Class 9 Maths Chapter 2 Polynomials MCQs

Class 9 Maths Chapter 2 Polynomials MCQs are provided here online with answers. All the objective questions are given here, as per the latest CBSE syllabus and NCERT curriculum. Solving these chapter-wise MCQs will help students to score good marks in the final exam. Also, check Important Questions for Class 9 Maths.

Download the below PDF to get more MCQs on Class 9 Maths Chapter 2 Polynomials.

Class 9 Maths Chapter 2 Polynomials MCQs – Practice Questions

MCQs on Class 9 Maths Chapter 2 Polynomials

Check the multiple-choice questions for 9th Class Maths Polynomial chapter. Each MCQ will have four options here, out of which only one is correct. Students have to pick the correct option and check the answer provided here.

1) x2-2x+1 is a polynomial in:

a. One Variable

b. Two Variables

c. Three variable

d. None of the above

Answer: a

Explanation: x2-2x+1 can be written as x2-2x1+1x0. Hence, we can see that x is the only variable having powers as whole numbers: 2,1 and 0.

2) The coefficient of x2 in 3x3+2x2-x+1 is:

a. 1

b. 2

c. 3

d. -1

Answer: b

Explanation: The coefficient of x2 in equation 3x3+2x2-x+1 is the multiple of x2.

3) A binomial of degree 20 in the following is:

a. 20x + 1

b. x/20 + 1

c. x20 +1

d. x2+20

Answer: c

Explanation: A polynomial having two terms and the highest degree 20 is called a binomial of degree 20.

4) The degree of 4x3-12x2+3x+9 is

a. 0

b. 1

c. 2

d. 3

Answer: d

Explanation: The degree is the highest power of a variable in an equation.

5) x2 – x is ________ polynomial.

a. Linear

b. Quadratic

c. Cubic

d. None of the above

Answer: b

Explanation: A polynomial of degree two is known as a quadratic polynomial.

6) x – x3 is a ________ polynomial.

a. Linear

b. Quadratic

c. Cubic

d. None of the above

Answer: c

Explanation: A polynomial of degree three is known as a cubic polynomial.

7) 1+3x is a _________ polynomial.

a. Linear

b. Quadratic

c. Cubic

d. None of the above

Answer: a

Explanation: A polynomial of degree one is known as a linear polynomial.

8) The value of f(x) = 5x−4x2+3 when x = -1, is:

a. 3

b. -12

c. -6

d. 6

Answer: c

Explanation: When x= -1

f(x)=5x−4x2+3

f(−1)=5(−1) −4(−1)2+3

=−5–4+3

=−6

9) The value of p(t) = 2+t+2t2−t3 when t=0 is

a. 2

b. 1

c. 4

d. 0

Answer: a

Explanation: p(0)=2+0+2(0)2–(0)3=2

10) The zero of the polynomial f(x) = 2x+7 is

a. 2/7

b. -2/7

c. 7/2

d. -7/2

Answer: d

Explanation: f(x)=2x+7

⇒2x+7=0

⇒2x=−7

⇒x=−7/2

∴x = −7/2 is a zero polynomial of the polynomial f(x).

11) What is the degree of the polynomial √3?

a. 0

b. 1

c. 1/2

d. 2

Answer: c

Explanation: The polynomial √3 can also be written as 31/2.

Hence, the degree of the polynomial √3 is 1/2.

12) The degree of the constant polynomial is

a. 0

b. 1

c. 2

d. 3

Answer: 0

Explanation: The degree of the constant polynomial is 0. For example, 3 is a constant polynomial that is equal to 3x0, and its degree is 0.

13) One of the linear factors of 3x2+8x+5 is

a. (x+1)

b. (x-2)

c. (x+2)

d. (x-4)

Answer: a

Explanation: 3x2+8x+5 = 3x2+ 3x+5x+5 

3x2+8x+5 = 3x(x+1)+5(x+1)

3x2+8x+5 = (3x+5)(x+1)

Therefore, (x+1) is one of the factors of 3x2+8x+5.

14) The coefficient of x in 7x2+6x-2 is 

a. 2

b. 6

c. -2

d. 7

Answer: b

Explanation: The coefficient of x in 7x2+6x-2 is 6. Because the number multiplied by x is 6.

15) Which of the following is an example of the quadratic polynomial?

a. 7x+3

b. 2x2+x-1

c. x+3x3-9

d. None of the above

Answer: b

Explanation: 2x2+x-1 is a quadratic polynomial because the highest degree of the polynomial is 2.

16) Find the value of 72-52.

a. 22

b. 23

c. 24

d. 25

Answer: c

Explanation: 72-52 = 49 – 25 = 24.

17) If x2+kx+6 = (x+2)(x+3) for all k, find the value of k.

a. -1

b. 1

c. 3

d. 5

Answer: d

Explanation: x2+kx+6 = (x+2)(x+3) 

x2+kx+6 = x2+3x+2x+6

x2+kx+6 = x2+5x+6

Hence, the value of k is 5.

18) What is the zero of the polynomial p(x)=cx+d?

a. -c

b. -d

c. -d/c

d. d/c

Answer: c

Explanation: The zero of the polynomial p(x)= cx+d is -d/c. 

cx+d = 0

cx = -d

x = -d/c.

19) The zero of the polynomial p(x) = -5x+5 is

a. 0

b. -5

c. -1

d. 1

Answer: d

Explanation: p(x) = -5x+5

-5x+5 = 0

-5x = -5

x = -5/-5 =1

20) which of the following is a constant polynomial?

a. 4x+1

b. 3

c. 2x2

d. 6x+3

Answer: b

Explanation: 3 is a constant polynomial, as 3 = 3x0. Whereas 4x+1 and 6x+3 are linear polynomial and 2x2 is a quadratic polynomial.

Stay tuned with BYJU’S – The Learning App and download the app today to get more class-wise concepts.

 

31 Comments

  1. Pls give more questions

    1. ya plz give more ques and even tough ques.

      1. Hiii ,, my question is ,, 3t is which polynomial

      2. Very nice it helped me thanks very much thankyou a lot

  2. so useful

  3. Please give more questions

  4. Pls can u post more questions these were so useful

  5. thank you this is very useful to me.

  6. please give more questions. and thank you these are really very usefull.

  7. Thank you but please upload more questions.

  8. More an difficult questions will be more useful. Thanks a lot though!!

  9. Very very very useful for me too
    Yes, plz send more questions of all the chapter of class 9 ,thanks

  10. Plz give moro question and thank you these are really very useful

  11. It is very nice

  12. It was very useful

  13. pls more questions pls

  14. So good and easy explaination thank you so much

  15. Please give me more questions.

  16. More questions please

  17. Thanks sir I wanted it for exam

  18. Very very useful but pls try to give more ques and difficult ones.

  19. please try to give more question approx 50+

  20. Plz uploade more questions they are very useful for me

  21. thanks for such useful questions but please give some more questions and difficult ones

  22. wow nice practice for students

  23. very helpful for online exam

  24. Thank you so much for these mcq’s

  25. thank you byjus team helped me a lot during these exams
    can you please add more questions to it because I found it very use full
    well done!!

  26. Please upload more questions very helpfull

  27. Give more questions

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class