Checkout JEE MAINS 2022 Question Paper Analysis : Checkout JEE MAINS 2022 Question Paper Analysis :

Angular Acceleration Questions

Angular acceleration refers to the time rate of change of angular velocity. It is expressed in radians per second squared. Angular acceleration is denoted as alpha (α), and is represented by the formula:

\(\begin{array}{l}\alpha =\frac{d\omega }{dt}\end{array} \)
.

Angular velocity is given by the formula:

\(\begin{array}{l}\omega =\frac{\theta }{t}\end{array} \)
.

Read more: Angular Acceleration.

Important Angular Acceleration Questions with Answers

1. Angular velocity is a _______.

  1. Scalar quantity
  2. Vector quantity
  3. Dimensionless quantity
  4. None of the options

Answer: b) Vector quantity

Explanation: Angular velocity is a vector quantity since it has both magnitude and direction.

2. The SI unit of angular velocity is _____.

  1. Radians
  2. Radians per second
  3. Watts
  4. Watts per second

Answer: b) Radians per second

Explanation: The SI unit of angular velocity is radians per second.

3. The angular acceleration is also known as _____.

  1. Circular acceleration
  2. Rotational acceleration
  3. Moving acceleration
  4. Angle acceleration

Answer: b) Rotational acceleration

Explanation: Angular acceleration is also referred to as rotational acceleration.

4. The angular acceleration is represented as ______.

  1. \(\begin{array}{l}\alpha\end{array} \)
  2. \(\begin{array}{l}\beta\end{array} \)
  3. \(\begin{array}{l}\gamma\end{array} \)
  4. \(\begin{array}{l}\mu\end{array} \)

Answer: a)

\(\begin{array}{l}\alpha\end{array} \)

Explanation: The angular acceleration is represented using the symbol

\(\begin{array}{l}\alpha\end{array} \)
.

5. Which is the symbol used to represent angular velocity?

The symbol ‘ω’ represents the angular velocity.

6. What is the formula to find the angular acceleration?

  1. \(\begin{array}{l}\alpha =\frac{d\omega }{dt}\end{array} \)
  2. \(\begin{array}{l}\alpha =\frac{dt }{d\omega}\end{array} \)
  3. \(\begin{array}{l}\alpha ={dt }+{d\omega}\end{array} \)
  4. \(\begin{array}{l}\alpha ={dt }-{d\omega}\end{array} \)

Answer: a)

\(\begin{array}{l}\alpha =\frac{d\omega }{dt}\end{array} \)

Explanation:

\(\begin{array}{l}\alpha =\frac{d\omega }{dt}\end{array} \)
is the formula to find the angular acceleration.

7. When the angular velocity is constant, the angular acceleration is _____.

  1. 1
  2. -1
  3. 0
  4. None of the options

Answer: c) 0

Explanation: The angular acceleration is 0 when the angular velocity is constant.

8. The SI unit of angular acceleration is ______.

  1. rad/s-1
  2. rad
  3. rad/s
  4. rad/s2

Answer: d) rad/s2

Explanation: The SI unit of angular acceleration is rad/s2.

9. The formula to find the angular velocity is _______.

  1. \(\begin{array}{l}\omega=\frac{\Theta }{t}\end{array} \)
  2. \(\begin{array}{l}\omega=\frac{\gamma }{t}\end{array} \)
  3. \(\begin{array}{l}\omega={\Theta }+{t}\end{array} \)
  4. \(\begin{array}{l}\omega={\Theta }-{t}\end{array} \)

Answer: a)

\(\begin{array}{l}\omega=\frac{\Theta }{t}\end{array} \)

Explanation:

\(\begin{array}{l}\omega=\frac{\Theta }{t}\end{array} \)
is the formula to find the angular velocity.

10. Positive angular velocity indicates _______ rotation.

  1. Clockwise
  2. Counterclockwise

Answer: b) Counterclockwise

Explanation: The negative value indicates the clockwise direction of rotation, while positive angular velocity indicates counterclockwise rotation.

Practice Questions

  1. What is angular acceleration?
  2. What is angular velocity?
  3. When the angular velocity, what happens to angular acceleration?
  4. Can the angular acceleration be zero?
  5. List three examples of angular acceleration.
close
close

DOWNLOAD

App NOW