NIACL Assistant Mock Tests

The New India Assurance Company Limited is the conducting body for all NIACL exams. The number of candidates applying for the NIACL Assistant recruitment every year has increased over the past few years and the competition is getting tougher. Hence to qualify the exam, candidates must solve NIACL Assistant Mock test on a regular basis. 

For information regarding other government exams, candidates must visit the linked article.

Candidates appearing for the upcoming NIACL Assistant exam must start the preparation and keep themselves updated with the latest exam pattern and syllabus. Solving the NIACL Assistant mock tests will help aspirants revise the entire syllabus for the exam all at once.

NIACL Assistant Mock Test 1:- Download PDF Here

NIACL Assistant Mock Test 2:- Download PDF Here

NIACL Assistant Mock Test 3:- Download PDF Here

NIACL conducts recruitment for the post of Assistant and Administrative Officer. However, the number of candidates applying for the posts have also multiplied. Hence aspirants must start the preparation as recruitment in NIACL will provide good opportunities for career growth.

Know more about NIACL exams at the linked article.

Each NIACL Assistant mock test comprises 25 questions including the three main sections: reasoning ability, verbal ability, and quantitative aptitude. The free NIACL Assistant mock tests provided by BYJU’S contains detailed solutions and are made comprehensively for the NIACL Assistant exam preparation.

Related links:

NIACL Assistant Exam Pattern

NIACL Assistant exam is conducted in three stages:

  1. Preliminary Exam
  2. Mains Exam
  3. Regional Language Test

Given below is the NIACL Assistant exam pattern in brief:

NIACL Assistant Exam Pattern
Exam Subjects Number of Questions Marks
Preliminary Exam English Language 30 30
Reasoning Ability 35 35
Quantitative Aptitude 35 35
Mains Exam Reasoning Ability 40 40
English Language 40 40
Quantitative Aptitude 40 40
Computer Knowledge 40 40
General Awareness 40 40
Regional Language Test

Aspirants can get more information regarding the NIACL Assistant exam at the linked article. 

The free NIACL Assistant online test  series pattern is the same as the one given below. Aspirants can refer to the free NIACL Assistant mock test given below.

NIACL Assistant Mock Test 1

Q 1. Ankit receives Rs 500 in the 1st week and Rs 40 more each week than the preceding week. How much does he earn by the 40th week? 

  1. 42000
  2. 64020
  3. 51200
  4. 36400

 Answer: 3

Solution 1:

From the question, we can see that it is a series in Arithmetic Progression.

First term a = 500, common difference d = 40

500 + 540 + ……..to 40th term

We can find the last term using the formula,

T40 = a + (n-1) d

= 500 + (40 – 1) 40

= 500 + 39 * 40

= 2060

Hence the series becomes 

500 + 540 + …….+ 2060

S40 = n/2 [a + l]

Where n = number of terms = 40, a= 500, l = last term = 2060

S40 = 40 / 2 [500 + 2060]

= 20 [2560]

= 51200

Q 2. How many terms of the series 1 + 3 + 5 + 7 + …….. Amount to 1234567654321?

  1. 1231123
  2. 1278965
  3. 1111111
  4. 1000000

 Answer: 3

 Solution 2:

The sum of 1st 2 terms in the series

1 + 3 = 4 = 22 

The sum of 1st 3 terms in the series

1 + 3 + 5 = 9 = 32

The sum of 1st 4 terms in the series

1 + 3 + 5 + 7 = 16 = 42 

 From the above logic, we can find the pattern.

Hence, 11111112 = 1234567654321

Therefore we can conclude the sum of 1111111 terms in series gives the answer 1234567654321.

Q 3. If b/a = 0.5, then what is the value of [(2a-b) / (2a+b)] + (2 / 5) 

  1. 1
  2. 5
  3. 4
  4. 10

Answer: 1 

Solution 3:

For the first expression divide numerator and denominator by a. 

Hence we will get the expression:

[2 – (b/a)] / [2 + (b/a)] 

= [2 – 0.5] / [2 + 0.5] 

= 1.5 / 2.5 

= ⅗

Hence,

⅗ + ⅖ = 1 

Q 4.  In how many years Rs 1,00,000 will become Rs 133100 at a compound interest rate of 10% per annum.

  1. 3
  2. 5
  3. 7
  4. 9

Answer: 1

Solution 4:

Principal = Rs 100000

Amount= Rs 133100

Rate = 10%

Let the time be n years. Then,

100000 [1+ (10/100)] n = 133100

(11/10) n   = (1331/1000)

N = 3 years. 

Q 5. The length of a rectangular plot is 40% more than its breadth. Difference between the length and breadth of that rectangle is 24 cm, what is the area of that rectangle?

  1. 1240
  2. 5040
  3. 7832
  4. 2460

 Answer: 2  

Solution 5:

Let breadth = x cm. 

As per the question length is 40% more than breadth,

Then length 

= 140x/100 cm 

= 7x/5 cm

As per the question, the difference between length and breadth is 24 cm.

So,

7x/5 – x = 24

2x/5 = 24

2x = 120

X = 60

Breadth = 60 cm. 

Length = 7x/5 = (7 × 60)/5 = 84 cm

Area = 60 × 84 = 5040 cm2  

Q 6. Three persons rent a farm for Rs 21,000/- per annum. A puts 220 goats in the farm for 3 years, B puts 220 goats for 6 years and C puts 880 goats for 3 years. What percentage of the total expenditure should C pay 

  1. 65.55
  2. 89.76
  3. 57.14
  4. 45

 Answer: 3  

Solution 6:

Now we need to find the ratio 

220 ✕ 3: 220 ✕ 6: 880 ✕ 3

 1: 2: 4

Contribution required from C

= (4/7) ✕ 21000 ✕ 6

= 12,000 ✕ 6 = Rs 72,000/-

Total expenditure = Rs 21,000/- ✕ 6 years = Rs 1, 26,000 and the expenditure incurred by

C = Rs 72,000/-

Therefore the percentage expenditure 

= (72000 / 126000) ✕ 100

= (4 / 7) ✕ 100

= 57.14%

Q 7. A tank is normally filled in 6 minutes but takes 4 minutes longer to fill because of a leak in its bottom. When the tank is full in how much time the leak will empty it?

  1. 35
  2. 25
  3. 10
  4. 15

Answer: 4

Solution 7:

Shortcut:

Rather than using fractions method, it is better to use a fraction to percentage conversion method for faster calculation.

The usual filling time is 6 minutes

Hence the amount filled in 1 minute = ⅙

In percentage terms, the amount filled in 1 minute = 16.66 %

Due to leak, the time taken is 4 minutes more

Hence, time taken to fill the tank, keeping the leak factor, = 10 minutes

So the amount filled in 1 minute = 1/10 = 10%

Hence we can find that the amount emptied by a leak in 1 minute 

= 16.66 – 10 

= 6.66 %      

Hence, total time taken to empty the tank

= 100 / 6.66

This is a very easy calculation if you know percentage to a fraction conversions

100% can be written in fraction as 1.

66.66% can be written in fraction as ⅔

Hence 6.66% can be converted into fraction as 2 / 30

Hence 100 / 6.66 becomes 1 / (2/30)

= 30 / 2

= 15 minutes 

Q 8. In a garrison, there was food for 2000 soldiers for 1 month. After 10 days, 2000 more soldiers joined the garrison. How many days would the soldiers be able to carry on with remaining food?

  1. 10
  2. 40
  3. 20
  4. 30

Answer: 1 

Solution 8:

Number of men = 2000

Number of days = 30

Food available for 30 days can be given by 

2000 ✕ 30 = 60000 Man days

Now after 10 days a new set of people are joining. 

We need to find the food consumed by 2000 people in 10 days.

= 2000 ✕ 10 

= 20000 Man days

Hence the food remaining for remaining days can be given by

60000 – 20000 = 40000 Man days

When 2000 new people join, the total number of people = 4000

40000 / 4000 = 10 days.

Hence the remaining food can be consumed for 10 more days only.

Q 9. Find the next term in the series

  2, 27, 76, 157, 278, ?

  1. 350
  2. 679
  3. 897
  4. 447

 Answer: 4 

Solution 9:

 2 + (2 + 3)2 = 2 + 25 = 27

 27 + (3 + 4)2 = 27 + 49 = 76

 76 + (4 + 5)2 = 76 + 81 = 157

 157 + (5 + 6)2 = 157 + 121 = 278

 278 + (6 + 7)2 = 278 + 169 = 447

Directions (10 – 14): Rearrange the given 5 sentences in a proper sequence so as to form a meaningful paragraph. 

  1. When it comes to bringing Russia, Iran, and North Korea into compliance, past experience shows that there are limits to what can be accomplished by leveraging alliances or pursuing military action.
  2. The remaining options are economic sanctions – which are effective only up to a point – and a further arms build-up, to induce renewed negotiations. To be sure, alliances historically have played an important role in nuclear non-proliferation
  3. Is Nuclear Arms control unravelling? The 1987 Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty has collapsed, the 2015 Iran Nuclear deal is teetering, and North Korea has continued to expand its nuclear and ballistic-missile arsenal.
  4. Worse, it is unclear whether the United States will stick with the new START treaty when it expires in 2021. That agreement limits at 3,000 the number of strategic weapons Russia and US have pointed at each other.
  5. Fortunately, history offers some solace. During and after the Cold war, periods of arms- control breakdown were typically followed by phases of reconstruction. But reversing course is never easy. 

Q 10. Which of the following is the 2nd sentence?

  1. 4
  2. 5
  3. 2
  4. 1

Answer: 1 

Q 11. Which of the following is the 3rd sentence?

  1. 2
  2. 3
  3. 1
  4. 5

Answer: 4 

Q 12. Which of the following is the 4th sentence?

  1. 2
  2. 1
  3. 3
  4. 4

Answer: 2

Q 13. Which of the following is the 1st sentence? 

  1. 5
  2. 2
  3. 1
  4. 3

Answer: 4 

 Q 14. Which of the following is the last sentence?

  1. 3
  2. 4
  3. 1
  4. 2

Answer: 4

 Q 15. What is the antonym of resplendent?

  1. Glittering
  2. Dazling
  3. Glowing
  4. Dull

  Answer: 4  

Directions (16 – 20): Fill in the blanks with the appropriate word 

On October 1, Ukranian President Volodymyr Zelensky announced his Government support for an agreement that would lead to elections in the eastern provinces of Luhansk and Donetsk – large parts of which were seized by Russian backed separatists in 2014 – with the ultimate goal of granting them special self-governing status. It was an important development, not only because it signalled Ukranian  —— (16) —– to a process that could end hostilities in the country, but also because of its implications for a world order in —-(17)—- From Iran’s —–(18)—- attack on major oil facilities in Saudi Arabia to the launch of an —-(19)—–enquiry against US President Donal Trump, the last month has —–(20)—— the volatility gripping the international order. 

Q 16. 

  1. Protest
  2. Acquiescence
  3. Objection
  4. Dissent

Answer: 2

Q 17. 

  1. Pacific
  2. Pacific
  3. Turmoil
  4. Tranquil

 Answer: 3      

Q 18. 

  1. limp-wristed
  2. Poltroon
  3. effeminate
  4. Audacious     

 Answer: 4 

Q 19. 

  1. Impeachment
  2. Acquitted
  3. Guiltless
  4. Inculpable

 Answer: 1

Q 20. 

  1. Decompressed
  2. Unwinded
  3. Mellowed out
  4. Underscored

Answer: 4

Q 21. Find the answer in the missing box. 

8 7 9
12 21 35
18 63 ?
  1. 120
  2. 135
  3. 156
  4. 175      

Answer: 4  

Solution 21: 

 8 × (3/2) = 12 

12 × (3/2) = 18 

 7 × 3 = 21 

 21 × 3 = 63 

 63 × 3 = 10

 9 × 5 = 35

 Hence 35 × 5 = 175

 Q 22.  Find the missing number in the box 

5 10 23
9 7 15
11 4 ?
  1. 13
  2. 11
  3. 14
  4. 15

 Answer: 2 

Solution 22:      

 5 + 23 – 10 = 18 

 9 + 15 – 7 = 17

 Hence we can get the missing blank by

 11 + x – 4 = 18 

  X = 11       

Directions (23 – 25): If ‘+’ stands for division, ‘×’ stands for addition, ‘ – ‘ stands for multiplication, ‘÷’ stands for subtraction, find the value of the given below expression.  

Q 23.    34 ÷ 17 × 17 – 3 + 3 

  1. 10
  2. 50
  3. 0
  4. -10 

Answer: 3

 Solution 23:

The expression can be rewritten as given below 

34 – 17 + 17 × 3 ÷ 3 

Using BODMAS rule, 

3 ÷ 3 = 1 

17 × 1 = 17

17 + 17 = 34

34 – 34 = 0

Q 24.  54 ÷ 6 × 36 – 48 + 8

  1. 424
  2. 525
  3. 264
  4. 1024 

Answer: 3  

Solution 24: 

The expression can be rewritten as given below 

54 – 6 + 36 × 48 ÷ 8 

Using BODMAS rule, 

48 ÷ 8 = 6 

54 – 6 + 36 × 6

= 54 – 6 + 216 

= 54 + 210

= 264

Q 25.   81 ÷ 9 × 7 – 63 + 7

  1. 27
  2. 65
  3. 86
  4. 91

Answer: 1 

Solution 25:

The expression can be rewritten as given below

81 – 9 + 7 × 63 ÷ 7

Using BODMAS rule,

63 ÷ 7 = 9

81 – 9 + 7 × 9 

81 – 9 + 63

= 81 – 54

= 27

Candidates must check this page regularly for more mock tests.