Class 8 Maths Chapter 15 Introduction to Graphs MCQs

Class 8 Maths Chapter 15 Introduction to graphs MCQs (Questions and Answers) are available online for students, with detailed explanation. These multiple-choice questions are designed by experts, according to the CBSE syllabus (2021-2022) and NCERT guidelines. The objective questions, chapter-wise, are given at BYJU’S to make students understand each concept and score better marks in exams. Also, learn important questions for class 8 Maths here.

Practice more and test your skills on Class 8 Maths Chapter 15 Introduction to graphs  MCQs with the given PDF here.

MCQs Questions on Class 8 Chapter 15 Introduction to graphs

Multiple choice questions (MCQs) are given for Class 8 Introduction to graphs chapter.

1. A ________ is a bar graph that shows data in intervals.

A. Bar-graph

B. Pie-chart

C. Histograph

D. Line Graph

Answer: C

2. A graph that displays data that changes continuously over periods of time is called:

A. Bar-graph

B. Pie-chart

C. Histograph

D. Line Graph

Answer: D

3. A line graph which is a whole unbroken line is called a:

A. Linear graph

B. Pie-chart

C. Histograph

D. Bar-graph

Answer: A

4. Which point lies only on y-axis?

A. (-2,0)

B. (2,0)

C. (0,-2)

D. (2,-2)

Answer: C

5. If we join (-3,2), (-3,-3) and (-3,4), then we obtain:

A. A triangle

B. Straight-line without passing through origin

C. Straight-line passing through origin

D. None of the above

Answer: B

6. The point (4,0) lies on which of the following?

A. x-axis

B. y-axis

C. origin

D. None of the above

Answer: A

7. The point (-2,-2) is:

A. near to x-axis

B. near to y-axis

C. near to origin

D. Equidistant from x-axis and y-axis.

Answer: D

8. The point (-2, 5) is nearer to:

A. x-axis

B. y-axis

C. origin

D. None of the above

Answer: B

9. The point (-5, 2) is nearer to:

A. x-axis

B. y-axis

C. origin

D. None of the above

Answer: A

10. The point (0,0) lies at:

A. x-axis

B. y-axis

C. origin

D. None of the above

Answer: C

Observe the diagram, given below and find the correct answer to the following MCQs.

Class 8 Maths Chapter 15 Introduction to graphs MCQs 1

11. Which team has the highest score?

A. Team 1
B. Team 2
C. Team 3
D. Team 4

Answer: D Team 4

Explanation: Team 4 has the highest score with 34.5%.

12. Which team has the lowest score?

A. Team 1
B. Team 2
C. Team 3
D. Team 4

Answer: C. Team 3

Explanation: Team 3 has the lowest score with 10.9%.

13. Which team is coloured green?

A. Team 1
B. Team 2
C. Team 3
D. Team 4

Answer: C. Team 3

14. What is the average score of all the teams?

A. 22%
B. 25%
C. 27%
D. 29%

Answer: B. 25%

Explanation: Average score = (sum of all scores)/(total number of scores)

15. Which team has the second-highest score?

A. Team 1
B. Team 2
C. Team 3
D. Team 4

Answer: A. Team 2

Explanation: Team 2 has the second-highest score, equal to 32.7%.

Below is the data of the number of men and women in a village for different years. Now based on this data answer the following MCQs with the correct option.

Class 8 Maths Chapter 15 Introduction to graphs MCQs Questions

16. How many men were there in the village in 2010?

A. 500
B. 1000
C. 1500
D. 2000

Answer: B. 1000

Explanation: There were 1000 men in the year 2010 in the village.

17. The population of men and women in 2020 is the same?

A. True
B. False

Answer: A. True

18. In which year the population of women is the highest?

A. 2005
B. 2010
C. 2015
D. 2020

Answer: D. 2020

19. When is the population of men, the minimum?

A. 2005
B. 2010
C. 2015
D. 2020

Answer: A. 2005

Explanation: In 2005, there were only 500 men in the village.

20. In which year population of men is more than women?
A. 2005
B. 2010
C. 2015
D. 2020

Answer: C. 2015

1 Comment

  1. Hello buyjus I am using you app too
    Good leaning
    But
    I want that you addd something new in the app that the student can do self study with the help of notes by reading and leaning the key points too

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class