Class 9 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes MCQs

Class 9 Maths Chapter 13 (Surface areas and volumes) MCQs are provided here with solutions. All the objective questions are based on the CBSE syllabus and the latest NCERT curriculum. Students are advised to practice these chapter-wise questions to prepare for final exams to score well. Also, check Important Questions for Class 9 Maths.

MCQs on Class 9 Surface Areas and Volumes

Students of 9th Standard can choose the correct option and solve the MCQs on Surface areas and volumes.

1) The formula to find the surface area of a cuboid of length (l), breadth (b) and height (h) is:

a. lb+bh+hl

b. 2(lb+bh+hl)

c. 2(lbh)

d. lbh/2

Answer: b

2) The surface area of a cube whose edge equals to 3cm is:

a. 62 sq.cm

b. 30 sq.cm

c. 54 sq.cm

d. 90 sq.cm

Answer: c

Explanation: Given, a = 3 cm

Surface area of cube = 6a2

SA = 6 x 3 x 3 = 54 sq.cm

3) The surface area of cuboid-shaped box having length=80 cm, breadth=40cm and height=20cm is:

a. 11200 sq.cm

b. 13000 sq.cm

c. 13400 sq.cm

d. 12000 sq.cm

Answer: a

Explanation: surface area of the box = 2(lb + bh + hl)

S.A. = 2[(80 × 40) + (40 × 20) + (20 × 80)]

= 2[3200 + 800 + 1600]

= 2 × 5600 = 11200 sq.cm.

4) The volume of a hemisphere whose radius is r is:

a. 4/3 πr3

b. 4πr3

c. 2πr3

d. ⅔ π r3

Answer: d

5) If the radius of a cylinder is 4cm and height is 10cm, then the total surface area of a cylinder is:

a. 440 sq.cm

b. 352 sq.cm.

c. 400 sq.cm

d. 412 sq.cm

Answer: b

Explanation: Total Surface Area of a Cylinder = 2πr(r + h)

TSA = 2 x 22/7 x 4(4 + 10)

= (2x22x4x14)/7

= (2x22x4x2)

= 352 sq.cm

6) The curved surface area of a right circular cylinder of height 14 cm is 88 cm2. The diameter of the base is:

a. 2 cm

b. 3cm

c. 4cm

d. 6cm

Answer: a

Explanation: Curved surface area of cylinder = 88 sq.cm

Height = 14 cm

2πrh = 88

r = 88/2πh

r=1 cm

Diameter = 2r = 2cm

7) The Curved surface area of a right circular cylinder is 4.4 sq.cm. The radius of the base is 0.7 cm. The height of the cylinder will be:

a. 2 cm

b. 3 cm

c. 1 cm

d. 1.5 cm

Answer: c

Explanation: Curved surface area of cylinder = 2πrh

2πrh = 4.4

h = 4.4/(2πx0.7)

h = 1m

8) The diameter of the base of a cone is 10.5 cm, and its slant height is 10 cm. The curved surface area is:

a. 150 sq.cm

b. 165 sq.cm

c. 177 sq.cm

d. 180 sq.cm

Answer: b

Explanation: Diameter = 10.5, Radius = 10.5/2

Slant height, l = 10cm

Curved surface area of cone = πrl = π(5.25)(10)

CSA = 165 sq.cm

9) If slant height of the cone is 21cm and the diameter of the base is 24 cm. The total surface area of a cone is:

a. 1200.77 sq.cm

b. 1177 sq.cm

c. 1222.77 sq.cm

d. 1244.57 sq.cm

Answer: d

Explanation: Total surface area = πr(l + r)

r = 24/2 = 12 cm

l = 21 cm

TSA = π(12)(21 + 12) = 1244.57 sq.cm

10) The surface area of a sphere of radius 14 cm is:

a. 1386 sq.cm

b. 1400 sq.cm

c. 2464 sq.cm

d. 2000 sq.cm

Answer: c

Explanation: Radius of sphere, r = 14 cm

Surface area = 4πr2

= 4 x 22/7 x (14)2 = 2464 sq.cm.

2 Comments

  1. this was really helpful for me in the exams.
    BYJU’S is very good I always prepare my notes and extra study material from BYJU’S only and I always score good marks.
    THANKYOU VERY MUCH !!!!

  2. Love you byjus he clears my all doubt and I score more then 90 % in maths and that is very very easy when you will study with byjus😁

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class