RBSE Solutions For Class 10 Science Chapter 14: Economic Importance of Plants and Animals | Textbook Important Questions & Answers

RBSE Class 10 Science Chapter 14 Economic Importance of Plants and Animals Solutions is the most useful resource that can help the students to get a strong grasp of all the concepts of the chapter. Students who solve these solutions for practice will find it easier to understand the complete chapter thoroughly. Practising these questions from the RBSE Class 10 Solutions for Chapter 14 Science enables students to get an idea of all the major topics from the chapter. Students are advised to solve these chapter wise important questions with solutions from the RBSE Class 10 Science so that they can prepare most efficiently for the Class 10 board exams. Meanwhile, students are also encouraged to implement the strategic learning process in order to boost their performance in the exams. Here, we have listed the important questions from Chapter 14, Economic Importance of Plants and Animals of RBSE Class 10 Science Textbook. Answering these questions is the best way for the students to revise the subject. Students will also be able to get a proper foundation of the subject before moving on to higher classes, thus helping them to do well for the academic year.

Rajasthan Board Class 10 Science Chapter 14- BYJU’S Important Questions & Answers

RBSE Class 10 Science Chapter 14 Objective Questions-Important Questions and Solutions

1. Which of the following is not a cereal?

(a) Wheat

(b) Rice

(c) Barley

(d) Gram

Answer: (d) Gram

2. Timber wood is which part of a plant?

(a) Primary phloem

(b) Tertiary phloem

(c) Primary xylem

(d) Tertiary xylem

Answer: (d) Tertiary xylem

3. Which part of opium is of medicinal value?

(a) Root

(b) Stem

(c) Flower

(d) Fruit

Answer: (d) Fruit

4. State tree of Rajasthan is_____

(a) Prosopis cineraria

(b) Prosopis chilensis

(c) Acacia Senegal

(d) Tacomela undulata

Answer: (a) Prosopis cineraria

5.Vegetable obtained from inflorescence is ______

(a) Potato

(b) Cauliflower

(c) Ladyfinger

(d)Tomato

Answer: (b) Cauliflower

6.Honeybee culture is called______

(a) Sericulture

(b) Silviculture

(c) Apiculture

(d) All of the above

Answer: (c) Apiculture

7. How many types of bees are present in the hive of honey bees?

(a) One

(b) Two

(c) Three

(d) Four

Answer: (c) Three

8. Skillset is obtained from____

(a) Adult insect

(b)Pupa

(c)Cocoon

(d)Egg

Answer: (c) Cocoon

9. Poultry is the main product of _______

(a) Egg

(b) Wool

(c) Milk

(d) All of the above

Answer: (a) Egg

RBSE Class 10 Science Chapter 14 Very Short Answer Questions-Important Questions and Solutions

1.Write the name of one cereal sown as Rabi crop?

Answer: Wheat is sown as a Rabi crop

2. Write the name of two improved varieties of wheat.

Answer: Sharbati and Sonalika are two improved varieties of wheat.

3. Write the name of protein rich pulse.

Answer: Soyabean contains the highest protein.

4. Write the names of two vegetables obtained from root and stem.

Answer: Carrot- DaucusCarota and Turnip-Brassica rapa are obtained from roots, while Ginger-Zingiber Officinale and Garlic-Allium Sativum are obtained from the stem.

5. What is timber?

Answer: Timber is the wood used to manufacture furniture, doors, windows and so on.

6. Write the botanical name of two medicinal plants.

Answer: Some of the medicinal plants are given here. They are 1) Turmeric obtained from stem with the botanical name Curcuma longa and 2) Ashwagandha obtained from root has the botanical name Withania Somnifera.

7. Which is the state flower of Rajasthan?

Answer: The state flower of Rajasthan is Rohida or marwar teak.

8. Write the two indigenous good breeds of buffalo.

Answer: Bhadawari and Surti are two good breeds of buffalo.

9. Write the two products of Apiculture.

Answer: Honey and Wax are products of Apiculture.

10. Silkworm is reared on leaves of which plant?

Answer: Bombyx mori, one main species of silkworm is reared on mulberry leaves.

11. Which water is considered more suitable for fish culture?

Answer: Freshwater is more suitable than saline water for fish culture.

12. What is fowl rearing?

Answer: Also known as poultry farming, fowl rearing is a form of animal husbandry, where domesticated birds ranging from chickens and ducks to turkeys or geese are raised to produce meat or eggs for food.

13. Write the name of one indigenous good breed of sheep.

Answer: Rohi, Nali and Marwari are good breeds of sheep.

RBSE Class 10 Science Chapter 14 Short Answer Questions-Important Questions and Solutions

14. Write the botanical name of two cereal yielding plants.

Answer: Triticum aestivum is the botanical name of wheat and Oryza sativa is the botanical name of rice. Other cereal yielding plants also include Maize: Zea mays and Pearl millet: Pennisetum typhoides.

15. Write the names of four spice yielding plants.

Answer: Names of four spice yielding plants are as follows:

(a)coriander

(b)black pepper

(c)ginger

(d)turmeric

16. What is wood? Write the name of one timber yielding plant.

Answer: Secondary xylem of perennial dicotyledons and gymnosperm plants is known as wood. Teak-Tectona Grandis is the name of one timber yielding plant. Shisham and Kejri are also timber yielding plants.

17. Write the names of two plants of medicinal value.

Answer: Brahmi-centella asiatica and Aloe (Gwarpatha)-Aloe vera are two plants of medicinal importance.

18. Write the names of two oil yielding plants.

Answer: Some of the plants yielding edible oil include sunflower as well as kapoor or sandal for perfumed oil and so on.

19. Why is animal husbandry necessary?

Answer: Animal Husbandry is the branch of agriculture that deals with the study of domesticated cattle, habitat, health, breeding and so on. It has a special importance in the Indian economy, in which maximum contribution is of milk production. Animal husbandry includes production of milk, milk products and leather as well as poultry or dairy farming. Cattle also play an important role in the economic development of the poor. Learn more about Animal Husbandry.

20. Explain the method to obtain silk.

Answer: Leaving the cocoon in hot water for some time helps to segregate the yarn of silk from the cotton. This silk is reeled around the spindle and then the silk fibre is spun into silk thread.

21. Write the names of diseases in fowls.

Answer: Ranikhet and Avian Influenza are the names of diseases found in fowls.

22. Write the names of two indigenous breeds of buffalo and cows.

Answer: Jaffrabadi, Murrah, Mehsana and so on are the names of indigenous breeds of buffalo, while Gir and Siddhi are two indiegenous breeds of cows.

23. Write the name of bees found in the hive of honey-bee.

Answer: There are three types of bees found in the hive of honey-bees. They are:

1)Queen bee

2)Worker bee

3)Drones

RBSE Class 10 Science Chapter 14 Essay Questions-Important Questions and Solutions

24. Write an essay on food related plants.

Answer: Energy is needed for the vital activities of the organisms. This energy is obtained from food. Some of the important food plants are cereals, pulses, oil, spices, beverages, vegetables, fruits and so on.

Cereals: The members of the grass family and the most vital group of the food plants, they are also the chief source of starch, which is used as a respiratory substrate in the human body. Some of the important cereals include Wheat (Triticum Aestivum), sown as Rabi crop and Rice (Oryza Sativa), Pearl-Millet (Pennisetum typhoides) and Maize (Zea Mays), sown as Kharif crop.

Pulses: A good source of protein and belong to the family leguminosae. Some of the important pulses include Gram, Red Gram, Pea, Groundnut and Soya bean.

Oil yielding plants: Complex organic compounds that are made up of hydrocarbon, ester, alcohol, aldehyde and so on. There are edible oils like sunflower oil, soybean oil, oil of alsi and so on. Non-edible oils are Castor Oil, oil of turpentine and more, while perfumed oil include sandalwood, kapoor and so on. ‘

Important spices: They are black pepper, coriander, cumin, red chilli, fennel, clove, ajwain, turmeric, ginger, asafoetida, dalchini (cinnamon), cardamom and so on.

Beverages: Tea and Coffee are the most commonly used beverages. Tea (Camellia sinensis) is obtained from the tender leaves of tea, while Coffee (Coffea arabica) is obtained from the seeds of the plant.

Vegetables: Another important part of a balanced diet, they are the main sources of vitamins, minerals, fibre, water and so on. They may be obtained from various parts of the plant such as the stem, root, leaves, fruit, seed and more. Some of them are listed here. Carrot (Daucus Carota), Turnip (Brassica rapa) are obtained from the roots, while Potato (Solanum tuberosum) is obtained from the stem. Likewise, Spinach (Spinacea Oleracea) and Fenu greek (Trigonella foenum-graecum) are from leaves, cauliflower from inflorescence and tomato (Lycopersicon esculentum) are obtained from fruits.

Fruits: Structure formed from the fertilization of the ovary of a flower. Some of the important fruits include Mango (Mangifera Indica), Banana (Musa para disiaca), Papaya (Carica papaya) and so on.

You can read up the related concepts and topics in depth with Food Sources.

25. Describe the important medicinal plants.

Answer: Chemical substances that are of medicinal value are obtained from various parts of the plants such as the roots, stem, leaf, fruit, flower, seed and so on. Some of the medicinal plants are mentioned here.

Obtained from Roots Obtained from Stem Obtained from Bark Obtained from Leaf Obtained from Fruit
Serpent Root (Sarpagandha) -Rauwolfia serpentina Turmeric- Carcuma longa Quinine-Cinchona officinalis Aloe (Gwarpatha)-Aloe vera Opium-Papaver somniferum
Ashwagandha- Withania somnifera Garlic- Allium sativum Arjun-Terminalia arjuna Brahmi-Centella asiatica

26. Describe the fibre yielding and timber yielding plants.

Answer: Different parts of the plants such as the stem, leaf, seed and so on have thick walled tissues known as fibres, which can be used to produce clothing, packing bags, ropes and more. Some of the fibre yielding plants are Jute (Corchorus capsularis), Cotton (Gossypium spp), Sun hemp (Crotalaria juncea) and Coconut (Cocos nucifera). Jute is used to manufacture ropes, gunny sacks and more. Coir from the coconut is good for ropes, carpet, mattresses and so on. Cotton is used for making clothes, for dressing wounds and more. Meanwhile, timber is the wood used to manufacture furniture, doors and windows. It also plays a significant role in the need for shelter, which is the most fundamental need of human beings. Secondary xylem of the perennial dicotyledons and gymnosperm plant is known as wood. Some of the important timber yielding trees are mentioned here. They are Teak (Tectona grandis), Saal (Shorea robusta), Shisham(Dalbergia sissoo), Deodar (Cedrus deodara), Khejri(Prosopis cineraria) and more.

27. Write an essay on the Dairy Industry.

Answer: Since ancient times, humans have been using domestic animals to obtain milk. In the current scenario, milk production is a major business of the dairy industry. Buffalos are important from the milk production point of view. Jaffarabadi, Murrah,Surti, Bhadwari, Mehsana are the good breeds of buffalo. Meanwhile, some good breeds of cows include Gir, Sahiwal, Sidhi, Devki, Haryana and more. In some of the states, goats are also domesticated for milk production. Sirohi, Bari-Bari, Kashmiri Pashmina, Jamna pari are all good breeds of goat. Learn about Dairy farming.

28. Explain the division of labour in honey bee culture and its importance.

Answer: In a colony of 10,000 to 60,000 bees, not all of the bees collect nectar. There is a strict division of labour, where the queen bee and female bees lay thousands of eggs. The Larvae that hatch are fed royal jelly and the duration that they are fed will help to determine their role as worker or queen. The drone bees are male and their job is only to help in fertilizing the eggs laid by the queen, and the worker bees do the actual work of collecting nectar. Learn further with this Apiculture beekeeping article.

29. Describe the formation of silk from silkworm.

Answer: Silk is obtained from rearing of silkworms. Following the incubation period, larva hatches out of the egg known as caterpillar. Larva has a pair of salivary glands, termed as silk glands. Silk is secreted in the form of a liquid that hardens when exposed to air. A fully grown larva or caterpillar stops feeding and after that the cocoon is formed. It secretes thread of silk around the body and closes completely inside the threads. This inactive larva inside the cocoon is the pupa. Learn this more in-depth here.

30. Explain the importance of fish culture and poultry.

Answer: In poultry farming, rearing, and management of fowls are done for two purposes-

  • Production of the eggs.
  • Production of meat or flesh.

Poultry industry fulfills a major portion of the protein requirement as a food source. India also stands in the 5th position of production of eggs. For good growth and in order to maintain good health, it is important to provide protected habitat and nutritious food to fowl. Poultry food includes maize, barley, pearl-millet, jowar, wheat and so on. Learn poultry farming in depth here.

Meanwhile, India is 6th in the world in case of sea-food production. Fish is a highly nutritious and easily digestive food resource. Fisheries have flourished more in fresh water rather than in salty water. For fishery in Freshwater, the native fishes such as Rohu, Catla, Mrigal and so on are produced. In fishing industries, exotic fishes such as common carp are also cultured. For the construction of a pond, land with clay soil is considered. Factors like temperature, light, oxygen, water flow and more of this pond are regulated to increase the production of fishes. Natural food given to fishes are microscopic aquatic plants and animals, while artificial food include husk of rice, bran of wheat, pieces of grain and more. All about Fish farming can be found here.

RBSE Class 10 Science Chapter 14 Additional Questions-Important Questions and Solutions

31. What is the traditional method of lac culture?

Answer: The traditional method of lac culture used by tribal people is quite old and unscientific. In this method, in order to collect the lac, the plants of lac insects are harvested. There is a great loss of the next crop in this method because of the loss or damaging of insects.

32. Write about the modern method of lac culture.

Answer: In this scientific method, because the lac is collected at intervals and not continuously, there is no damage to the next crop. Research about the lac is done at Indian Research Institute at Ranchi, Bihar.

33. What is lac and lac culture?

Answer: Lac is a scarlet resin substance that is secreted by the glands of the lac insects. Meanwhile, rearing these lac insects for commercial production of lac is called lac culture.

34. Write about Lac insects.

Answer: With the scientific name Lccijer lacca, Lac insects are minute crawling insects that are enclosed by a covering of lac secreted by itself. This covering protects the lac insect. Pink in colour, the male insects are smaller in size and produce lac at the nymph stage. Female insects, on the other hand, are bigger and produce more lac.

35. What is silk made up of?

Answer: Silk is made up of protein. Its inner part is made up of fibrin, while the outer part is made up of sericin protein for sericulture.

36. Write about Wool Industry.

Answer: In north India, a large number of goats were reared for the purpose of obtaining wool. Wool is manufactured from the hair of the sheep. The colour of the wool will depend upon the species of sheep as well as the climate of the region. Meanwhile, Lohi, Nali, Marwari, Patanwadi and so on are indigenous breeds of sheep that are domesticated. From the wool production point of view, Rajasthan is a very important country.

37. What are coral reefs?

Answer: Coral reefs are the calcareous rocks or mounds of shell-like structures that are formed from continuous budding in polyps of coral colonies.

38. What is pearl culture?

Answer: A valuable gem that is white, shiny and rounded structure, secreted by mollusca like oyster under the shell of itself is called pearl. Pearl culture is the process to collect pearls from rearing of sepia using an artificial technology method. This technology was first developed in Japan.

At BYJU’s, we seek to help the students in every way possible and providing the textbooks and Rajasthan board paper is an integral part of our efforts. Students can also access other resources of the Rajasthan senior secondary board from here.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BOOK

Free Class