RBSE Class 9 Science Chapter 14: Health, Disease and Yoga Solutions

RBSE Class 9 Science Chapter 14: Health, Disease and Yoga Solutions is a suitable resource for the students, so that they can revise all the concepts of the chapter and score well in the exams. These solutions are used by the students to learn the subject matter and master it properly. All the questions from the RBSE Class 9 Science Solutions for Chapter 14 include all the crucial topics from that Chapter. Students can access the RBSE Class 9 Science, chapterwise important topics and questions to prepare most efficiently for the RBSE Class 9 2020 Exam. Students can implement strategic learning so that they can boost their performance in school. For this purpose, the RBSE Solutions are found to be very useful.

We have amassed here a collection of the important topics and questions taken from Chapter 14 of RBSE Class 9 Science. In this article, here, we have covered the main concepts and questions with solutions from Chapter 14, RBSE Class 9 Science Textbook. Solving these questions helps the students to not just revise the entire chapter effectively before the exams, but also enables them to get a strong grasp on the subject for higher classes..

Rajasthan Board Class 9 Science Chapter 14: BYJU’S Important Questions & Answers

RBSE Class 9 Science Chapter 14 Objective Questions: Textbook Important Questions and Solutions

1. Kwashiorkor disease develops due to deficiency of which nutrient in the diet:

(a) Carbohydrate

(b) Protein

(c) Fats

(d) Minerals

Answer: (b) Protein

2. Which of the following disease is not by-birth?

(a) Leprosy

(b) Titanus

(c) Malaria

(d) Chicken pox

(e) None of the above

Answer: (e) None of the above

3. The food component, considered to be the chief source of energy is :

(a) fat

(b) carbohydrate

(c) protein

(d) Water

Answer: (b) carbohydrate

4. Disease due to Vitamin D deficiency is :

(a) Leprosy

(b) Titanus

(c) Malaria

(d) Chicken pox

(e) None of the above

Answer: (e) None of the above

5. AIDS is not transmitted by :

(a) Blood

(b) From mother to children

(c) Touch

(d) Sexual relations

Answer: (c) Touch

6. Which of the following characters develops in a person, by Yog :

(a) Self contemplation

(b) Optimism

(c) Discipline

(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

RBSE Class 9 Science Chapter 14 Very Short Answer Questions: Textbook Important Questions and Solutions

1. What are the main components of a balanced diet and their main sources.

Answer: A diet that includes all the nutrients such as carbohydrates, proteins, fats, vitamins minerals, water and fibrous food in the right quantity is a balanced diet. Rice, Idli, Bread etc.,are the sources of carbohydrates. Fat can be obtained from Ghee, Butter, Milk and so on. Meanwhile, egg, fish, groundnuts and cereals are good sources of protein. We can get the required amount of fibre from porridge, maize, vegetables and so on. Finally, the main food source for required nutrients (minerals and vitamins) are green leafy vegetables, milk, dry fruits and more.

2. Name the vitamins essential for our body.

Answer: Some of the vitamins essential for our body include Vitamin A (Retinol) , Vitamin B, Vitamin C (Ascorbic Acid), Vitamin D (Calciferol), Vitamin E (Tocopherol) and Vitamin K (Phylloquinone).

3. Name the deficiency disease of Iodine.

Answer: Goiter results from iodine deficiency. Iodine is highly important for thyroxine hormone. Deficiency of Iodine in the body results in a disturbance to the balance of thyroxine hormone in the body. This leads to goiter.

4. Name the diseases caused by viruses.

Answer: Some of the diseases caused by viruses include Chicken Pox, Aids, Dengue and so on.

5. Write the symptoms and treatment of Dengue

Answer: Dengue is a viral disease also known as bone breaking fever. Some of the symptoms of dengue include feeling cold, dizziness, intense pain in muscles and joints, weakness, loss of appetite, fever, decrease in the number of blood platelets, fall in pulse rate, possibility of death and so on. Meanwhile, mycophenolic acid and ribavirin are used to control the growth of dengue virus. Steps such as adding gambusia fish in lakes and water tanks also helps to control the mosquito population.

RBSE Class 9 Science Chapter 14 Short Answer Questions: Textbook Important Questions and Solutions

6. Explain the effects of fast food on our body.

Answer: Fast food is harmful for our body and gradually leads to many serious diseases. On consuming fast food regularly, people get various diseases/disorders like fatness, hypertension, etc. Fast food such as pizza, burger, noodles etc, do not provide a healthy body as they do not have enough of proteins and good carbohydrates but instead contain large quantities of fats that deposit in the body and results in diseases including heart attack, blood pressure, kidney dysfunctioning, arthritis, diabetes and so on. Hence, you can see that as a result of consuming fast food, we neither have a healthy body nor a healthy psyche. High in calories and less in nutrition, fast foods have an excess of all that is harmful for our body, thus leading to the development of serious health issues. It is also the common cause of obesity among school children as well as weak and distorted mentality and hence, they are involved in crimes of

various nature.

7. What is malnourishment? What are its reasons? Name two diseases that are caused due to malnourishment.

Answer: For a balanced development, the body requires the right proportion of nutrients, fats, carbohydrates, proteins, vitamins, minerals and micronutrients. However, deficiency of these in the food could result in malnourishment. Malnutrition is the lack of a balanced diet, that is a lack of one of the required minerals or nutrients. Meanwhile, some of the main causes of malnutrition also includes poverty and ignorance, unemployment and increasing population, lack of food grains and food adulteration, food habits, mental agony and tension, false notions and so on. Additionally, some of the diseases caused by malnourishment are Marasmus, due to lack of calories and protein deficiency and Hypoglycemia, resulting from the reduction in blood sugar levels.

8. What is a balanced diet? What is the role of minerals in the balanced diet? Describe the diseases due to mineral deficiency.

Answer: A diet that incorporates all the nutrients (carbohydrates, proteins, fats,

vitamins minerals and water) in proper quantity is known as a balanced diet. Minerals play a very crucial role in the balanced diet. Minerals are the substances that strengthen bones, tissues and teeth and make up a healthy body. Many diseases develop in the body by the deficiency of various minerals. Calcium and Vitamin D are the minerals significant for maintaining bone density. Deficiency of calcium could result in pain and twitching of bones and muscles, thus causing fractures. Iron deficiency in the body causes the disease anemia, in which the haemoglobin level reduces. Then, there is Goiter caused by Iodine deficiency in the body.

RBSE Class 9 Science Chapter 14 Essay Questions: Textbook Important Questions and Solutions

9. How many types of diseases are there? Explain the difference between communicable and noncommunicable diseases with examples. Also explain the factors responsible for development of a disease.

Answer: Diseases have been categorised into communicable and non communicable, as per their nature and the cause of the disease. A disease that is caused by several living factors such as bacteria, virus, protozoa and so on and are easily spread from person to person is known as a communicable disease. Some of the viral diseases including the chicken pox, poliomyelitis, dengue, bacterial diseases like Tuberculosis or TB, Amoebiasis, Diphtheria, Malaria and so on are examples of communicable diseases. At the same time, diseases that are not transmitted from one person to the other are called non-communicable diseases. Examples for non-communicable diseases include diabetes and cancer, etc. Diabetes is caused by insufficient secretion of insulin from the pancreas, thus resulting in the increase of blood sugar levels. Cancer, in the meantime, is caused by factors such as smoking, chemicals, carcinogenic factors and more. For detailed information or complete answer to the question, click on communicable and non-communicable diseases.

10. What is Yog? Name some of the important yoga. Elucidate the effect of yoga on health.

Answer: Endowed with traditional values, Yog is a very ancient bhartiya lifestyle that helps the body to become free from diseases and helps make it agile. It also leads to an overall development of the individual. Yog, known as a ‘life giving elixir’ in the present day tense life have two faces- physical yog and the spiritual, philosophical, emotional side. From physical health to the attainment of trance (samadhi), the journey of yoga is very easy, simple, scientific, certified, practical and universal. Some of the important Yoga Asanas are Padmasan or Kamlaasan, Sarvangasan, Gorakshasan, Chakrasan, Ardhmatsyendrasan, Dhanurasan and so on. Yoga assists in the physical and mental growth of a person. It also boosts the flow of oxygenated blood thus, helping to cure problems such as arthritis, swelling, reduction in number of platelets, etc. Yoga helps to bring out a person from the state of internal depression, reducing the intensity of criminal and violence mentality. Physical balance of a body can be maintained easily by following yoga on a regular basis. Qualities like self contemplation, spontaneity, practicality, emotionality, concentration and firm determination are increased by practising yoga. It also helps to induce enlightenment in people and also boosts the action potential of the immunity system. Practising yoga regularly, results in a flexible body. Yoga postures also help to purify blood.

11. Explain the life-history of Nagarjuna and Patanjali

Answer: Life of Nagarjuna : Nagarjuna, a renowned metallurgist and alchemist of ancient bharat was born near Somnath in Gujrat at Daihak district in about 7th and 8th century – the period of ayurveda metallurgy. His renowned treatises include “Ras-ratnakar” and “Rasendramangal.” There is a depiction of metal purification and representation of their properties in ‘Ras-ratnakar.’ Most popular was the reference of the use of mercury in it. The chemical actions mentioned in the work continue to astonish the scientists. Methods to produce mercury compounds are given in it, along with a survey of the standard of metallurgy and alchemy in the country. Also, it contains methods of purifying silver, gold, tin, etc. In the meantime, in order to make life saving drugs and other substances from mercury, Nagarjuna also makes use of animal and plant elements as well as acid, minerals and so on. Many scientists have also been able to obtain their in-depth knowledge of chemistry by studying Nagarjuna’s treatise. Chemical processes such as distillation, sublimation, liquefaction are all described in the books. Since modern chemistry has developed from alchemy, Nagarjuna is considered as the promoter of metallurgy in Bharat. He has also described the method of preparing mercury ash and then using it to keep the body healthy for a long period. He edited a book by the name of ‘Sushrut Samhita’ and also added a new chapter ‘uttar tantra’, that describes the methods to prepare medicines. Other texts on Ayurveda that were composed by Nagarjuna include ‘Aarogya manjiri’, ‘Yogsaar’, ‘yogashtak’ and many more. Many chemists have also used his knowledge for improving their research.

Patanjali: Maharshi Patanjali, a revered person is known as the ‘father of yoga’. At the same time, the ‘ashtang yog’ propounded by Maharshi Patanjali is also not a notion, religion, caste or creed, but is in fact, a complete method of leading life. Tradition of yoga actually dates back to the Mahabharata era. Some of the benefits it provides includes focus to the deviated

and distracted mind and end conflict of thoughts i.e. mental deviations. It also helps us to inculcate many qualities in our life, like – abstinence, truth, nonviolence, self-contemplation, contentment, discipline, focus, concentration, self-control, dedication etc. thus transmitting positive energy and thoughts in the human body. These qualities, considered essential for today’s generation, are, however, lacking in people. Patanjali aims to provide all these benefits to humanity. Many of the irretrievable diseases have been conquered by yoga. Maharshi Patanjali also outlined the eight-steps known as Ashtanga Yoga for attainment of union between body, mind and spirit that leads to everlasting peace.

RBSE Class 9 Science Chapter 14 Additional Questions: Important Questions and Solutions

12. What is Beri-beri?

Answer: Beri-beri is a disease caused by the deficiency of vitamin B1 and it directly affects the nervous system. Loss of appetite, inactive muscles, weakness in the body and so on are symptoms of the disease.

13. What are mechanical agents?

Answer: Mechanical agents are disease causing agents that cause diseases as a result of mechanical injury. Examples given include friction, wound, injury, muscle sprain or strain, bone fracture and so on.

14. What are the damages caused by synthetic drinks?

Answer: Synthetic drink beverages contribute towards a range of diseases. It has high phosphate content so disturbs the calcium and phosphate balance in bodies, thus leading to various health issues. Young people need more calcium than is made available from the food products such as milk, egg and so on. However, increasing consumption of synthetic drinks retards the healthy growth of the young generation. Since the drinks are also high in sugar content, the body has to secrete more insulin to control the blood sugar, resulting in diabetes over a period of time. It also contains high levels of cholesterol, leading to heart problems. It also lets the variou metabolic activities of our body to occur smoothly, causing tensed state in the body and various problems like brain cancer, mental and emotional defects. It also deforms the digestive system. These drinks containing high concentration of sugar, sodium and caffeine results in dehydration of the body and also leads to obesity and mental deformities.

15. Name some of the minerals and what are its food sources?

Answer: Some of the minerals include Phosphorus, Calcium, Iron, Sulphur and Iodine. Ragi, Green Vegetables, Milk, Curd etc., are good sources of Calcium. Lever, Egg, Meat, Pea, Dry Fruits, Green Leafy Vegetables and Jaggery provide the Iron required for the body. Meanwhile, Milk, Curd, Green Leafy Vegetables provide the Phosphorus and Egg Yolk provides the sulphur. Finally, sea food is the best food source for iodine.

16. What is the significance of health?

Answer: Health is essential in order to lead a happy life. A healthy person will be at their potential to the maximum: physically, socially and mentally. Healthy people make up a healthy nation. A healthy person is not just physically fit but their head and heart is also healthy, along with their family members and living in a healthy environment. A healthy person can perform the tasks in a smooth manner. If a person is healthy and disease free, then that person will have the potential to accomplish work more efficiently, thus improving the quality of life.

17. What is a Carbohydrate?

Answer: Carbohydrates made up of starch and sugar is the main source of energy for our body. It is also the main component of a balanced diet. Carbohydrates provide for 60% to 80% of

the total food energy of our diet. While consuming fruits, vegetables and other vegetable products, we receive large quantities of plant cells with cell walls made up of cellulose – a carbohydrate. Since, our body does not have enzymes to work upon cellulose they act

as roughage.

18. How are proteins digested?

Answer: Proteins are digested in the small intestine and the amino acids formed in the

processes are absorbed by the intestine.

19. What are Kwashiorkor and Marasmus?

Answer: A disease caused by protein deficiency with key symptoms- loss of appetite, swelling in body, change in skin colour to yellow, dryness and irritability is called Kwashiorkor. Marasmus is a disease resulting from the lack of calories and protein deficiency. Symptoms for the disease are as given. The body starts drying, the patient becomes feeble with a weak face, lustre-less, sinking eyes and chronic diarrhoea.

20. What is hypoglycemia?

Answer: Hypoglycemia is the reduction in level of blood sugar due to the unavailability of glucose in the body caused by carbohydrate deficiency in the diet. The symptoms include shakiness, fatigue, lack of energy and more.

21. Which is the mineral responsible for mental growth and strengthening of the immune system?

Answer: Zinc is the mineral responsible for mental growth and strengthening of the immune system.

22. What is osteoporosis?

Answer: Bone disability in adults is known as osteoporosis. If it develops in children, the disease is named Rickets. It is developed as a result of deficiency of Vitamin D. This bone disability also leads to bow-shaped legs, pigeon like chest and decay of tooth enamel.

23. What leads to sterility?

Answer: Deficiency of Vitamin E leads to sterility.

24. What is known as a disease?

Answer: Developing abnormality in the general processes of the body or any part is called disease. There are various pathogens in the environment that enter the body and make it diseased. Normally, the WBC (White blood cells) kill the pathogens that enter the body.However, in case WBC is unable to kill the pathogens they destroy various organs in the body, thus resulting in a healthy person becoming diseased.

25. What are Pathogens?

Answer: The organisms that are the reason for disease development are known as pathogens. A pathogen is a biological agent.

26. Give examples for nutritional agents of disease.

Answer: Lack of or even excess amount of certain nutritional substances could cause diseases. Examples given for nutritional agents of disease include carbohydrates, minerals, fats, proteins, vitamins and more.

27. What are physical agents?

Answers: Factors such as heat, cold, humidity, electric shock, sound or radiations that cause diseases are known as physical agents.

28. Define Poliomyelitis.

Answer: Poliomyelitis is caused by a smallest known virus, the Entero virus. Some of the key symptoms for the disease include stiffness in the neck, lying down of the patient without movement and weakness in limbs. Meanwhile, the nervous system and muscles are also influenced. Intense infection could result in physical disability. Main treatment for this is proper and regular vaccination of the children, as scheduled by the pulse polio campaign.

29. How are AIDS transmitted?

Answer: The disease is transmitted from one person to the other via sexual contact with an infected person, on coming in contact with the blood of the infected person, on being born of an infected mother, by using an infected needle and more.

30. What is the pathogen for TB? How is it transmitted?

Answer: Mycobacterium tuberculosis is the pathogen causing TB. This disease can spread from one person to the other and is transmitted by contact with a TB patient. It can spread if you sleep, sit, eat, move and so on with TB patients. Other reasons include malnourishment, consumption of milk of an infected cattle, things used by infected people, smoking, drinking hukka and chewing tobacco and so on.

31. What is the treatment for diphtheria?

Answer: For children, primary immunization is done with the help of DPT vaccine as a precaution against Diphtheria, Pertussis and Tetanus. It is done as prevention against diphtheria, whooping cough and tetanus. They are also given several antibiotics such as penicillin, erythromycin and so on.

32 What is Jaundice?

Answer: Jaundice, also known as icterus leads to liver cirrhosis. It is a sign for diseases such as hepatitis. A patient suffering from Jaundice becomes yellow due to increased levels of bilirubin. The main symptoms of the disease include inactive liver, increase in level of bilirubin, body weakness, yellowing of skin, liver cirrhosis and more.

33. What are some of the symptoms of Cancer? How is it treated?

Answer: A person having cancer will undergo reduction of body weight, formation of tumors, persistent wounds, headache, stomach ache, change in shape of testicular chamber/mammary glands, bleeding while urinating and more. For treatment, the diseased part is removed by surgery. The cancerous cells are destroyed with the help of radiations and medicines, use of

antibiotics, alkaloids, surgery by radiotherapy or Bone-marrow transplantation, Medicines such as Vincristine, Vinblastin and so on.

34. What are the preventions for Amoebiosis?

Answer: Given here are some of the methods to prevent Amoebiosis. Vegetables have to be washed thoroughly before use and Amoebic vesicles should be completely destroyed with the help of chlorine, phenol, cresol and more. Antibiotics like Tetracycline, teramycin and so on are also used for treatment.

35. Which are the four species of the pathogen plasmodium?

Answer: Given here are the four species of plasmodium:

  • 1. Plasmodium vivax
  • 2. Plasmodium ovale
  • 3. Plasmodium malariae
  • 4. Plasmodium falciparum

36. Name the eight steps of Ashtanga Yoga?

Answer: Maharshi Patanjali outlined the eight-steps, called Ashtanga Yoga for attainment of union between body, mind and spirit which leads to everlasting peace. The eight steps are Yam (Social Discipline), Niyam (Personal Discipline), Asanas, Pranayam (Control and regulation of

the breathing process), Pratyahara : (Control of the senses), Dharana (Concentration), Dhyaan : (Sadhna or Meditation) and Samadhi (Self realization).

37. What is Pratyahara : (Control of the senses)?

Answers: Pratayahara allows complete control of senses i.e. the senses follow

the mind instead of the mind following the senses. The mind and senses are diverted from the external environment and made introverted.

38. What is Dharana (Concentration)?

Answer: Dharana is an immovable concentration of the mind on any one of the body areas such as the naval point, heart-lotus, bhumadya, Baharandh, nose and so on. Due to pratyahara, when the mind and senses are diverted from the external sensations and made introverted, focusing the mind and sense at a particular point is known as dharna.

39. Define Dhyaan and Samadhi?

Answers: Dhyaan also known as Sadhana or Meditation is the stage when an individual emerges from the shackles of time and space and takes up perfect contemplation. Samadhi, meanwhile is a stage of self-realization where the individuality of a person is lost internally and externally in meditation and he goes beyond consciousness to a stage of perfect bliss or the height of meditation.

Meticulously following the textbooks and revising all the concepts is one of the ways to study. Students can rely on these RBSE Class 9 Science Solutions to comprehend all the concepts thoroughly. Additional good resources that the students can find to prepare most competently for the exam are the RBSE textbooks and sample papers.

Stay tuned and learn more about RBSE Exam pattern and other information.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *