Class 11 Physics Chapter 1 Physical World MCQs

Class 11 Physics Chapter 1 Physical World MCQs are provided here with answers. These questions are designed as per the latest CBSE syllabus and NCERT curriculum. Solving these chapter-wise MCQs will help students to score good marks in the final exam. Physical World Class 11 Physics MCQs are prepared for the better understanding of the concept. It allows students to test their knowledge and answering skills in the given time frame.

MCQs on Class 11 Physics Chapter 1 Physical World

Check the multiple-choice questions for the 11th Class Physics physical world chapter. Each MCQ will have four options here, out of which only one is correct. Students have to pick the correct option and check the answer provided here.

Download Chapter 1 Physical World MCQs PDF by clicking on the button below.
Download PDF

1. Which is the universal force that exists because of the mutual attraction between any two objects by virtue of their masses?

  1. Electromagnetic Force
  2. Gravitational force
  3. Strong Nuclear Force
  4. Weak Nuclear Force

Answer: (b) Gravitational force

Explanation: Gravitation is a natural force experienced by things with mass or energy.

2. β-decay of a nucleus is an example of ——————-

  1. Electromagnetic Force
  2. Gravitational force
  3. Strong Nuclear Force
  4. Weak Nuclear Force

Answer: (d) Weak Nuclear Force

Explanation: Weak nuclear forces are the forces experienced in some nuclear processes.

3. Newtonian mechanics failed to explain which concept?

  1. Motion of rocket
  2. Features of atomic phenomena
  3. Falling of objects on the ground
  4. Motion of planets

Answer: (b) Features of atomic phenomena

Explanation: Newtonian mechanics could not explain features of atomic phenomena.

4. Father of Experimental Physics is ————

  1. Rutherford
  2. Faraday
  3. Newton
  4. Galileo

Answer: (d) Galileo

5. State true or false: A scientific theory cannot be revised to fit new phenomena or data.

  1. True (b) False

Answer: b False

Explanation: A scientific theory can be revised if required to fit new phenomena or data.

6. The first step in applying the scientific method is ————

  1. Developing theory
  2. Performing test
  3. Formulating a hypothesis
  4. Formulation of a question

Answer: (d) Formulation of a question

Explanation: Formulation of a question is the first step in applying the scientific method.

7. Microscopic phenomenons are explained in

  1. Faraday’s theory of electromagnetism
  2. Quantum theory
  3. Newton’s laws of motion
  4. Fermi paradox

Answer: (b) Quantum theory

Explanation: Quantum theory deals with the physical properties of nature at the scale of atoms and subatomic particles.

8. Physics is considered as

  1. Derived Science
  2. Applied Science
  3. Natural Science
  4. Solution Science

Answer: (c) Natural Science

9. Which among the following is the invention of J.C. Bose?

  1. Cosmic radiation
  2. Wavelength theory of light
  3. Electron
  4. Ultra short radio waves

Answer: (d) Ultra short radio waves

Explanation: The ultra-short radio was discovered by J.C Bose. Radio waves were first predicted by James Clerk Maxwell.

10. The final step of applying a scientific method is ———–

  1. Developing theory
  2. Performing test
  3. Analysis of test result
  4. Formulation of a question

Answer: (c) Analysis of test result

Explanation: Analysis of test results is the last step of applying a scientific method and formulation of a question is the first step of applying a scientific method.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class