm2

B. 82 cm2

C. 410 cm2

D. 820 cm2

Answer: A

Explanation: Area of rhombus = ½ d1 d2

A = ½ x 10 x 8.2

A = 41 cm2

3. The area of a trapezium is 480 cm2, the distance between two parallel sides is 15 cm and one of the parallel side is 20 cm. The other parallel side is:

A. 20 cm

B. 34 cm

C. 44 cm

D. 50 cm

Answer: C

Explanation: Area of trapezium = ½ h (a+b)

a=20cm, h = 15cm, Area = 480 sq.cm

480 = ½ (15) (20+b)

20+b = (480 x 2)/15

20+b=64

b=44cm

4. The area of a rhombus is 240 cm2 and one of the diagonals is 16 cm. Find the other diagonal.

A. 16cm

B. 20 cm

C. 30 cm

D. 36 cm

Answer: C

Explanation: Area = 240 cm2

d1 = 16 cm

Area of rhombus = ½ d1 x d2

240 = ½ x 16 x d2

d2 = 480/16 = 30 cm

5. A cuboid has ______ pairs of identical faces.

A. 2

B. 3

C. 4

D. 5

Answer: B

Explanation: All six faces are rectangular, and opposites faces are identical. So there are three pairs of identical faces.

6. All six faces of a cube are:

A. Identical

B. Different

C. Circular

D. Rectangular

Answer: A

Explanation: All six faces are squares and identical

7. A cylindrical box has ____ curved surface and ____ circular faces, which are identical.

A. One, One

B. One, two

C. two, one

D. two, two

Answer: B

Explanation: A cylindrical box having circular bases have identical top. One curved surface and two circular faces which are identical.

8. If a cuboidal box has height, length and width as 20 cm, 15 cm and 10 cm respectively. Then its total surface area is:

A. 1100 cm2

B. 1200 cm2

C. 1300 cm2

D. 1400 cm2

Answer: C

Explanation: Total surface area = 2 (20 × 15 + 20 × 10 + 10 × 15)

TSA = 2 ( 300 + 200 + 150) = 1300 cm2

9. The height of a cylinder whose radius is 7 cm and the total surface area is 968 cm2 is:

A. 15 cm

B. 17 cm

C. 19 cm

D. 21 cm

Answer: A

Explanation: Total surface area = 2πr (h + r)

968 = 2 x 22/7 x 7 (7+h)

h = 15cm

10. The height of a cuboid whose volume is 275 cm3 and base area is 25 cm2 is:

A. 10 cm

B. 11 cm

C. 12 cm

D. 13 cm

Answer: B

Explanation: Volume of a cuboid = Base area × Height

Height = Volume / Base area

H = 275/25 = 11 cm

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *