Class 8 Maths Chapter 6 Squares and Square Roots MCQs

Class 8 Maths Chapter 6 Squares and Square Roots MCQs (Questions and Answers) are provided with solved answers, online. These objective questions are designed by our subject experts according to CBSE syllabus (2021-2022) and NCERT guidelines. The chapter-wise MCQs are given at BYJU’S to make every student understand each concept and guide them to score better marks in exams. Also, learn important questions for class 8 Maths here.

Practice more and test your skills on Class 8 Maths Chapter 6 Squares and Square Roots MCQs with the given PDF here.

MCQs Questions on Class 8 Chapter 6 Squares and Square Roots

Multiple Choice Questions (MCQs) are given for the Class 8 Chapter 6 Squares and Square Roots chapter. Each problem carries four options, in which one is the correct answer. Students have to find a solution for each problem and choose the correct answer.

1. Which of the following is a perfect square?

A. 1057

B. 625

C. 7928

D. 64000

Answer: B

Explanation: The natural numbers which end with 0, 2, 3, 7 and 8 are not perfect squares. Hence, 625 is a perfect square.

25 x 25 = 625

2. Which of the following will have 6 at unit place?

A. 192

B. 112

C. 242

D. 132

Answer: C

Explanation: 242 = 24 x 24 = 576

3. If 5278 is squared, then what will be at unit place?

A. 8

B. 7

C. 6

D. 4

Answer: D

Explanation: If we square the unit digit of the number 5278 we get:

82 = 64

Hence, at the unit place of 52782 the number is 4.

4. What will be the number of zeros in square of 400?

A. 2

B. 3

C. 4

D. 6

Answer: C

Explanation: 4002 = 400 x 400 = 160000

5. How many natural numbers lie between 92 and 102?

A. 17

B. 18

C. 19

D. 20

Answer: B

Explanation: The number of natural numbers between n2 and (n+1)2 is equal to 2n.

Here, n = 9

Therefore, 2n = 2 x 9 = 18

6. What is the sum of the first four odd natural numbers?

A. 16

B. 17

C. 18

D. 20

Answer: A

Explanation: The sum of the first odd natural numbers = 1+3+5+7 = 16

7. The value of 92 – 1 is equal to:

A. 81

B. 80

C. 79

D. None of the above

Answer: B

Explanation: 92-1 = 81 – 1 = 80

8. The sum of 1 + 3 + 5 + 7 + 9 + 11 + 13 + 15 + 17 +19 is:

A. 121

B. 120

C. 100

D. 110

Answer: C

Explanation: Sum of n odd numbers = 1 + 3 + 5 + 7 + 9 + 11 + 13 + 15 + 17 +19 =100

9. The square of 42 is:

A. 1764

B. 1664

C. 1564

D. 1504

Answer: A

Explanation: 422 = (40 + 2)2

= (40+2) (40+2)

= 40(40 + 2) + 2(40 + 2)

= 402 + 40 x 2 + 2 x 40 + 22

= 1600 + 80 + 80 + 4

= 1764

10. The Pythagorean triples whose smallest number is 8:

A. 8, 16 17

B. 8, 17, 18

C. 8, 15, 17

D. 8, 15, 16

Answer: C

Explanation: The general form of Pythagorean triplets is 2m, m2-1, m2+1

Given, 2m = 8

So, m = 4

m2 – 1= 42-1 = 16-1 = 15

m2+1=42+1= 16+1 = 17

11. Which of the following is a perfect square? 32, 66, 81, 101.

A. 32

B. 66

C. 81

D. 101

Answer: C.81

Explanation: 81 = 9 x 9 = 92

12. A perfect square that lies between 40 and 50 is:

A. 42

B. 45

C. 46

D. 49

Answer: D. 49

Explanation: 49 is a perfect square.

49 = 7 x 7 = 72

13. Which of the following is not a square number?

A. 4

B. 9

C. 24

D. 100

Answer: C. 24

Explanation: 24 is not a square number. It cannot be written as n2, where n is any natural number.

14. Find the greatest four-digit number that is a perfect square.

A. 9990

B. 9801

C. 9999

D. None of these

Answer: B. 9801

Explanation: 9801 is a perfect square.

9801 = 99 x 99 = 992

15. The square of which of these will have 6 at the unit place?

A. 172

B. 162

C. 152

D. 192

Answer: B.162

Explanation: The square of 16,

162 = 16 x 16 = 256

Hence, the unit place of the number has 6.

16. The square of which of the following number will be an even number?

A. 31

B. 69

C. 67

D. 38

Answer: D. 38

Explanation: If the square of unit place digit is an even number, then the square of the number will also be an even number.

Square of 8 = 82 = 64

Since 4 is an even number, thus, square of 38 is also an even number.

17. How many zeros are there for the square of 200?

A. 2

B. 3

C. 4

D. 6

Answer: C. 4

Explanation: Square of 200 is:

2002 = 200 x 200 = 2 x 100 x 2 x 100 = 4 x 10000 = 40000

Hence, there are four zeros.

18. What will be the unit digit of square of 35789?

A. 1

B. 9

C. 3

D. 8

Answer: A. 1

Explanation: The square of 35789 will be having 1 at its unit place

Square of unit place digit of 35789 => 9 x 9 = 81

Since the square of the unit place digit has 1 at its unit place, thus the number will also have the same digit.

19. 49 can be expressed as the sum of how many same odd numbers?

A. 5

B. 7

C. 9

D. 11

Answer: B. 7

Explanation: 7 + 7 + 7+7+7+7 +7 = 49

This proves 7 times of 7 is equal to 49

Or 72 = 49

20. What is the length of side of a square, if the area of square is 441 cm2?

A. 21 cm

B. 29 cm

C. 31 cm

D. 39 cm

Answer: A. 21

Explanation: Area of a square = 441 cm2

By the formula, we know that;

Area of a square = side2

441 = side2

Side = √441 = 21

Therefore, length of side of square is 21 cm.

30 Comments

  1. thank you for this now i will practise more by this mcq they are very helpful for me thanks i can take some for my exam.

    1. What is square of 11

      1. hey mate
        square of 11^2 is = 121
        thank u

      2. It is very easy mate 11 square is 121

    2. yes it is very helpful for my half yearly exams
      thank you ! byjus

  2. this was very helpful to me as there was a test of mine and i scored full marks just because of byjus

  3. Thanks for this wonderful questions. This questions helped me a lot.

  4. Emmanual Poncy Issac

    WOW ! Really Helpful. Can you please give more such questions ??

  5. thanks for the questions they were really helpful!!

  6. This did help me . thank you

  7. IT”S REALLY HELPFUL BECAUSE IN ONLINE EXAMS IT HELPED ME AND I GOT 50 OUT OF 50 IN THIS CHAPTER

  8. They were too easy.
    Please add few difficult question for more good preparation.

  9. thanks for the questions

  10. Very helpful thanks for question you are very helpful for lockdown exam “thanks “

  11. Thankyou so much for these questions Byjus .u r helping us much

  12. thanks!!!these questions did really help for my online test

  13. It’s so easy way to study online

  14. It’s so easy way to study online

  15. GREATER VERY WELL DONE BYJUS!!!!!

  16. It’s so easy way to study online

  17. It was really helpful for my final examintion practice.

    Thank u byjus

  18. Hey it was very much helpfull thank u so much .😊😊😊😊

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class