Class 11 Physics Chapter 7 System of Particles and Rotational Motion MCQs

Class 11 Physics Chapter 7 System of Particles and Rotational Motion MCQs are provided here with answers. These questions are designed as per the latest CBSE syllabus and NCERT curriculum. Solving these chapter-wise MCQs will help students to score good marks in the final exam. System of Particles and Rotational Motion Class 11 physics MCQs are prepared for a better understanding of the concept. It allows students to test their knowledge and answering skills in the given time frame.

MCQs on Class 11 Chapter 7 System of Particles and Rotational Motion

Check the multiple-choice questions for the 11th Class Physics System of Particles and Rotational Motion chapter. Each MCQ will have four options here, out of which only one is correct. Students have to pick the correct option and check the answer provided here.

Download Chapter 7 System Of Particles and Rotational Motion MCQs PDF by clicking on the button below.
Download PDF

1. The rotational inertia of a rigid body is referred to as its —————.

  1. Moment of energy
  2. Moment of force
  3. Moment of inertia
  4. Moment of acceleration

Answer: (c) Moment of inertia

Explanation: The rotational inertia of a rigid body is known as moment of inertia.

2. If a body is rotating about an axis passing through its centre of mass, angular momentum of the body is directed along its —————–.

  1. Circumference
  2. Radius
  3. Axis of rotation
  4. None of the option

Answer: (c) Axis of rotation

Explanation: angular momentum of the body is directed along its axis of rotation when a body is rotating about an axis passing through its centre of mass.

3. Linear velocities of all the particles of the body in rotational motion is ————-.

  1. 1
  2. 0
  3. Same
  4. Different

Answer: (d) Different

Explanation: In rotational motion, linear velocities of all the particles of the body are different.

4. The centre of mass of a body

  1. lies inside the body
  2. lies outside the body always
  3. lies on the surface of the body always
  4. None of the option

Answer: (c) lies on the surface of the body always

Explanation: The centre of mass of a body lies on the surface of the body always.

5. Centre of mass of an isolated system has a ……………

  1. Increasing velocity
  2. Constant velocity
  3. Decreasing velocity
  4. None of the option

Answer: (b) Constant velocity

Explanation: Centre of mass of an isolated system has constant velocity.

6. Dimensional formula for moment of inertia is —————–

  1. \(\begin{array}{l}ML^{-2}\end{array} \)
  2. \(\begin{array}{l}ML^{4}\end{array} \)
  3. \(\begin{array}{l}M^{2}L\end{array} \)
  4. \(\begin{array}{l}ML^{2}\end{array} \)

Answer: (d)

\(\begin{array}{l}ML^{2}\end{array} \)

7. Radius of gyration is denoted by ————

  1. R
  2. G
  3. K
  4. I

Answer: (c) K

Explanation: The radius of gyration is denoted by the alphabet ‘K’.

8. A body in rotational motion possesses rotational kinetic energy energy given by ————–.

  1. \(\begin{array}{l}KE=\frac{1}{2}I^{2}\omega \end{array} \)
  2. \(\begin{array}{l}KE=\frac{1}{2}I\omega ^{2}\end{array} \)
  3. \(\begin{array}{l}KE=2I^{2}\omega\end{array} \)
  4. \(\begin{array}{l}KE=I\omega\end{array} \)

Answer: (b)

\(\begin{array}{l}KE=\frac{1}{2}I\omega ^{2}\end{array} \)

9. The combination of rotational motion and the translational motion of a rigid body is known as ——————.

  1. Frictional motion
  2. Axis motion
  3. Angular motion
  4. Rolling motion

Answer: (d) Rolling motion

Explanation: The rolling motion is a combination of translational motion and rotational motion.

10. State true or false: The position of centre of mass does not depend upon the shape, size, and distribution of the mass of the body.

  1. True b False

Answer: (b) False

Explanation: The position of centre of mass depends upon the shape, size, and distribution of the mass of the body.

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class