Checkout JEE MAINS 2022 Question Paper Analysis : Checkout JEE MAINS 2022 Question Paper Analysis :

Chemistry Practical Class 10 Types of Reaction Double Displacement Reaction - Reaction Between Sodium Sulphate And Barium Chloride Solutions Viva Questions with Answers

Q1. What is Double Displacement Reaction?

Answer: Double Displacement reaction is a type of chemical reaction in which two reactants exchange ions to form two new compounds.

Q2. Write a general equation for the double displacement reaction.

Answer: AB + CD → AD + BC is the general equation for displacement reaction.

Q3. What is the balanced equation for the reaction between barium chloride and sodium sulphate?

Answer: The balanced equation is:

BaCl2(aq) + Na2SO4(s) → BaSO4(s) + 2NaCl(aq)

Q4. What is the colour of BaSO4 precipitate?

Answer: BaSO4 precipitate is white in colour.

Q5. Is the precipitate formed soluble in HCl?

Answer: No, the precipitate formed is not soluble in HCl.

Q6. Why does the reaction between barium chloride and sodium sulphate reach completion?

Answer: The reaction between barium chloride and sodium sulphate reaches completion because it is irreversible and the white precipitate of barium sulphate is insoluble in aqueous solution.

Q7. What is the atomic mass of barium?

Answer: The atomic mass of barium is 137 g/mol.

Q8. What is the atomic mass of sodium?

Answer: The atomic mass of sodium is 23 g/mol.

Q9. Is the above discussed double displacement reaction spontaneous?

Answer: Yes, the double displacement reaction takes place at room temperature.

Q10. What are the precautions to be taken before performing the experiment?

Answer: Acid and alkalis should be handled carefully and the glassware should be thoroughly washed before performing the experiment.

Download Class 10 Chemistry Viva questions on Types of Reaction – Double Displacement Reaction – Reaction Between Barium Chloride and Sodium Sulphate Solution by clicking on the button below.
Download PDF

Read Also:

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

DOWNLOAD

App NOW