Class 9 Maths Chapter 1 Number System MCQs

Class 9 Maths Chapter 1 (Number System) MCQs are available here, as per the latest CBSE syllabus and NCERT curriculum. These objective questions are given online, along with answers. Also, we have provided detailed explanations for some questions to help students understand the concept very well. Solving the chapter-wise MCQs for 9th Standard Maths subject will help students to boost their problem-solving skills and confidence. Also, check Important Questions for Class 9 Maths here.

MCQs on Number System

Check the below multiple choice questions for 9th Class Maths chapter 1-Number system. All MCQs have four options, out of which only one is correct. Students have to choose the correct option and check the answer with the provided one.

1.) Can we write 0 in the form of p/q?

a. Yes

b. No

c. Cannot be explained

d. None of the above

Answer: a

Explanation: 0 is a rational number and hence it can be written in the form of p/q.

Example: 0/4 = 0

2.) The three rational numbers between 3 and 4 are:

a. 5/2, 6/2, 7/2

b. 13/4, 14/4, 15/4

c. 12/7, 13/7, 14/7

d.11/4, 12/4, 13/4

Answer: b

Explanation: There are many rational numbers between 3 and 4

To find 3 rational numbers, we need to multiply and divide both the numbers by 3+1 = 4

Hence, 3 x (4/4) = 12/4 and 4 x (4/4) = 16/4

Thus, three rational numbers between 12/4 and 16/4 are 13/4, 14/4 and 15/4.

3.) In between any two numbers, there are:

a. Only one rational number

b. Many rational numbers

c. Infinite rational numbers

d. No rational number

Answer: c

Explanation: Take the reference from question number 2 explained above.

4.) Every rational number is:

a. Whole number

b. Natural number

c. Integer

d. Real number

Answer: d

5.) √9 is a __________ number.

a. Rational

b. Irrational

c. Neither rational nor irrational

d. None of the above

Answer: a

Explanation: √9 = 3

Hence, √9 is a rational number.

6.) Which of the following is an irrational number?

a. √16

b. √(12/3)

c. √12

d. √100

Answer: c

Explanation: √12 cannot be simplified to a rational number.

7.) 3√6 + 4√6 is equal to:

a. 6√6

b. 7√6

c. 4√12

d. 7√12

Answer: b

Explanation: 3√6 + 4√6 = (3 + 4)√6 = 7√6

8.) √6 x √27 is equal to:

a. 9√2

b. 3√3

c. 2√2

d. 9√3

Answer: a

Explanation: √6 x √27 = √(6  x 27) = √(2 x 3 x 3 x 3 x 3) = 3 x 3√2 = 9√2

9.) Which of the following is equal to x3?

a. x– x3

b. x6.x3

c. x6/x3

d. (x6)3

Answer: c

Explanation: x6/x3 = x6 – 3 = x3

10.) Which of the following is an irrational number?

a. √23

b. √225

c. 0.3796

d. 7.478478

Answer: a

Explanation: √23 = 4.79583152331…

Since the number is non-terminating non-recurring, hence, it is an irrational number.

18 Comments

  1. SHASHWAT CHAUHAN

    IT IS GOOD BUT YOU SHOULD GIVE ONLINE TEST ALSO

    1. IT IS GOOD BUT YOU SHOULD GIVE ONLINE TEST ALSo me too

    2. Plz tell me where is your answer

      1. Please tell us which answers you want?

  2. please give online test

  3. these questions are good but you should give more questions

  4. it is helpful but it would be more helpful if it had some online tests as well

  5. Please upload morning MCQ .. It can be more helpful to us..
    We need more questions to get more knowledge.

  6. Please post an online test on the same

  7. Where is your answer of all question

  8. i need 1 st chapter excersise answer

  9. yeah plz post online test

  10. These questions are best examples for online tests.👌👌👌👌

  11. put test”s 🙂

  12. Nice it gives knowledge as well as it keeps our IQ level high

  13. by my side it is the best app for studying Mathematics and Science
    in an easy way of explanation so i recommend that we should buy Byjus premium to study in abetter way and it has made my studies more easy than before and i am getting more good marks than before so thank you Byjus

  14. It would have better if there were more online timed test papers.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *