RBSE Class 9 Social Science Chapter 7: The Pride of Rajasthan Solutions

Rajasthan Board Class 9 Social Science Chapter 7: BYJU’S Important Questions & Answers

Given here are the RBSE Class 9 Social Science Chapter 7 The Pride of Rajasthan Solutions for your reference. Solve these questions and solutions of the RBSE Class 9 Social Science to be confident in your exams and excel in your studies.

RBSE Class 9 Social Science Chapter 7 Objective Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. Bappa Rawal was the ruler of which place?

(a) Chittorgarh

(b) Udaipur

(c) Marwar

(d) Ajmer

Answer: (a) Chittorgarh

Q2. In which year was the war of Taraiyan fought?

(a) 1186

(b) 1191

(c) 1192

(d) 1194

Answer: (c) 1192

Q3. At what place war was fought between Maharana Sanga and Babar?

(a) Panipat

(b) Khatoli

(c) Khanwa

(d) Tarain

Answer: (c) Khanwa

Q4. Govind Guru established which organization?

(a) Prajamandal

(b) Samp Sabha

(c) Lok Parishad

(d) Bharat Panth

Answer: (b) Samp Sabha

RBSE Class 9 Social Science Chapter 7 Very Short Answer Type Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. At which place did Veer Durgadas pass his last days of life?

Answer: Rampura

Q2. When was the coronation of Maharana Sanga held?

Answer: 1509 AD

Q3. Write the name of the birthplace of folk God Ram Dev Ji.

Answer: A village in Pokhran

Q4. Amrita Devi belonged to which place?

Answer: Village Khejarli

RBSE Class 9 Social Science Chapter 7 Short Answer Type Questions: Textbook Important Questions and Solutions

Q1. What do you know about the sacrifice of Kali Bai?

Answer: Kalibai was one of the inhabitants of Rastapal in the district Dungarpur.

She was a Bheel girl and was 13 years old. She studied at a school in Rastapal. This school was run by Durgapur Sewak Sangh. The emperor of Dungarpur wanted to shut this school because of the presence of the British. Police were sent to this school but Nanabhai Khant, a teacher at this school, refused to let the school close. He had to face the cruelty of the police and he died.

Another teacher of the school, Sainghbhai Bheel, didn’t stop teaching. He was dragged and tied to a truck by the police. Kali bai could not let this happen. So, she went and cut the rope of the truck. She freed her teacher. As a result, the police got agitated. When Kali Bai bowed down to help her teacher get up, she was shot by the police. She died on the spot.

Q2. What is the ‘phad’ of Dev Narayanan?

Answer: Dev Narayanji’s Phad is a cloth story. There are 335 songs in this story, written in 1200 pages. This sums up to approximately 15,000 lines. The Phad composed by Dev Narayanji is the most famous and biggest Phad in the state.

Q3. What do you know about the early life of Meera Bai?

Answer: Meera Bai took birth in a village called Kudki in the year 1498 AD. She was an ardent devotee of Shri Krishna since her childhood. She was married to Bhojraj of Mewar in 1519. Bhojraj was the son of Maharana Sanga. Bhojraj died post seven years of marriage. After the demise of her husband and her father, Meera gave up on the material world. She devoted herself entirely to Shri Krishna Bhakti.

Mewar’s then ruler, Vikaramadiyta, was very cruel and torturous towards Meera Bai. She still kept her faith in Krishna. She spent her final days in Dwarka.

Q4. Why is Gogaji worshipped?

Answer: .

Gogaji is worshipped because he dedicated his life in order to save his cows and to fight against the country from the Muslim rulers. Gogaji is viewed as the God of snakes.

He fought the battle against the Sultan of Delhi, Firoz Shah. Every Navmi of Bhadrapad of Krishna Paksha, is celebrated as “Goga Navmi” and he is worshipped as a warrior.

The main place of Gogaji is known as Gogamedi, which is situated in the Fort of Indermangarh. The people from Rajasthan also come to attend the Gogamedi Fair of Gogamedi.

Q5. Write about the social reforms of Jasnath.

Answer: Jasnath had faith in “Nirgun and Nirakar” bhakti. He was never in favour of casteism. He is the one to have initiated the Jasnathi sect. He set forth 26 rules. He believed in tolerance and good behaviour.

Q6. What is the worldly meaning of Vishnoi?

Answer: The word Bishnoi, literally translates to Bis (20) + noi (9), which implies 29 tenets that were set forth by Jambhoji. Jambhoji wanted his followers to abide by these 29 principles. These principles are considered to be the guidelines for the entire Bishnoi Community.

All these questions are given in the exercises of the RBSE textbook of Class 9 for Social Science. The more questions you solve from the chapters of the textbook, the better idea you gain of the concepts. Stay tuned for more information and resources.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *