Class 11 Physics Class 11 Chapter 2 Units and Measurements MCQs

Class 11 Physics Chapter 1 Units and Measurements MCQs are provided here with answers. These questions are designed as per the latest CBSE syllabus and NCERT curriculum. Solving these chapter-wise MCQs will help students to score good marks in the final exam. Units and Measurements Class 11 Physics MCQs are prepared for a better understanding of the concept. It allows students to test their knowledge and answering skills in the given time frame.

MCQs on Class 11 Chapter 2 Units and Measurements

Check the multiple-choice questions for the 11th Class Physics units and measurements chapter. Each MCQ will have four options here, out of which only one is correct. Students have to pick the correct option and check the answer provided here.

Download Chapter 2 Units and Measurements MCQs PDF by clicking on the button below.
Download PDF

1. The symbol to represent “Amount of Substance” is ——–

  1. K
  2. A
  3. Cd
  4. mol

Answer: (d) mol

Explanation: The symbol to represent Amount of Substance is mol.

2. Which among the following is the Supplementary Unit——–

  1. Mass
  2. Time
  3. Solid angle
  4. Luminosity

Answer: (c) Solid angle

Explanation: Supplementary units are plane angles and solid angles. Other units mentioned are base units.

3. What is the unit of solid angle?

  1. second
  2. Steradian
  3. kilogram
  4. candela

Answer: (b) Steradian

Explanation: Steradian is the unit of solid angle.

4. AU is the unit of ————-

  1. Astronomy Unit
  2. Astronomical unit
  3. Astrological Unit
  4. Archeological Unit

Answer: (b) Astronomical unit

Explanation: Astronomical unit is the average distance of the sun from earth. It is represented by the symbol AU.

5. Dimensions of kinetic energy is same as that of ————-

  1. Acceleration
  2. Velocity
  3. Work
  4. Force

Answer: (c) Work

Explanation: Dimensions of kinetic energy and work are same.

6. Farad is the unit of ——————-

  1. Luminosity
  2. Wavelength
  3. Permittivity
  4. Inertia

Answer: (c) Permittivity

Explanation: Permittivity is the unit of Farad.

7. Electron volt is a unit of

  1. Luminosity
  2. Frequency
  3. Force
  4. Energy

Answer: (d) Energy

Explanation: Unit of energy is electron volt.

8. Joule second is the unit of

  1. Force
  2. Angular momentum
  3. Energy
  4. Power

Answer: (b) Angular momentum

Explanation: Angular momentum is also known as rotational momentum. The total angular momentum of a closed system remains constant.

9. The smallest value which is measured using an instrument is known as —————

  1. Absolute count
  2. Least count
  3. Round off value
  4. Minimum count

Answer: (b) Least count

10. Which is the system of unit

  1. SMS system
  2. MKP system
  3. FPS System
  4. CJS System

Answer: (c) FPS System

Explanation: FPS System is one of the systems of units. Foot, Pound, and Second (FPS system).

Leave a Comment

Your Mobile number and Email id will not be published. Required fields are marked *

*

*

BOOK

Free Class